Francoski županji grozijo z obglavljenjem

Datum:

Županja francoskega mesta, kjer je na začetku tega meseca prišlo do rasno motiviranega umora, je prejela več groženj s smrtjo, ker je spregovorila o delu prebivalstva svojega mesta, ki se noče vključiti v francosko družbo.

Marie-Hélène Thoraval je županja mesta Romans-sur-Isère, kjer je živela mladinska tolpa, med katerimi so bili mnogi iz migrantskega okolja, ki je novembra odpotovala v bližnjo vas Crépol in obljubila, da bo “pobijala belce”.

Vdrli so na vaško zabavo in ranili devet ljudi, vključno s 16-letnim Thomasom, ki je bil zaboden do smrti. V pogovoru za radijsko postajo Europe 1 v začetku tega tedna je Thoravalova obžalovala dejstvo, da nekateri v njeni skupnosti “zavračajo kakršno koli pripadnost državi Francijin in integracijo”. Od takrat je razkrila, da je zaradi svojih pripomb prejela več groženj s smrtjo.

Francoska županja je v četrtkovem intervjuju za BFMTV spregovorila o dveh anonimnih klicih na centralo mestne hiše v sredo zjutraj “s sporočilom, ki je bilo bolj podobno ustrahovanju. Vprašal je je, ali imam doma kalašnikovko in ali imam varnostnike.”

“Na Instagramu  sem prejela tudi zasebno sporočilo, v katerem je bilo navedeno, da me bodo obglavili, da bodo z mojo lobanjo žonglirali in da bo vse to narejeno v enem mesecu,” je dodala. “To so resnične grožnje s smrtjo,” je na televizijskem programu povedala Thoravalova in razkrila, da je vložila pritožbo na policijo zaradi narave sporočil. “V teh sporočilih sem označen kot fašist. Predstavljam si, od kod to prihaja,” je dodala.

Kljub ustrahovanju je Thoravalova izrazila željo, da bi še naprej “naglas govorila, kar tiho mislim. To bom počela tudi v prihodnosti.” Nadalje je opozorila, da Thomas ni bil ne prva ne zadnja žrtev, pri čemer je omenila francoskega najstnika, ki je izgubil življenje v rasno motiviranem napadu novembra.

“Prišli smo pobijat belce!” 

Devet ljudi je bilo sprva aretiranih zaradi vpletenosti v napad tolpe. V poročilih v francoskih medijih navajajo, da so uporabljali arabske žalitve za belce, ko so zabodli več udeležencev zabave, preden jih je policija izsledila več kot 400 kilometrov stran v Toulousu, kjer naj bi poskušali pobegniti iz države.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...