fbpx

Globalistične elite pred evropskimi volitvami bijejo plat zvona

Foto: Demokracija

Raziskava kaže, da bi “evroskeptični blok” lahko postal celo najmočnejša skupina v bruseljskem parlamentu. Bruseljske elite s svojimi nasveti nazorno kažejo, da so izgubile stik z realnostjo.

Desne evroskeptične stranke (beri protibruseljske) bi lahko postale druga največja skupina v prihodnjem Evropskem parlamentu, kaže raziskava, ki jo je prejšnji torek v Bruslju objavil evropski think tank European Council on Foreign Relations (ECFR), in sicer v sklopu projekta Unlock Europe’s Majority, katerega cilj je boj proti vzponu protievropskih sil. Raziskava, ki jo je za ECFR opravila znana mednarodna anketna hiša YouGov, vključuje štirinajst evropskih držav, ki skupno dajejo približno osemdeset odstotkov poslancev Evropskega parlamenta. Slovenija spada med tiste države, v katerih za to raziskavo YouGov meritev javnega mnenja oziroma volilne podpore ni opravil.

Globalisti očitno ne razumejo razpoloženja volivcev
Bruseljski globalisti so seveda začeli takoj biti plat zvona, kot da je konec Evropske unije pred vrati, in zahtevajo trdnejše povezovanje med dosedanjo “veliko koalicijo” Evropske ljudske stranke, socialistov ter liberalcev (ALDE), v katero pa naj bi za dobro mero pritegnili še zelene. Takoj ob objavi rezultatov so bruseljski globalisti tudi začeli “streljati” na vse strani z nasveti, da se “proevropske” stranke ne bi smele ukvarjati z vprašanji institucij EU, pač pa bi se morale osredotočiti na vprašanja, s katerimi se mora ukvarjati Evropa po volitvah, kot so denimo cenovno dostopna stanovanja, vključujoča gospodarska rast, socialna integracija, boj proti korupciji in podnebnim spremembam. Poleg tega pa globalisti izpostavljajo kot izredno pomembno, da bi se tradicionalne (tj. probruseljske) stranke enotno predstavile kot simboli sprememb v okolju, v katerem se bodo protievropske stranke predstavljale kot branilke statusa quo v Evropi. Že ti nasveti kažejo, kako so bruseljske elite daleč od stvarnosti. Vzpon “evroskeptičnih strank” se je zgodil ravno zaradi “sprememb”, ki jih uvajajo “tradicionalne” stranke, ki sledijo smernicam bruseljske globalistične elite. Zaradi podpore množičnim migracijam iz tretjega sveta, zaradi razgradnje evropskih tradicij, krščanstva in kulture, zaradi posiljevanja evropske družbe z različnimi “mavričnimi” socialnimi eksperimenti, zaradi s pametjo skreganimi regulacijami, ki hromijo evropsko ekonomsko konkurenčnost na račun zunajevropskih držav, zaradi politične korektnosti in poskusov cenzure, ki natikajo nagobčnik vsem, ki si drznejo kakorkoli kritizirati elitnike ter njihovo politiko. Če se bodo torej “tradicionalne” stranke, denimo tiste, ki sestavljajo EPP, povezovale v enoten blok z zelenimi in s socialisti, se jim lahko zgodi, da jim bo še več volivcev pobegnilo k “evroskeptikom”.

Prozorno je tudi tarnanje globalistov, češ naj se stranke ukvarjajo z vsem drugim, samo ne z “institucijami EU”. Po domače povedano, ne dotikajte se centrov naše moči, prek katerih vsem vsiljujemo svojo voljo.

Rast podpore “evroskeptikom”
Sicer pa številke iz prej omenjene raziskave kažejo, da ima še vedno največjo podporo Evropska ljudska stranka (EPP), ki so ji namerili 189 sedežev v 705-članskem parlamentu (če Velika Britanija ne bi sodelovala na volitvah), socialisti (SD) bi imeli 123 sedežev, liberalci (ALDE) pa 106. V “protievropskem bloku”, kot so ga krstili bruseljski elitisti, bi imela skupina Evrope narodov in svobode (ENF) skupaj 89 poslancev, konservativci in reformisti (ECR) 51 in Evropa svobode in direktne demokracije (EFDD) 26 poslancev, skupaj torej 166, kar pomeni drugo mesto. Zeleni (G/EFA) bi imeli 52 poslancev, koalicija Levice in nordijskih zelenih (GUE/NGL) pa 56 poslancev. Zunaj blokov bi ostalo 13 poslancev. V bistvu bi bilo še nekoliko slabše za Bruselj, če bi nastopile tudi stranke iz VB, saj bi v 751-članskem parlamentu “evroskeptični blok” postal najmočnejša skupina s 194 sedeži (ENF 86, ECR 57, EFDD 51). EPP bi imela 182 sedežev, SD 140, ALDE 106, G/EFA 61, GUE/NGL 55, neodvisnih pa bi bilo 13.

Milan Zver: Prepričan sem v prepričljivo zmago
Nosilec skupne liste SDS in SLS Milan Zver je prejšnji torek ob uradni vložitvi liste na sedežu Državne volilne komisije dejal, da so letošnje evropske volitve nekoliko drugačne, predvsem so zelo pomembne zaradi časa, v katerem živimo, pa tudi v tem, ker sta prvič v zgodovini evropskih volitev moči združili stranki SDS in SLS.  Poudaril je tudi pomembnost, da privabijo na volitve čim več takšnih volivcev, ki si želijo močno Evropo. “Prepričan sem v prepričljivo zmago, ker je lista izjemno kakovostna tako po strokovni plati kot tudi v političnem smislu,” je v izjavi za medije dejal Zver. Ob tem je izrazil mnenje, da se bo na volitvah 26. maja ponovil uspeh evropskih volitev leta 2014. Takrat je stranka SDS dobila 3 evropske poslance, SLS pa enega. “Tudi tokrat računamo na vsaj štiri poslance,” je dejal Milan Zver.

Foto: Demokracija

Patricija Šulin: Slovenija ima prenizko rodnost
Med predstavitvijo kandidatov za Evropski parlament je preteklo sredo Patricija Šulin odločno poudarila, da si je pred petimi leti zadala cilje, da bo delo v Evropskem prostoru razširila tudi na slovenske državljane: “Vrednote naše stranke so več luči za boljšo prihodnost naše generacije in naših mladih. EU je stara dama in treba bo narediti veliko, da se bo rodnost povečala. Slovenija je ena od držav, ki ima najnižjo rodnost, zato bo tako naloga EU kot slovenske politike, da sprejme ukrepe, ki bodo izboljšali to področje,” je dejala Šulinova. Predstavila je tudi svoje dozdajšnje delo v Evropskem parlamentu, kjer se je zavzemala, da je EU več denarja namenila za odpravo brezposelnosti mladih, za večji proračun malih in srednjih podjetij ter za to, da se sredstva na področju kmetijstva in kohezije ne bi zmanjševala.

Patricija Šulin (Foto: Fb)

Davorin Kopše: Želim Evropo, ki bo trdna
Prejšnji teden je na predstavitvi kandidatov skupne liste SDS in SLS v ljubljanskem hotelu Slon govoril sedmi kandidat na listi Davorin Kopše. Navzoče je pozdravil s prisrčnimi besedami, da je lepo, da so prišli pozdravit njihovo pot v Evropski parlament. Nadaljeval je o tem, kakšno Evropo si želi kot kandidat za volitve in kakšno Evropo zavrača: “Želim Evropo, ki bo trdna, sestavljena iz odločnih držav, kjer politiki in ljudje vedo, kaj hočejo, in to zahtevajo. Rad bi pomagal invalidom, saj je med njimi v evropskem prostoru več revščine, kar je za bogato Evropo sramotno.” Dejal je, da si ne želi nemirne Evrope z nesoglasji med narodi ter Evrope z vojnami in množičnimi ilegalnimi migracijami. Za konec je izpostavil problem invalidov, ki jih je v EU okoli 80 milijonov. “Tej populaciji želim pomagati,” je dejal Kopše.

Davorin Kopše

Bogdan Sajovic