Generalni sekretar OZN Guterres pritiska na ZDA, naj plačajo svoj delež, ker jim zmanjkuje za plače – Trump mu odgovarja: pripravi vse države članice, naj plačajo!

Generalni sekretar OZN Antonio Guterres (foto: EPA)

V OZN jih skrbi, da z novembrom 2019 ne bodo imeli dovolj denarja za plače vseh svojih birokratov, ki se dnevno ukvarjajo s sestavljanjem raznih neobveznih sporazumov, dogovorov in “kompaktov”, ki se sčasoma, ko jih vsilijo nacionalnim državam, spremenijo v zavezujoče. ZDA, ki zagotavljajo več kot četrtino finančnih sredstev, namreč od preostalih zahtevajo, da prispevajo svoj delež.

“Naše delo in naše reforme so ogroženi,” je 9. oktobra 2019 svaril generalni sekretar Organizacije združenih narodov Antonio Guterres.

V oktobru bo globalistična hobotnica dosegla največji deficit v zadnjih desetih letih. “Tvegamo, da z začetkom novembra ne bomo imeli dovolj za plače,” je opozarjal Guterres.

Svoje “položnice” je po trditvah tiskovnega predstavnika OZN Stephana Dujarrica de la Rivière pravočasno plačalo 129 držav članic, to pa pomeni približno dve milijardi evrov.

ZDA prispevajo več kot četrtino vseh sredstev za OZN
S plačilom pa zamujajo ZDA; kot je znano, niso edine, a ZDA prispevajo največji delež finančnih sredstev – skoraj četrtino. ZDA pa poleg tega po pisanju Reutersa OZN “dolgujejo” tudi denar za nazaj, saj v letu 2019 niso plačale 674 milijonov dolarjev, od prej pa dolgujejo še 381 milijonov evrov.

A medtem ko drugi izpostavljajo neplačevanje ZDA, ameriški predsednik Donald Trump vrača udarec in zahteva, da tudi preostali pokrijejo svoj delež. Trump ima, kar se tega tiče, prav, saj ZDA ne samo da zagotavljajo 22 odstotkov rednega proračuna OZN, ki znaša 3,3 milijarde dolarjev letno, temveč skrbijo tudi za skoraj 28 odstotkov proračuna, namenjenega za vzdrževanje “mirovniških” misij OZN po svetu.

“Na splošno je ameriška misija največji plačnik OZN, ki prispeva približno 10 milijard dolarjev letno v odmerjenih in prostovoljnih prispevkih,” je povedal predstavnik ameriške delegacije v OZN.

Pomanjkanje ne bo vplivalo na mirovniške operacije
Proračun za “mirovniške” misije OZN je v letu 2019 znašal 6,7 milijarde in naj bi v letu 2020 znašal 5,51 milijarde dolarjev. ZDA pa naj bi za financiranje “mirovniških” misij “dolgovale” 2,4 milijarde dolarjev.

Ob tem ne moremo mimo dejstva, da so največje finančne podpornice mirovniškega proračuna OZN države Etiopija, Indija, Bangladeš, Nepal in Ruanda, ki pa vplačani denar dobijo tudi nazaj, saj ga namenijo za plače svojih vojakov. Z drugimi besedami, ZDA v primerjavi z drugimi plačujejo dvojno.

Ivan Šokić

 • Andrej

  Prodajte palačo in pojdite delat tja, kjer so problemi. V New Yorku jih ni.

 • ROMAN Naprudnik

  OZN se je že davno izpela.

 • črnaovca

  Največ je zaposlenih američanov, naj jih odpusti sploh pa zakaj rabimo toliko te birokracije

 • Unikatna

  Naj se 1x odpovedo plačam in bo problem rešen…in ja, ta organ preveč zapravlja in me zanima čemu sploh služi?!

 • tramal

  Bravo Trump.Amerika podpira polovico sveta oni pa so proti njej.

 • skorpijon93

  češka republika je daleč pred slovenijo, učite se !!!

 • xtc

  ZDA bi morale sredstva zmanjšati za 50 %.

 • hle

  Zadeva je precej širša kot jo predstavljate tukaj res so tudi amiji vojaško angažirani v tujini vendar pa brez mandata ZN poleg tega je največ zaposlenih tam ravno amijev in mesto NY bogato služi na račun sedeža ZN res se pa že pojavljajo zahteve po preselitvi sedeža v nevtralno državo kot je Avstrija ali Švica predvsem zaradi nagajanja ameriških oblasti državam ki jim niso po godu in še bi lahko našteval

 • pajot

  Ukinit OZN. Nobene koristi ni od njih.

 • mare

  Bravo Trump.

 • Marija

  Kaj sploh dela ta OZN.Kakšne plače imajo reveži.Lahko bi prehranili celo Afriko če bi ukinili to združbo.Od kje pa so te migracije in Marakeš?Ima pa posameznik plače po sto tisoče dolarjev na leto.Koliko bi se lahko naredilo za ljudi za te milijarde.Povzročajl pa samo kaos po svetu.

 • Felikss_AH

  Že to da se je za generalnega sekretarja rinil sluzasti Turk, pove kako potencialno kvarne so UN. Izvirno konceptualno so UN kot tudi EU odlične zamisli… vendar tam delajo vsakojaki ljudje od katerih mnogi predstavljajo najslabše kar države članice premorejo. Globalistični UNHCR na primer je postal pravi rakasti podaljšek izvirnih rakastih tvorb v posameznih državah. Kar mene zadeva lahko “pocrkajo”, predvsem v UNHCR, vsi do enega. Brez te Mafije bi se še narava regenerirala sama od sebe.