Macron po izgubi nadzora v muslimanskih no-go conah za pomoč prosi kar svoje ljudstvo!

Foto: epa

Francoski predsednik Emmanuel Macron je priznal, da je Francija izgubila boj proti trgovini s prepovedanimi drogami v okviru naraščajočega števila no-go con v državi.

V govoru za 600 poslovnežev in političnih gostov je Macron pozval lokalne župane, da najdejo primerne rešitve za težave v 1.500 francoskih no-go conah.

Pozval k mobilizaciji prebivalstva
Župani so bili razočarani nad govorom Macrona, saj so pričakovali konkretnejše politične smernice. Njegovi predlogi so daleč od ambiciozne strategije za občutljiva območja, ki jih je nekdanji minister Jean-Louis Borloo predhodno razvijal in objavil v imenu Macrona. Namesto tega je Macron krivdo zvalil na svoje predhodnike, ki naj bi povzročili današnje probleme. “Vse rešitve, oblikovane od zgoraj, niso uspele, zato morajo prihajati od spodaj.” Pozval je k “splošni mobilizaciji” prebivalstva, katerega organizacija je pomembna za rešitev naroda.

Foto: Twitter

Z vidika varnosti je Macron pozval k previdnosti v družbi. “Če pogledate stran, ko obstajajo problemi v vašem okolju, postanete sostorilec. Kljub temu, da se to včasih zgodi iz strahu, je na ljudeh, da si sami določijo meje.” Ob tem pa je francoski predsednik naznanil, da bo leta 2020 prišlo do okrepitve števila policijskih sil in bo nameščenih dodatnih  1.300 policistov v 60 občutljivih soseskah.

Francija ima največ muslimanskega prebivalstva v EU
Sicer okrog šest milijonov Francozov (približno desetina francoskega prebivalstva) živi v 1.500 soseskah, ki jih vlada označuje kot občutljiva območja. Že leta 2011 je poročilo z naslovom Predmestja republike razkrilo, da številna francoska predmestja postajajo ločene islamske družbe, ki so odrezane od francoske države in kjer islamsko pravo hitro zamenjuje francosko civilno pravo. Avtorji so pokazali, da je Francija, kjer zdaj živi 6,5 milijona muslimanov (največ muslimanskega prebivalstva v EU), soočena z veliko socialno eksplozijo zaradi pomanjkanja integracije muslimanov v francosko družbo.

 N. Ž.