Francoski župan noče uvesti halal obrokov v šoli – muslimani že sprožili gonjo proti njemu

Foto: epa

Župan mesta Saint-Seurin v zahodni Franciji, Marcel Berthome, je za šolske obroke dejal, da se bodo morali muslimani enostavno sprijazniti z jedmi iz svinjine na dneve, ko je svinjina na šolskem jedilniku. Osnovna šola Saint-Seurin-sur-I’lsle je namreč v finančnih težavah in si ne more več privoščiti, da bi kuhali dva različna obroka na dan.

Odločitev župana je sprožila močno razburjenje v lokalni islamski skupnosti. Starši muslimanskih učencev so se že oglasili, da gre za diskriminacijo na podlagi vere. Sonia, mati petletnega sina, ki ne je svinjine, je dejala, da gre za načrten napad župana na islamsko skupnost.

Berthome trdi, da gre za finančno motivirano odločitev
Treba pa je poudariti, da pred prihodom muslimanov ni bilo nikakršnih problemov s šolsko prehrano. Muslimani pa ne samo, da so zahtevali odpravo svinjine s šolskih jedilnikov, zahtevali so, da je vse meso halal, kar pa bi šolo stalo dodatnega denarja.

Na trditve islamske skupnosti pa se je že odzval župan Berthome, ki je dejal, da je obroke brez svinjine umaknil z menija izključno zaradi finančnih razlogov. Dejal je: “Nekateri otroci ne jedo svinjine, nekateri ne jedo rib, nekateri ne jedo govedine. Ta odločitev ni politično motivirana. Mesto ima preveč dolgov in si ne more več finančno privoščiti, da bi kuhali dve jedi na dan. Torej, če niste srečni, ne jejte v šoli.” V nadaljevanju izjave je še dejal, naj starši otrok, ki ne jedo šolskih menijev, ne zahtevajo od šole, da bi morala poskrbeti za njihove potrebe. Preprosto naj prinesejo malico s seboj.

A muslimani niso hoteli lahke rešitve. Hoteli so vsiliti svoje versko prepričanje v šolske malice. Vedeti moramo, da bi šola morala najeti šolanega kuhaja, ki pri pripravi halal obrokov ne bi uporabljal nikakršnih sestavin, ki niso halal. Če pa bi po nesreči postregli halal meso, ki se je v kuhinji dotaknilo drugega mesa, bi morala šola plačati visoke odškodnine staršem. Zato je ta obroben primer bolj pokazatelj, kako želijo muslimani, kamorkoli pridejo, uvajati svoje versko prepričanje in šeriatsko pravo v najbolj vsakdanje stvari, kot je šolska malica. Tako se začne z majhnimi koraki islamizacija, ki na koncu pripelje do primerov, kot je britansko mesto Blackburn.

Predstavnik župana za stike z javnostjo je še dejal, da bo s to uredbo prizadetih le peščica islamskih otrok. Največ 15 islamskih otrok namreč obiskuje osnovno šolo v tem francoskem mestu.

A. R.

 

 • AlojzZ

  Javna izjava premiera Avstralije:

  Muslimani, ki bi radi živeli po islamskim zakonih, so naprošeni, da zapustijo Avstralijo. Avstralska vlada poskuša preprečiti potencialne teroristične akcije. MIGRANTI SE MORAJO ADAPTIRATI IN NE AVSTRALCI. To je to, pa če vam to odgovarja ali ne. Sit sem tega, da naš narod skrbi, da ne bi morda užalili nekatere posameznike ali njihovo kulturo. Od terorističnega napada v Baliju do danes, opažamo vse več patriotizma pri večini Avstralcev. Ta naša kultura je nastala pred dvesto in več leti, s težkim delom in trudom in zmagami več milijonov žena in mož, z željo po svobodi. Govorimo pretežno ANGLEŠKO, in ne špansko, libanonsko, arabsko, kitajsko, japonsko, ali kateri drugi jezik. To pomeni, da če želite biti del naše družbe, se naučite naš jezik! Večina Avstralcev veruje v Boga. To ni neka krščansko desničarska smer ali politično vsiljeno, to je DEJSTVO, ker so ta narod, to se vidi iz dokumentov, osnovali možje in žene krščanske vere, po krščanskih principih. Zato so v naših ustanovah in šolah krščanski simboli. Če je Bog za vas žalitev, vam predlagam, da si izberete nek drugi del sveta za vaš dom, saj je ta Bog del naše kulture. Mi vam vašo vero dovoljujemo in vas ne sprašujemo, zakaj verjamete vanjo. Želimo samo, da to sprejmete in da živimo skupaj v harmoniji, miru in veselju.

  Tukaj je naša domovina, naša dežela in naš način življenja, kjer vam omogočamo in dovolimo, da v vsem tem uživate tudi vi. V kolikor pa se ne želite vključiti v ta sistem, se prenehajte pritoževati, protestirati in žaliti našo zastavo, našo čast, našo vero, naš način življenja.

  Iz vsega srca vam priporočam, da svojo svobodo, ki jo imamo tukaj v naši državi, izkoristite in svobodno zapustite našo državo. Če ste tukaj tako nesrečni, pojdite iskat svojo srečo drugam.

  Nismo vas prisilili priti sem. Prišli ste na svojo željo. Torej, morali se boste prilagoditi nam, saj ste to državo sami izbrali za svojo, mi smo pa vas sprejeli brez predsodkov

  Predsednik vlade Kevin Rudd, Avstralija

  • Novakec1

   Govor mu je pa Papa spisal. Še ne ve s kom ima opravka.

  • bojan

   Prav je napisal … teh načel v tuji državi se mora držat vsak musliman če ne pa spoki …

   od mene bo vsak tak tepen

  • Caetano

   Z zapisanim se sicer strinjam. Vendar tudi v Avstraliji policija prikriva zločine islamistov. Včeraj je npr. musliman kričal ”alahu akbar” in povozil do smrti tri ljudi. Pa so vseeno avstralski policisti dali izjavo, da dogodek ”ni povezan s terorizmom”.

   Kljub temu, da vemo kakšna navodila je dal ISIS:

   So O muwahhid, do not let this battle pass you by wherever you may be. You must strike the soldiers, patrons, and troops of the tawaghit. Strike their police, security, and intelligence members, as well as their treacherous agents. Destroy their beds. Embitter their lives for them and busy them with themselves. If you can kill a disbelieving American or European — especially the spiteful and filthy French — or an Australian, or a Canadian, or any other disbeliever from the disbelievers waging war, including the citizens of the countries that entered into a coalition against the Islamic State, then rely upon Allah, and kill him in any manner or way however it may be….If you are not able to find an IED or a bullet, then single out the disbelieving American, Frenchman, or any of their allies. Smash his head with a rock, or slaughter him with a knife, OR RUN HIM OVER WITH YOUR CAR, or throw him down from a high place, or choke him, or poison him….

 • dr Janez Sveti

  »Demokracija bo plačala, ker bo hotela ustreči vsem. Reveži bodo želeli premoženje bogatih in demokracija jim ga bo dala. Mladi bodo želeli biti spoštovani kot starejši, ženske bodo hotele biti kot moški, tujci bodo hoteli staroselske pravice in demokracija jim bo to dala. Tatovi, goljufi in moči željni kriminalci bodo želeli pomembne državne funkcije, kar jim bo demokracija omogočila, in ko bodo ti demokratsko prevzeli oblast, se bo rodila hujša tiranija, kot je vladala za časa katere koli monarhije ali oligarhije.« SOKRAT

 • čips

  A se je kdo vprašal kam bomo evropejci bežali, če tem kameltrajbarjem uspe ve kar si namislijo in še iz evrope naredijo tak kaos kot ga imjo dol v svoji vukojebini? Upam , da je v ljudeh še kanček zdrave pameti in bo na volitvah zmagal razum po samoohranitvi i se bo volilo več politikov ala Orban in Trump. Še vedno ne razumem zakaj hudiča silijo gor, če jim nič ne paše. saj imajo doma tak kaos, ki ga zdaj tu delajo.

  • goldhorn

   Naši predniki niso bežali, ampak so se uprli zavojevalcem. Tudi mi bomo morali te kameltrajbarje naučiti kozjih molitvic.

  • bojan

   oni nas želijo mrtve … ne pa da bi kam bežali

  • Franc Šink

   Nikamor ne bomo bežali.Bo pa krvi do kolen.

  • pajot

   Mnogi bojo bežali v Avstralijo. To je še edina država,ki ima pamet. se pa bojim,da bojo Kevina Rudda likvidirali.

   • KAPIBARA

    Japonska je tudi še čista..

 • Hun

  Slovenci radi jemo siptarski kebab

  • goldhorn

   Jaz ne.

 • bojan

  obožujem svinjino

 • Caetano

  Tudi obroka za vegetarijance in košer hrane ne morejo povsod posebej pripravljati.

 • centurion

  Ubogi otroci muslimanski.
  Takoj naj zaprosijo za azil Cerarja v Sloveniji.
  Ne samo hallalalalalall hrana, tudi LCD televizorji in stanovanja bodo.
  Hebeš Francijo.
  Zadovoljni bodo muslići, zadovoljni levičarji v Sloveniji z
  novimi državljani-volilci.

 • Franc Šink

  Že zahtevajo svoje “pravice” To je šele začetek.

  • bojan

   v tuji državi 4000-8000 km nimajo kaj iskat pravice .. sploh pa v meni vre da imajo komfort mi državljani pa reveže , pa brezdomce na cesti…

  • Caetano

   T.i. kulturne pravice so jim vnaprej zagotovili. Kakih 40 let nazaj.

 • indijanka

  Bitke proti islamizaciji EU ni bitka ravnateljev šol in vrtcev. Otroci pač v strahu pred starši ne bodo jedli. Menija sta vedno lahko dva. Z mesom in brez mesa. Ne potrebujejo pa posebnega, ki spodbuja zakol živali, ki bi moral biti prepovedan. Bodimo pogumni in zahtevajmo prepoved te vere odraslim. Ker ne spodbuja ljubezni in ponižnosti temveč vojno in nadvlado. Podrimo verske objekte in njihove četrti, ki jih spodbujajo k drugačnosti. Za vsak slučaj sežgimo še tepihe na katerih se priklanjajo na prostem.

  • RATATA

   Uf.
   Tvojemu napredovanju ni videti konca.
   Ja, tudi to je demokracija, da nekomu nekaj ne dovoliš ali prepoveš.

   • indijanka

    Vsaka svoboda je povezana z odgovornostjo. Še brezpogojna ljubezen. Tudi demokracija ima svoje meje v odgovornosti do večine ljudi.

    • Caetano

     Pa tudi moramo vedeti, da smo dejansko v vojni/jihadu ali izrednih razmerah in nikakor ne v mirnodobnem stanju. Do sedaj so sicer izredne razmere razglasili le v Franciji, začasno, vendar se jihad ne bo ustavil…

    • RATATA

     Bom poskusil to resnico povedati še uzurpatorjem oblasti in vsega.

  • Artur

   Je pravilno , kaj je večja grožnja za nas kot je ta psihopatski invazivni primitivizem , če bomo čakali na naslednje volitve bomo zamudili tisto čemur se reče nujno ukrepanje proti temu grozečemu pojavu to je kot ambrozija, ko se enkrat razraste jo je skoraj nemogoče iztrebiti.

  • Slovenec 33

   Če ne bo tvoj predlog speljan ne bo šlo v pravo smer.

  • rubec

   +10 plus ena domača krvavica.

   • indijanka

    hmm..ja…rajše plus zelje

 • črnaovca

  Prav iam, prišli so naj jedo in bodo hvaležni da jih hranimo, tudi jaz nisem pri njih doli nikjer dobil svinske pečenke.

  • Dragan Krstič

   Ne boš verjel ampak jaz sem večkrat jedel svinjino v hotelu El Mouradi Djerba Menzel. Moram reči,da jehotel lep z zelo dobro hrano.

   • Peter

    Ja, jo imajo. Je sicer draga, ampak je. Pa nihče ne komplicira.

   • črnaovca

    Zanimivo v Turčiji je nisem našel ali pa nisem bil dovolj vstrajen

 • althar

  Lahko rečejo kuharici, ki deli svinjino na krožnike, naj se pri tem obrne proti Meki, pa bo halal. Samo predlagam.

 • Peter

  To je integracija, katere imajo naša vlada in naši NGOji polna usta?
  Da se lokalci integrirajo med prišleke in se jim prilagodijo, no?
  Zdaj bo zato, ker je v razredu en musliman, ves razred natepaval ovčetino, al kva?

  • Caetano

   Integracije ne more biti. Če bi se musliman odrekel prizadevanju za šeriat bi postal za njih odpadnik. Proti deželi, ki dela iz muslimanov nemuslimane pa se ”upravičeno” sproži jihad.

   Vse to vedo tudi glavni evropski politiki pa so vseeno šli v to nevarno kolobocijo.

 • Artur

  Pri nas pa pridno in pokorno po halalu Zoki pa ponosen na to kako Ljubljana postaja multikulti “svetovljansko ” mesto, Ljublajnčani pazite kakšne tepihe uporabljate , če niso narejeni iz volne halal zaklanih živali ali kož sledijo sankcije , poglejte na LJ. grad če na njemu ne visi že zastava s polmesecem in prisluhnite, če se z njega kdo že ne dere k molitvi.

  • Anton

   me zanima koliko je Zoki pospravil v svoj žep, ali pa je šel v gradnjo te džamije z največjim minaretom v Evropi, iz razloga, ker tako spoštuje muslimansko vero

   http://siol.net/novice/slovenija/minaret-ljubljanske-dzamije-dobil-vrh-417752

   sarkazem press

   • Franc Novak 1979

    15% ???

   • Artur

    35 milijonov evrov za đamijo !Toliko od arabskih donatorjev . Nam pa ta režim od ust trga nepovratna sredstva za halal pedenanje in z vsemi ostalimi stroški za njihovo vzdrževanje z nadstandardno opremljenimi stanovanji specialno za te zapečene parazite kateri so tim arabskim donatorjem deveta briga , ker kao ne spadajo v njihovo kulturno okolje oboji pa se klanjajao svojemu Alahu.

   • Slovenec 33

    Kaj si imel v mislih poturico, ker ne vem, kaj ima Z. Predin s tem?

 • Dragan Krstič

  Jaz ne razumem zakaj so muslimani v Evropi tak problem. Treba je narediti naselja na Grenlandiji ter muslimane preseliti tja. Ker junija in julija sonce tam ne zaide jih bo že po prvem ramazanu več kot pol manj.

 • rubec

  Pri kosilu je mulc začel peti halaldri halaldra. Z žena sva se umaknila v salon da bi se dogovorila kaj narediti. Medtem je mulc pojedel še mojo krvavico. Zelje je pustil, svoje in moje.

  • Peter

   Hihihihi…

 • xtc

  mENIJI SO PPO EVROPSKI KULTURI;KOMU NE ODGOVARJA PAČ ODDIDE TJA KJER MU BODO USTREGLI;
  mISLIM ;DA BI MORALI BITI HALAL MENIJI DOVOLJENI A LE OB MASNEM DOPLAČILU ZA TE OBROKE VSAJ tristo eur mesečno: ali več:;da se bo do pokrili stroški;če to niso pripravjeni ostane normsln meni ali pač ne ješ:

  • Dragan Krstič

   Mene pa zanima kako ribe lovijo muslimani da so halal.

   • Dragan Krstič

    A tud ljudi obglavljajo na halal način?

    • Franc Novak 1979

     Ja, točno tako, odrežejo mu glavo in ga dajo tako, da so noge in srce višje od reza. Glavo pa odsreabijo od telesa. S tem mrtev nasprotnik ne bo prišel v nebesa, ker če je bil slučajno šiitski musliman, bi mu za smrt v borbi tudi pripadalo nekaj devic.

     • RATATA

      bi mu pripadalo nekaj ta smotanih devic verjetno

     • Dragan Krstič

      Sej je že Mohamed iz muslimanskih nebes sporoču, da je zaradi velikega navala djihadistovv nebesa tam devic že zmanjkalo. Zdej se morajo sprijazniti z že razdevičenimi.

     • Artur

      Morda pa ni, pri nas si lahko na novo spedenani šerijatarji postržejo še s kakšno staro nerazdevičeno feministično matrono , kozjereja pri nas ni aktualna pa jim bodo kar prav prišle.

    • Franc Šink

     Tudi.Žival ali človeka obrnejo proti Meki(kibli) Dvignejo nož in zakričijo:ALLAHU EKBER……….

     • Dragan Krstič

      O.K. ribe pa nimajo nog, kako pa pol te ubijejo na halal način?

     • Franc Šink

      Riba je za njih sama po sebi halal.Samo jih ne znajo loviti.Njihov trebuh je njihov koordinat.

   • Caetano

    Ker je Mohamed menda jedel kita in to dovolil učencem? Saj ne delajo po znanosti ali razsodnosti, ampak po antičnih navodilih.

   • xtc

    Na trnek dajo kos svinjine in ga vržjo po pesku;prva ;ki prime je halal;garantirano:

 • KAPIBARA

  Ma kašna asimilacaji multi-kultivator..
  Dokler ne sprejmejo Velikonočne šunke in običaja kolin, se ne morejo prilagoditi..
  Malica v šoli je Zastonj, pa jo hočjo imet še halal :-(
  Namesto da bi VSE javne ustanove, pomagale domačim kmetovalcem-živinorejcem..

 • Dragan Krstič

  Preberite na portalu Slovenske novice današnjo deložacijo družine Cafuta. Cmerar poskrbi za te ljudi ne pa za migrante iz BV in Afrike,pa kupi jim pohištvo, LEDTV, steklokeramične plošče za štedilnik ter medici nske jogije!!!!!

  • Caetano

   Sem pogledal. Dobro si to napisal! Mimogrede ti si Srb? Lahko vprašam kakšno je tvoje mnenje o dr. Vesni Pešič?

   • RATATA

    Njegov oče je, mama pa Slovenka – iz zavedne slovenske družine je povedal zadnjič.
    O tem noče “puno prićat”, saj misli, da ga kar ne bomo marali, pa take. Mene sicer ignorira, pa nisem bil nič kaj nesramen (za moje pojme).
    Jaz srbijance, kot vse druge južnjake in istospolnike … pri nas, v osnovi vržem v koš levičarjev, dokler se mi ne izkažejo drugače. Dosti jih poznam, ki niso levičarji, vendar ji šele ko se izkažejo vzamem iz levičarskega koša ven.

    • Caetano

     A tako je to… Mene pa bi zanimalo kaj misli o JvvD in o Pešičevi, kot na pol Srb…

     • RATATA

      Ja, saj to je bistven podatek, v kateri “koš” vržeš nekoga.
      Jaz sem ga npr. vprašal ali navija za zvezdo ali za partizan.
      Pa se ni opredelil.
      Pa sem to vprašal samo v prenesenem pomenu (da bi ga spoznal), saj vemo, kako so opredeljeni šešljevci.

     • Caetano

      Ni šešljevec, Pešičeva mu sicer ne bi mogla biti všeč.

     • Dragan Krstič

      Ratata, ti kot vseved, povej kaj pa ti meniš o dr. Pešićevi.

     • RATATA

      Se me ne tiče, niti me ne zanima. Lahko se pa pustim podučiti, nato pa še sam preverim in si ustvarim sliko.
      O njej torej nimam mnenja.
      In nisem vseved.
      Če bi bil, te ne bi nič spraševal.
      Spraševal sem te pa zato, da bi izvedel.
      Tvoja reakcija je pa bila, kot bi se počutil ogroženega.

     • RATATA

      Tebe ma raje, saj si ti bolj luštkan Caetano Capitano – prijazno umirjeni.
      Jaz sem pa nacionalistični šovinist RATATA grozni, ki vsevprek šica in vpije: tudi polsrbe na vrbe. Saj ni res tako!!

     • Caetano

      he, he

    • Dragan Krstič

     Ratata, ne ropotaj!!!! Sem ti že napisal da je biti Sloveneczelo relativna stvar.
     Če bi si dal nick Janez Gorenc bi bil pa zate Slovenec. Pa pojdi enkrat v cerkvene arhive in razišči svoje prednike po mamini in očetovi strani in bošugotovil da nisi “čisti” Slovenec.

     • RATATA

      Pa kakšne veze ima čistost?
      Peter Kozler je bil švaba, pa je risal zemljovide Slovenskih Dežel.
      Jaz ga vzamem za Slovenca.
      Tudi tebe lahko vzamem glede na večino tvojih komentarjev.
      Sem pa vprašal.
      Ko nekdo prebere srbsko ime in priimek na forumu (še posebno telem) ga še posebno natančno spremlja/bere.
      Najprej sem pomislil na ignoranta zajebanta levičarskega, vendar tvoji prispevki ne govorijo temu v prid.
      Vztrajaš pri tem, da je to tvoje pravo ime. Morda res(?), nisem pa ziher.
      Z tistim Janezom Gorencem nisi dal dobre primerjave.
      V okopu napravi vsaj majhno luknjo z pogovor, saj si dober govornik. Kaj ti kdo hoče jebote?

   • Dragan Krstič

    Je intelektualka in demokratka, moje menje zelo pozitivna oseba. Mnogo bolj pa mi je bila všeč na žalost že pokojna sestra igralka Stanislava Pešić. Mimogrede, mama je bila Slovenka, rojen sem v Sloveniji, mogoče sem v vsem življenju,tudi s službenimi potmi bil v Srbiji ne več kot 30 dni. Ali si ti Slovenec?

    • Caetano

     Da, da Slovenec. :) Ene 5% Italijan he, he.

     Hvala za odgovor. V 90. je bila Pešičeva najbolj odločno proti Veliki Srbiji, celo bolj kot Djindjič. Pa tudi pod udbovsko diktaturo je bila disidentka, podobno, kot npr. janša ali Pučnik.

     • Dragan Krstič

      Sem čakal da bo Ratata povedal pred teboj. Verjetno v njegovem razredu še niso vzeli te teme, hahaha.

     • RATATA

      O pa še enkrat si se zmotil.
      Jaz sem sam svoj “razred”….
      dr. Petra Urbanca knjigo, Skrita, nepoznana zgodovina NOB-revolucije.
      Knjiga se dopolnjuje s Sodelovanjem partizaov z okupatorjem (in je ena od tehtnejših knjig o WWII in revoluciji v Sloveniji) priporočam vsakomur.
      Bi jo pa v recenzijo dal pieraciju in repetu ali petru damjanoviću štihu.

     • Dragan Krstič

      Ne vem pa kdo je JvvD. Janeza Vajkard Valvasor ?

     • Caetano

      Jug. vojska v domovini. Legalna vojska med drugo svetovno vojno, vsaj do sporazuma Tito-Šubašič, ko se je Tito zlagal, da ne bo uvedel komunizma v Jugoslaviji.

     • Dragan Krstič

      Branili so YU pred komunizmom,ki nam je pretil po vojni zaradi Titove gverile.
      Sem že enkrat napisal na tem portalu, da je nacifašizem bil obsojen na poraz
      ob vstopu ZDA v vojno decembra 1941. Prej ali slej bi zmagali zavezniki, sicer je agonija trajala 4 leta, vendar brez invazije na GB in vzhodno obalo ZDA Hitler
      nimogel dobiti vojne. To so takrat vedeli že nemški generali, vsaj tisti šolani na vojaških akademijah. Ali veš da je bilo med slovenskimi intelektualci tistega časa kar nekaj pristašev četniškega gibanja. Najbolj znan je prof. dr. Aleksander Bajt, zame najboljši slovenski ekonomist, vrhunski intelektualec.

     • Dragan Krstič

      No zdaj bo pa Ratata našel temo za glodanje ker smatram četnike kot pozitivce
      med 2WW, seveda so zame tudi domobranci bili v prvi vrsti branilci Slovenije pred komunizmom in nikakor ne izdajalci. Tista zaprisega na stadionu Stožice
      je bila samo s figo v žepu, saj je avgusta 1944 zavezniška vojska že osvobodila Pariz in bila namejah Belgije. Nikogar pametnega tedaj ni bilo več v Evropi ki bi
      dvomil v zmago zaveznikov.

     • RATATA

      A si se končno enkrat mal zmotil.
      Četniškemu Vojvodi Triglavskemu zamerim predvsem to, da je fouš Srbom, ker imajo Kralja (mi pa ne).
      Enkrat sem ti že dal plus in te o tem obvestil. Zdajle ti dam še druzega.

     • Novakec1

      Pejta vidva v gostilno pa se tam preseravita.

     • Caetano

      Hvala za tvoj odgovor. Ja, res je, kar praviš o veliki strategiji. Če bi Japonci napadli SZ z vzhoda, kot je sicer hotel Hitler in bi se SZ, do tedaj zaveznik osi sesula, potem bi se lahko vojna drugače obrnila, sicer pa je moral vsak pameten človek, sploh vojaško podkovan vedeti, da bodo Nemci izgubili.

      Ja, tudi Bajta poznam. Vem, da so mu eni bivši sodelavci zelo zamerili, ko je objavil svojo knjigo Bermanov dosje in razkril svojo preteklost, kot pripadnik JvvD. Saj tudi Churcill je rekel po vojni, da bolj objektivna zgodovina ne bo mogla oceniti Mihajloviča, kot izdajalca. Ustaši in komunisti so ga primorali s svojo genocidno politiko v nemogoče položaje, pogrešili pa so tudi nekateri njegovi podrejeni poveljniki… Sem bral zadnjič kako je sodelavka in ljubica majorja Novaka Jovanka Krištof alias ”Mira” ”Kordunašica” svarila Dražo pred vojvodo Jevdjevičem.

      Tudi v Grčaricah so sicer komunisti z ital. pomočjo pobili celo vrsto intelektualcev, ki so se pridružili slov. delu JvvD, čeprav so imeli pri sebi predstavnika zaveznikov.

     • Dragan Krstič

      Menim, da Japonci niso imeli materialne osnove prodirati v neobljudeno vzhodno Sibirijo, ki je ogromna pa tudi tega, da bi se ujeli v past imenovano sibirska zima, ki je mnogo hujša kot tista na zahodu SZ. Raje so prodirali s svojim ladjevjem proti Indiji. Še boljše mnenje o Mihajloviču je imel Charles de Gaulle. Si gledal Pričevalcekako je Slovenec v četniški vojski gospod Šoštarič s ponosom pripovedoval o tem da je bil pripadnik četniškega osvobodilnega gibanja?

     • Caetano

      Ja, no v času drž. vojne po okt. revoluciji so vdrli v Sibirijo, na veliko nejevoljo Američanov… Je pa res, da so bile za njih privlačne surovine drugje v Aziji, zato Hitlerjevih sugestij niso poslušali.

      Ja, sem gledal Uroša Šušteršiča. Sicer veš kaj mi je res nenavadno. Očitno je bil za komuniste ”velika riba”. Čudno, da ga torej niso ubili. On pravi, da ker je bil Ribičič tako nesposoben, da je napisal obtožnico, da je zaklal sošolko, ki je bila še živa, kot se je izkazalo. To verjamem. Drugo pa je tisto, da so ga Američani zamenjali, njegovo življenje za življenje enega komunističnega agenta v ZDA. Tako je rekel, da domneva. Vsekakor pa je bilo zanimivo kako je po vojni delal za CIO in britanski IS, udba mu je bila za petami pa ga nikoli niso uspeli ujeti. Navodila, da je dobival v žogicah za pink ponk ali nekaj takega… No, bilo je zelo zanimivo…

     • Dragan Krstič

      Zabojevanje v Sibiriji potrebuješ odlično logistično mrežo da lahko vojsko obskrbuješ z orožjem, strelivom,hrano in še mnogo drugimi stvarmi. Že Nemcem je v evropskem delu SZ škripalo,še posebej v dežju in snegu so kamioni obtičali v blatu in snegu.

  • Olga

   Naženimo to protislovensko vlado!

  • Slovenec 33

   Ja, v okupirani državi, kjer okupatorji in izdajalci svojega naroda ne spoštujejo nobenih etičnih in moralnih standardov in kamor spada tudi Slovenija je za pričakovati, da okupatorsko izdajalska vlada podpira nove okupatorje in jih materialno in finančno fila od spredaj in od zadaj. Njena osnovna naloga pa je uničevanje in zatiranje, kar je slovenskega.
   Kar je v zadnnjem obdobju na vrh priplavalo (parlament, vlada, predsednik, sodstvo, usmerjeno izobraževanje in mainstream mediji), so tako ali tako “počepljivi cepetalčki”, ki počepajo za ritolizenje navgor in cepetajo po tistih, ki smo ostali spodaj. To je realnost.

 • Olga

  Halala, hulala, naj si prinesejo malico sami ali naj poberejo šila in kopita in gredo tja, od koder so prišli in kjer bodo imeli idealne razmere! Tudi kristjani, ki ob petkih ne jedo mesa, niso bili nikoli izjema!

 • Unikatna

  Nič novega, ker bodo vse dosegli! Tudi pri nas bo kmalu ta zahteva, ker že itak imamo veliko podeljenih halal certifikatov – od hrane do hotelov! Za denar popusti vsak!

 • ŠĆČĐŽŠČĆŠ
  • Artur

   Alim Hasanagič , malo morgen ! Kod tebe – što se babi htilo to se babi snilo , dakle snivaj ti mokre sanje i dalje i orgazmiraj i ne diraj naš narod i našu identitetu jer nismo svi Zokiji.

  • samotoje

   Kaj bi na to rekla Mujo in Haso?

 • Artur

  Malo za šalo pa precej zares, zlo se mora razgaliti iz vseh zornih kotov da se lahko bolj učinkovito spoprimeš z njim. https://www.youtube.com/watch?v=UaNkZpij0q4

 • Rožle

  Naj jim vrže not pujska in napiše gor na klobaso Halal—-tako kot ne dolgo nazaj neki naš podjetnik z mesno industrijo…

 • Nata

  Veste kaj ? Naj nosijo v šolo hrano od doma…….v menažki !!

 • bojan

  mater ste pametni!!!?
  tle se drkate med sabo, govna leva in desna pa sredinska pa,pa,pa nas kradejo naprej…
  OČITNO VAM JE PRAV SAJ TO JE NJIHOV NAMEN–DELI IN VLADAJ-
  KDAJ VAM BO JASNO DA JE TREBA VEN NA ULICO ALI PA PISARIT NA DRŽAVNE PORTE–
  ZAHTEVAT POJASNILA IN ODGOVORE ….POŠTENO PRISPEVAM EVRE ZA NOV “DOB”…

 • cosmosjasnovidec

  Ta župan je pa na mestu kot mora biti ne pa kot pri nas,ko župani hočejo zaslužiti in napolniti svoje žepe na račun domačinov kot se dogaja v Črnomlju kjer debela svinja zavaljena čefutarska Mojca Čemas Stjepanovič hoče žrtvovati in izpostaviti nevarnosti domačine,ker ji je SMC pod roko na skrivaj porinila denar.

 • baubau

  Prav,malico ali kosilo naj si prinesejo s sabo

 • Slovenija Moja Dežela

  Naj plačajo vse x3 naj donirajo milijone denarja za to kar hočejo, če imajo za urjenje teroristov naj še tu podpirajo…ali kar je najbolje….otroke naj ne sprejmejo v šolo. Kdo se bo zdaj prilagajal….prišleki ali domačini!!¨