Francoski protestniki ranili več kot tisoč policistov in gasilcev

V več francoskih mestih so se nadaljevali protesti proti nedavno sprejeti pokojninski reformi. Protestniki so se spopadli s policijo. (Foto: STA)

Na protestih in neredih širom Francije proti nepriljubljeni pokojninski reformi je bilo ranjenih več kot tisoč policistov in gasilcev, je danes dejal notranji minister Gerald Darmanin. 

Francijo so zajele stavke in protesti, potem ko sta predsednik Emmanuel Macron in vlada premierke Elisabeth Borne uveljavila sporno reformo za dvig upokojitvene starosti z 62 na 64 let.

Po besedah ministra Darmanina je bilo od sredine marca v protestih in neredih ranjenih 1093 policistov in gasilcev. Poleg tega so zabeležili 2579 požigov in 316 napadov na javne zgradbe, je dejal notranji minister za nedeljsko izdajo francoskega časnika Journal du Dimanche. Podatkov o poškodovanih protestnikih Darmanin ni navedel, je pa dejal, da preiskujejo 36 policistov zaradi suma prekomerne uporabe sile. Minister je sicer zavrnil obtožbe, da so bili policisti agresivni do protestnikov in uporabili nesorazmerno silo, navaja STA. Policija je morala posredovati, ko so se sicer mirni protesti sprevrgli v nasilje, njegove izjave povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Protesti, ki so bili sprva več tednov mirni, so 16. marca postali nasilni, potem ko je vlada s pomočjo ustavnih pooblastil in mimo parlamenta sprejela pokojninsko reformo.

Sara Kovač