fbpx

George Soros svari: Če se Evropejci ne zbudijo, bo EU razpadla tako kot Sovjetska zveza

Foto: epa

Bližajo se evropske parlamentarne volitve, Georgu Sorosu pa ne gre vse po načrtih. Namreč, v zadnjih letih, odkar je nemška kanclerka Angela Merkel sprožila migrantsko krizo, je prišlo do preporoda konservativne populistične desnice po Evropi. To pa pomeni korenite spremembe tudi v Bruslju.

Po mnenju zloglasnega milijarderja Georga Sorosa se mora Evropa prebuditi, preden bo prepozno. “Če se ne bo, bo Evropska unija končala tako kot Sovjetska zveza leta 1991,” straši Soros v eseju, ki je bil objavljen na spletni strani organizacije Project Syndicate.

Sorosev esej je vsekakor zanimivo branje, saj ponuja uvid v razmišljanje človeka, ki s pomočjo svojih nevladnih organizacij močno vpliva na politično dogajanje v Evropi. Zadnja leta pa ne gre vse po načrtu. Z migrantsko krizo se je namreč pokazalo, da ima večina Evropejcev raje od združene Evrope, ki ji diktira Bruselj, svoj lasten narod.

Primerjava EU in SZ na mestu
To se ne ujema s Sorosevimi načrti. Primerjava med EU in SZ pa kaže, kako milijarder, ki je v 90-ih povzročil zlom britanskega funta, vidi delovanje EU, ki naj bi po njegovih načrtih vzpostavila tako imenovano odprto družbo.

Nemška kanclerka Angela Merkel (Vir: Twitter)

Soros tako svari, da so stvari pred bližajočimi se evropskimi parlamentarnimi volitvami maja 2019 resne. Skrbi ga vzpon nacionalnih, populističnih in konservativnih strank. Skrbi ga enotnost britanskih laburistov in konservativcev, da Velika Britanija izstopi iz EU navkljub negodovanju manjših skupin znotraj stranke.

Skrbi ga vzpon AfD v Nemčiji, ki je oslabil proevropsko koalicijo, saj se je bila Nemčija prisiljena distancirati od ideje združene Evrope, potem ko se je v parlamentu pojavila stranka, ki je bolj desna ob bavarske CSU. Skrbi ga vzpon Gibanja petih zvezdic in Lige v Italiji, ki sta nadomestili prejšnjo proevropsko koalicijo strank. Sorosa skrbi, da njegov mali projekt Evrope po njegovih merilih razpada pred njegovimi očmi.

Proevropske stranke morajo postaviti interese Evrope pred lastne interese
Soros se, kot kaže, ne zaveda, da kakor nihče ne pogreša Sovjetske zveze, tako tudi EU s svojimi vedno močnejšimi sponami nad državami članicami predstavlja zgolj vedno večje breme. Več optimizma je pričakovati z novimi volitvami. Mogoče bo takrat EU postala bolj dovzetna za predloge držav članic, namesto da vedno skuša zgolj vsiljevati. “Težko je videti, kako bi pro-evropske stranke lahko zmagale na volitvah v maju, če ne postavijo evropskih interesov pred svoje lastne,” pravi Soros.

Viktor Orban ima vse več zaveznikov med evropskimi voditelji. Na sliki z Matteom Salvinijem. (Foto: epa)

Ravno to je problem. Soros pričakuje, da bodo ljudje zavestno izbrali stranke, ki jih bodo postavile na drugo mesto in na piedestal dvignile idejo združene Evrope. Samo norec bi glasoval, da postane v lastni državi drugorazredni državljan. Taka Evropa je namreč nočna mora 21. stoletja. V taki Evropi se trenutno nahajamo, ko je bolje poskrbljeno za migrante kot pa za osnovnošolce.

Ivan Šokić