fbpx

[Video] Janez Janša obsodil masovne zločine proti človečnosti v Buči

Foto: Twitter

V kraju Buča, severozahodno od Kijeva, so po osvoboditvi odkrili pretresljive prizore s tamkajšnjih ulic, ki so bile prekrite s trupli. Nekateri mrtvi so imeli celo zvezane roke. “Gre za množične zločine proti človečnosti. Ruska vojska se obnaša kot horda KGB eksekutorjev v Katinu in drugod. Za dejanja nikoli prevzela odgovornost. Po masakru v Buči s strahom pričakujemo, kaj bo šele v Mariupolju,” je predsednik vlade Janez Janša komentiral dogodke.

Britanski BBC ob tem poudarja, da so veliki uspehi ukrajinskih sil na širšem območju prestolnice v zadnjih dneh in tednih neizpodbitni ter da se ruske sile s tega območja očitno umikajo, a da trditev o osvoboditvi regije v celoti zaenkrat ni mogoče neodvisno potrditi.

Med ključnimi osvobojenimi kraji so Irpin severozahodno od prestolnice, kjer naj bi bilo od ruskega zavzetja konec februarja ubitih najmanj 200 civilistov, strateško ključno letališče Hostomel, prav tako blizu Kijeva, za katerega so potekali siloviti spopadi – med drugim je bilo tam uničeno največje letalo na svetu An-225, znano kot mrija ali sanje – in pa kraj Buča.

Irpin (Foto: epa)

Dostop do slednjega je bil skoraj mesec dni povsem onemogočen, ukrajinske enote so tja prodrle šele v zadnjem dnevu, dveh. Po navedbah župana Buče naj bi tam v množičnem grobišču pokopali skoraj 300 ljudi, saj so bile ulice prekrite s trupli. Francoska tiskovna agencija AFP je v soboto poročala o najmanj 20 odkritih truplih na eni sami ulici. Novinar BBC iz mesta poroča o grozljivih prizorih.

Sara Kovač