fbpx

Gana povabila črnce, ki v ZDA protestirajo zaradi rasizma, naj se “vrnejo domov” v Afriko

Predsednik Gane Nana Addo Dankwa Akufo-Addo (Foto: epa)

Na izgrede, ki so se razplamteli po Združenih državah Amerike (ZDA), se je odzvala Gana. Afriška država, ki je pred 400 leti veljala za izhodiščno točko trgovine s sužnji proti Ameriki, je črnce pozvala, naj se raje vrnejo v domačo deželo, kakor da so izpostavljeni nasilju in rasni nestrpnosti v tujini.

Med spominsko slovesnostjo in polaganjem vencev v čast Georgea Floyda prejšnji petek je ganska ministrica za turizem, umetnost in kulturo Barbara Oteng-Gyasi povabila črnce, naj se ponovno preselijo v Gano, če se počutijo nezaželene  v ZDA, je poročal Breitbart.

Kot kaže, dobiva rasizem nove razsežnosti, za katere se trudijo njihovi bratje in sestre že 400 let. Gana tako ostaja odprta za vse, ki prihajajo iz Gane. “Gana in Afrika sta vaš dom, naše roke so odprte, da vas povabimo domov. Prosim prevzemite to prednost, da pridete in si zgradt življenje doma. Ni vam potrebno ostati tam, kjer boste večno nezaželeni, imate izbiro in Afrika vas čaka.”

Med drugim je tudi NBC poročal, da je afriška država razširila tako imenovane iniciative  “Leto vrnitve”, ki se je pričel implementirati lansko leto. Gana je tako poklicala vse tiste, ki so afriškega porekla in živijo po svetu. Kot smo že omenili gre za projekt, ki se imenuje “Leto vrnitve 2019” in je bil prvič predstavljen v Washingtonu, septembra 2018.

“Vsi vemo, kako ogromne dosežke in prispevke so naredili temnopolti z afriškimi koreninami za Američane, in se mi zdi pomembno, da se 400 let  kasneje spominjamo njihovega obstoja in odrekanj, medtem ko je po dokumentaciji prvi suženj zapustil Afriko,” je med drugim povedal ganski predsednik Nana Akufo-Addo.

Veliko medijev je dejansko usmerilo pogled v novo iniciativo, ki si želi vrnitve svojih domov, pri tem pa jih vlada želi finančno in socialno podpreti. Država dodatno ureja enostavnejše postopke za pridobitev vize in narediti državo bolj dostopno za potnike, število turistov pa si želi povečati na 8 milijonov do leta 2027.

Po navedbah naj bi se nekaj državljanov že vrnilo, nekateri izmed njih celo za stalno, predvsem zato, da se izognejo rasizmu. V okviru projekta “Leto vrnitve”, je Gana gostila številna zgodovinska potovanja, zabave, praznovanja festivalov, vključno s zvezdnico Cardi B.

Sara Kovač