fbpx

Grčija poostrila azilno zakonodajno politiko – več vračanja migrantov

Foto: STA

Nova grška konzervativna vlada ne bo več popuščala pod vplivom levičarskih in humanitarnih organizacij glede vračanja ilegalnih migrantov v Turčijo. Po dolgi 14 urni razpravi v grškem parlamentu so poslanci sprejeli strožjo azilno zakonodajo s katero se bo poenostavilo vračanje nezakonitih migrantov.

Grčija je kot prva soseda Turčije najbolj obremenjena in v nevarnosti turškega predsednika Erdogana glede spustitve ilegalnih migrantov v Evropo. Zato so v grškem parlamentu sprejeli strožjo azilno zakonodajo s katero se bo poenostavilo vračanje nezakonitih migrantov Turčiji.   Od aprila se je število migrantov v begunskih taboriščih na grških otokih v Egejskem morju s 14.000 povečalo na 35.000.

Grčija se sooča z preobremenjenostjo naseljenih ilegalnih migrantov na grških otokih. Zaradi težav grških oblasti bodo na celinske dele Grčije preselili do 20 tisoč ilegalnih migrantov. Najbolj pomemben sprejeti del posodobljene zakonodaje se nanaša glede poostritve pravic ilegalnih migrantov. Po poročanju portala Politikis po novi zakonodaji bodo vsako prošnjo za azil preverili po šestih mesecih namesto po devetih, kot je veljalo doslej. Če prosilci za azil ne bodo sodelovali z oblastmi, pa bodo lahko te prošnjo razglasile za neutemeljeno.

Foto: epa

Grčija še ena izmed držav Evropske unije s poostreno azilno zakonodajo. V Sloveniji pa se slovenska vlada še vedno boji sprejeti odgovornost
Grška vlada je sprejela odgovornost pred svojimi državljani. Kdaj se bo to zgodilo v Sloveniji? Pred časom je Ustavno sodišče v sumljivih okoliščinah razveljavilo del zakona o tujcih, kjer je bila zakonodaja veliko bolj poostrena. Namesto rešitev tega vprašanja pa se soočamo s posli nekaterih posameznikov v imenu “nevladnih organizacij” s služenjem davkoplačevalska denarja na račun nezakonitega vstopa v državo ilegalnih migrantov.

Luka Perš