Francoski župan noče uvesti halal obrokov v šoli – muslimani že sprožili gonjo proti njemu

Foto: epa

Župan mesta Saint-Seurin v zahodni Franciji, Marcel Berthome, je za šolske obroke dejal, da se bodo morali muslimani enostavno sprijazniti z jedmi iz svinjine na dneve, ko je svinjina na šolskem jedilniku. Osnovna šola Saint-Seurin-sur-I’lsle je namreč v finančnih težavah in si ne more več privoščiti, da bi kuhali dva različna obroka na dan.

Odločitev župana je sprožila močno razburjenje v lokalni islamski skupnosti. Starši muslimanskih učencev so se že oglasili, da gre za diskriminacijo na podlagi vere. Sonia, mati petletnega sina, ki ne je svinjine, je dejala, da gre za načrten napad župana na islamsko skupnost.

Berthome trdi, da gre za finančno motivirano odločitev
Treba pa je poudariti, da pred prihodom muslimanov ni bilo nikakršnih problemov s šolsko prehrano. Muslimani pa ne samo, da so zahtevali odpravo svinjine s šolskih jedilnikov, zahtevali so, da je vse meso halal, kar pa bi šolo stalo dodatnega denarja.

Na trditve islamske skupnosti pa se je že odzval župan Berthome, ki je dejal, da je obroke brez svinjine umaknil z menija izključno zaradi finančnih razlogov. Dejal je: “Nekateri otroci ne jedo svinjine, nekateri ne jedo rib, nekateri ne jedo govedine. Ta odločitev ni politično motivirana. Mesto ima preveč dolgov in si ne more več finančno privoščiti, da bi kuhali dve jedi na dan. Torej, če niste srečni, ne jejte v šoli.” V nadaljevanju izjave je še dejal, naj starši otrok, ki ne jedo šolskih menijev, ne zahtevajo od šole, da bi morala poskrbeti za njihove potrebe. Preprosto naj prinesejo malico s seboj.

A muslimani niso hoteli lahke rešitve. Hoteli so vsiliti svoje versko prepričanje v šolske malice. Vedeti moramo, da bi šola morala najeti šolanega kuhaja, ki pri pripravi halal obrokov ne bi uporabljal nikakršnih sestavin, ki niso halal. Če pa bi po nesreči postregli halal meso, ki se je v kuhinji dotaknilo drugega mesa, bi morala šola plačati visoke odškodnine staršem. Zato je ta obroben primer bolj pokazatelj, kako želijo muslimani, kamorkoli pridejo, uvajati svoje versko prepričanje in šeriatsko pravo v najbolj vsakdanje stvari, kot je šolska malica. Tako se začne z majhnimi koraki islamizacija, ki na koncu pripelje do primerov, kot je britansko mesto Blackburn.

Predstavnik župana za stike z javnostjo je še dejal, da bo s to uredbo prizadetih le peščica islamskih otrok. Največ 15 islamskih otrok namreč obiskuje osnovno šolo v tem francoskem mestu.

A. R.