fbpx

Generalni državni tožilec ZDA ukazal zveznim tožilcem, da raziščejo primere volilnih prevar na predsedniških volitvah!

Foto: epa

Generalni državni tožilec ZDA William Barr, je podal ukaz za proučitev nepravilnosti v ameriških predsedniških volitvah. Svojo odločitev je v ponedeljek poslal zveznim tožilcem zaradi česar je nadzornik za preiskave volilnih prevar protestno odstopil. 

Generalni državni tožilec ZDA William Barr je zvezne tožilce pozval, da proučijo morebitne nepravilnosti v zadnjih ameriških predsedniških volitvah. Barr je poslal svoje obvestilo po nekaj dneh, ko so aktualni predsednik ZDA Donald Trump in njegovi republikanski zavezniki pričeli z javno dvomiti v poštenost zadnjih predsedniških volitev v tej državi, ob čemer pa dokazov za svoje domneve še niso posebej predstavili. Znano je sicer, da Trump ne priznava zmage svojega demokratskega tekmeca Joea Bidna. ki pa so ga osrednji ameriški mediji že razglasili za zmagovalca, in ki je po njihovem poročanju prejel preko 270 potrebnih elektorskih glasov, da bi bil lahko izbran za novega predsednika ZDA, poroča PAP.

Zvezni tožilci naj bi se ob tem osredotočili le na dovolj utemeljene očitke, ki se nanašajo na glasovanje in štetje glasovnic. Richard Pilger, ki je bil leta vrsto let direktor Oddelka za odkrivanje volilnih prevar, pa je po elektronski pošti poslal obvestilo, da daje odpoved, potem ko je bil seznanjen z novo politiko in njenimi implikacijami na tem področju. Bidnov štab pa je za javnost podal sporočilo, da tožilec Barr spodbuja Trumpove dalekosežne obtožbe glede volilnih prevar. Po Bidnovem prepričanju gre za zahteve, ki so bile v vseh sodiščih, kjer so bile doslej vložene, podvržene le posmehu.

Predsedniške in kongresne volitve v ZDA. Volišče v Chappaqui v New Yorku. (Foto: STA)

V zadnjih dneh smo sicer že poročali o več domnevnih volilnih prevarah na zadnjih predsedniških volitvah v ZDA. Potem, ko je Trump in njegov republikanski tabor vztrajno trdil, da so bile tokratne volitve ukradene, in da se bo boril za to, da njegova država dobi zakonitega predsednika. Z vsakim dnem od ameriških predsedniških volitev je razsežnost volilne prevare, ki so se je lotili demokrati bolj očitna. Z vsakim dnem je razkritih več nepravilnosti, z vsakim dnem je bolj jasno, da so v prevaro zgodovinskih razsežnosti vpleteni uradniki na vseh nivojih. Gre namreč za za goljufije pri registraciji volivcev, štetju glasovnic, preprečevanju nadzora nad štetjem glasov ter celo uvažanjem novih glasovnic.

Domen Mezeg