fbpx

Generalni sekretar Združenih narodov pozval k preiskavi zločinov v Buči

Pretresljivi prizori iz osvobojene Buče. (Foto: Socialna omrežja)

Ukrajina je v nedeljo obtožila Rusijo, da je izvedla pokol v mestu Buča, kjer je stanje na ulicah še bolj razburilo Zahod, ki je zaradi grozljivih slik pozval k novim sankcijam proti Moskvi. Rusija vse obtožbe zanika, generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres pa je zaradi grozljivih ruskih dejanj pozval tudi k neodvisni preiskavi, ki bi privedla do učinkovite odgovornosti, poroča Reuters.

Slike iz ukrajinskega mesta Buča, ki leži 37 km severozahodno od mestnega središča Kijeva, so se pojavile po tem, ko je Ukrajina v soboto sporočila, da so njene sile ponovno prevzele nadzor nad celotno regijo Kijev in osvobodile mesto pred ruskimi vojaki. Fotografije so izzvale ogorčenje in še dodatno povečale pritisk na Vladimirja Putina s povečanjem verjetnosti nadaljnjih zahodnih sankcij. Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres se je po videnem pridružil ostalim pri izražanju ogorčenja in na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je nad “podobami ubitih civilistov v Buči v Ukrajini globoko razočaran”, medtem ko je zunanji minister Dmitro Kuleba prepričan, da je bil pokol v Buči “nameren”. 

Grozljive podobe izzvale ogorčenje
Sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je z namenom ugotavljanja učinkovite odgovornosti pozval k neodvisni preiskavi, Rusija pa trdi, da so fotografije in videoposnetki iz Buče “uprizorjena predstava”, za vse zločine pa obtožuje ukrajinske radikale, o katerih želi razpravljati z Varnostnim svetom ZN, s katerim je zahtevala sklic sestanka. Kljub zanikanju Rusije pa fotografije, ki jih je posnel medij Reuters, prikazujejo trupla v množičnem grobišču in trupla, ki ležijo na ulicah, med drugim pa je tudi župan Buče Anatolij Fedoruk novinarjem pokazal dve trupli z belo krpo zavezano okoli rok, eden od mrtvih naj bi bil celo ustreljen v usta. Župan je za medije dejal, da naj bi bilo med enomesečno okupacijo s strani ruske vojske ubitih 300 prebivalcev.

Grozljive podobe iz Buče (foto: epa)

Preiskava bi lahko trajala več let
Ukrajinski zunanji minister Kuleba je Mednarodno kazensko sodišče pozval, naj zbere dokaze o vseh ruskih zločinih, ki bi podkrepili vse preiskave, Francija in Velika Britanija pa sta pri tem zagotovili vso podporo. Kljub vsem dokumentiranim vojnim ruskim zločinom, ki so bili pridobljeni s strani nevladnih organizacij, pa strokovnjaki opozarjajo, da bi vsaka preiskava lahko trajala tudi do več let. Od začetka invazije je glede na najnovejšo posodobitev urada ZN za človekove pravice zabeleženih 3.455 civilnih žrtev, od tega je bilo ubitih 1.417 ljudi, 2.038 pa ranjenih, čeprav naj bi bile realne številke precej višje.

Največ žrtev je povzročila uporaba eksplozivnega orožja s širokim udarnim območjem, vključno z obstreljevanjem težkega topništva in raketnih sistemov za več izstrelitev ter raketnimi in zračnimi napadi.

Tanja Brkić