fbpx

Francosko ustavno sodišče potrdilo: javni transport, restavracije in vrsta drugih aktivnosti od danes dostopni zgolj za cepljene in testirane!

Francoska policija preverja zdravstveno stanje obiskovalcev gostinskega lokala. (Foto: epa)

Od danes so v Franciji za vstop na številne javne kraje uvedli obvezno potrdilo o cepljenju ali negativni test na covid-19. Odločitev je pravkar potrdilo tamkajšnje ustavno sodišče, zaradi česar bo zdravstvena kriza bolj obvladljiva.

Tako bo v Franciji, kot je julija sicer že napovedal tamkajšnji predsednik Emmanuel Macron, pred vstopom na številne javne kraje treba predložiti ustrezno zdravstveno potrdilo oziroma posebno zdravstveno izkaznico. Od junija je ta obvezna za kulturna, športna in strokovna srečanja, na katerih je zbranih več kot tisoč oseb, najvišje dovoljeno število pa je pet tisoč oseb, kar vključuje sejme, koncerte, predstave, igralnice, razstave, konference, športne dogodke, festivale, križarjenja z več kot tisoč potniki in zabaviščne parke, poroča lefigaro.

Od 9. julija velja pravilo tudi za ponovno odprte nočne klube. Vse od 21. julija velja tudi za prostore, ki sprejmejo več kot 50 oseb, med njimi kinodvorane, gledališča in muzeji. Z današnjim dnem je omejitev na 50 ljudi ukinjena, od vseh obiskovalcev pa se zahteva zdravstvena prepustnica za vstop na prej navedene javne kraje. Izkaznico potrebujejo tudi obiskovalci barov in restavracij tako zaprtega tipa kot tudi na terasah. Prav tako je izkaznico mogoče zahtevati v nekaterih nakupovalnih središčih s površino nad 20 tisoč kvadratnih metrov, ko je to seveda potrebno in upravičeno. Ravno tako je veljavno zdravstveno potrdilo treba predložiti na vlakih, avtobusih za dolgotrajnejša potovanja, na letalih, v domovih za ostarele, zdravstveno-socialnih ustanovah in v bolnišnicah. Omejitev pa ne velja za nujne primere in ne zadeva pacientov, zato se ne sme zavrniti nobene osebe, ki zdravljenje potrebuje. Omejitev vstopa se namreč nanaša na obiskovalce in dostavljavce.

Cepilni certifikat. (Foto: epa)

Domen Mezeg