fbpx

Generalni sekretar OZN Guterres pritiska na ZDA, naj plačajo svoj delež, ker jim zmanjkuje za plače – Trump mu odgovarja: pripravi vse države članice, naj plačajo!

Generalni sekretar OZN Antonio Guterres (foto: EPA)

V OZN jih skrbi, da z novembrom 2019 ne bodo imeli dovolj denarja za plače vseh svojih birokratov, ki se dnevno ukvarjajo s sestavljanjem raznih neobveznih sporazumov, dogovorov in “kompaktov”, ki se sčasoma, ko jih vsilijo nacionalnim državam, spremenijo v zavezujoče. ZDA, ki zagotavljajo več kot četrtino finančnih sredstev, namreč od preostalih zahtevajo, da prispevajo svoj delež.

“Naše delo in naše reforme so ogroženi,” je 9. oktobra 2019 svaril generalni sekretar Organizacije združenih narodov Antonio Guterres.

V oktobru bo globalistična hobotnica dosegla največji deficit v zadnjih desetih letih. “Tvegamo, da z začetkom novembra ne bomo imeli dovolj za plače,” je opozarjal Guterres.

Svoje “položnice” je po trditvah tiskovnega predstavnika OZN Stephana Dujarrica de la Rivière pravočasno plačalo 129 držav članic, to pa pomeni približno dve milijardi evrov.

ZDA prispevajo več kot četrtino vseh sredstev za OZN
S plačilom pa zamujajo ZDA; kot je znano, niso edine, a ZDA prispevajo največji delež finančnih sredstev – skoraj četrtino. ZDA pa poleg tega po pisanju Reutersa OZN “dolgujejo” tudi denar za nazaj, saj v letu 2019 niso plačale 674 milijonov dolarjev, od prej pa dolgujejo še 381 milijonov evrov.

A medtem ko drugi izpostavljajo neplačevanje ZDA, ameriški predsednik Donald Trump vrača udarec in zahteva, da tudi preostali pokrijejo svoj delež. Trump ima, kar se tega tiče, prav, saj ZDA ne samo da zagotavljajo 22 odstotkov rednega proračuna OZN, ki znaša 3,3 milijarde dolarjev letno, temveč skrbijo tudi za skoraj 28 odstotkov proračuna, namenjenega za vzdrževanje “mirovniških” misij OZN po svetu.

“Na splošno je ameriška misija največji plačnik OZN, ki prispeva približno 10 milijard dolarjev letno v odmerjenih in prostovoljnih prispevkih,” je povedal predstavnik ameriške delegacije v OZN.

Pomanjkanje ne bo vplivalo na mirovniške operacije
Proračun za “mirovniške” misije OZN je v letu 2019 znašal 6,7 milijarde in naj bi v letu 2020 znašal 5,51 milijarde dolarjev. ZDA pa naj bi za financiranje “mirovniških” misij “dolgovale” 2,4 milijarde dolarjev.

Ob tem ne moremo mimo dejstva, da so največje finančne podpornice mirovniškega proračuna OZN države Etiopija, Indija, Bangladeš, Nepal in Ruanda, ki pa vplačani denar dobijo tudi nazaj, saj ga namenijo za plače svojih vojakov. Z drugimi besedami, ZDA v primerjavi z drugimi plačujejo dvojno.

Ivan Šokić