Francoski predsednik odstavil veleposlanika, ki je stopil v bran Viktorju Orbanu in njegovo migrantsko politiko označil kot model za celotno Evropo!

Foto: epa

Zaupna nota francoskega veleposlanika na Madžarskem Erica Fournierja, ki je prišla v javnost, je glede njegovega odnosa do Madžarske razkrila, kako ta hvali migrantsko politiko madžarskega premierja Viktorja Orbana in izraža gnev nad francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. V noti, ki je bila naslovljena na Elizejsko palačo in na višje uradnike Evropske unije, je vidno, kako izpostavlja, da Orbanova politika glede migracij predstavlja model za Evropo, ob tem pa dodaja, da mnogi politiki v Evropi trpijo za “madžarsko fobijo”, navaja BFMTV

Fournier je migrantsko politiko Madžarske po navedbah Breitbarta opisal kot predvidevanje problemov, ki jih prinašajo nezakonite migracije,  in glede anglo-saksonskih in francoskih medijev podal kritiko: “Vsak demokratično izvoljen režim, ki ne ustreza njihovem pogledu na svet, imenujejo populističen,” je ob tem dejal. Veleposlanik je prav tako v zagovor madžarske vlade glede obtožb antisemitizma dejal, da “pravi sodobni antisemitizem” pripada muslimanom v Franciji in Nemčiji.

Macron je že potegnil potezo
Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je bil deležen kritike s strani Fournierja, je komentiral razkritje in povedal, da se nikakor ne strinja z razkritimi besedami. Ob tem pa je dodal, da če bi Fournier takšne pripombe podal javno, bi bila situacija zelo drugačna. “Če mi bo podan dokaz, da so bile te besede javno izrečene, bi bila odločitev jasna in bi bila nemudoma sprejeta. Ta veleposlanik bi bil odpoklican.” Nato je padel ukaz za zamenjavo.

Emmanuel Macron (Foto: epa)

Do komentarja je prišlo, ko so se voditelji Evropske unije sestali z namenom obravnave migrantskih vprašanj, potem ko je bila izvoljena protimigrantska italijanska vlada, notranji minister Matteo Salvini pa je napovedal zaprtje vseh italijanskih pristanišč za nevladne organizacije, ki nezakonite migrante transportirajo v Evropo. Do povečanja pritiska pa je prišlo tudi v Španiji in Grčiji, potem ko so v državah opazili trend dramatičnega povečanja števila migrantov z Bližnjega Vzhoda in Severne Afrike.

N. Ž.