Francosko tožilstvo končno tudi uradno priznalo: 45-letni napadalec, ki je v Parizu ubil štiri policiste, je bil islamist!

Mickael Harpon (Foto: Twitter)

Francoski tožilci so danes sporočili, da je bil napadalec, ki je v četrtek na policijski postaji v Parizu ubil štiri policiste, “privržen radikalni viziji islama”. Še v petek je francoska vlada navedla, da ni znakov, da bi bil napadalec, sicer uslužbenec pri pariški policiji, skrajnež.

Računalniški strokovnjak Mickael Harpon je v četrtek z nožem ubil štiri kolege na pariški policijski postaji. Policisti so ga v obrambi ubili na dvorišču zgradbe.

Kot je danes pojasnilo protiteroristično tožilstvo, je imel 45-letni Harpon stike s člani salafističnega gibanja.

Od zanikanja o verskem ozadju do skepse
Tiskovna predstavnica francoske vlade je v petek sicer posvarila pred prehitrim sklepanjem, ko je v medijih zaokrožilo, da se je napadalec pred dvema letoma spreobrnil v islam. Vodja pariške policije Didier Lallement pa je v petek pojasnil, da preiskujejo vse možnosti in da še niso izključili nobene hipoteze, poroča STA. Preiskavo je sprva vodilo pariško tožilstvo, pozneje pa jo je prevzelo protiteroristično tožilstvo.

Za najhujši napad na francosko policijo v zadnjem času naj bi bil kriv spor na delovnem mestu. Neuradno naj bi bil Harpon v disciplinskem postopku, ker ni želel sodelovati s kolegicami na delovnem mestu. Harpon zaposlen na sedežu policije okoli 20 let, imel pa je tudi vsa varnostna pooblastila. V svojem morilskem pohodu je najprej pobil policiste v pisarni, nato pa še uradnico, na katero je naletel na stopnišču.

Peter Truden