Francoski županji grozijo z obglavljenjem

Datum:

Županja francoskega mesta, kjer je na začetku tega meseca prišlo do rasno motiviranega umora, je prejela več groženj s smrtjo, ker je spregovorila o delu prebivalstva svojega mesta, ki se noče vključiti v francosko družbo.

Marie-Hélène Thoraval je županja mesta Romans-sur-Isère, kjer je živela mladinska tolpa, med katerimi so bili mnogi iz migrantskega okolja, ki je novembra odpotovala v bližnjo vas Crépol in obljubila, da bo “pobijala belce”.

Vdrli so na vaško zabavo in ranili devet ljudi, vključno s 16-letnim Thomasom, ki je bil zaboden do smrti. V pogovoru za radijsko postajo Europe 1 v začetku tega tedna je Thoravalova obžalovala dejstvo, da nekateri v njeni skupnosti “zavračajo kakršno koli pripadnost državi Francijin in integracijo”. Od takrat je razkrila, da je zaradi svojih pripomb prejela več groženj s smrtjo.

Francoska županja je v četrtkovem intervjuju za BFMTV spregovorila o dveh anonimnih klicih na centralo mestne hiše v sredo zjutraj “s sporočilom, ki je bilo bolj podobno ustrahovanju. Vprašal je je, ali imam doma kalašnikovko in ali imam varnostnike.”

“Na Instagramu  sem prejela tudi zasebno sporočilo, v katerem je bilo navedeno, da me bodo obglavili, da bodo z mojo lobanjo žonglirali in da bo vse to narejeno v enem mesecu,” je dodala. “To so resnične grožnje s smrtjo,” je na televizijskem programu povedala Thoravalova in razkrila, da je vložila pritožbo na policijo zaradi narave sporočil. “V teh sporočilih sem označen kot fašist. Predstavljam si, od kod to prihaja,” je dodala.

Kljub ustrahovanju je Thoravalova izrazila željo, da bi še naprej “naglas govorila, kar tiho mislim. To bom počela tudi v prihodnosti.” Nadalje je opozorila, da Thomas ni bil ne prva ne zadnja žrtev, pri čemer je omenila francoskega najstnika, ki je izgubil življenje v rasno motiviranem napadu novembra.

“Prišli smo pobijat belce!” 

Devet ljudi je bilo sprva aretiranih zaradi vpletenosti v napad tolpe. V poročilih v francoskih medijih navajajo, da so uporabljali arabske žalitve za belce, ko so zabodli več udeležencev zabave, preden jih je policija izsledila več kot 400 kilometrov stran v Toulousu, kjer naj bi poskušali pobegniti iz države.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ponoči so sile ZDA in Združenega kraljestva ponovno napadle teroristične Hutije

Združene države in Združeno kraljestvo sta v soboto sprožili...

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...