fbpx

Grčija preselila tisoče migrantov iz taborišča Idomeni na drugo lokacijo

Foto: epa

Tisoče migrantov, ki so po zaprtju grško-makedonske meje meseca marca obtičali v taborišču Idomeni, so oblasti evakuirale. Evropska komisija je namenila dodatnih 25 milijonov evrov podpore grškim organom, ki se spopadajo z migrantsko krizo. 

Večino migrantov so preselili v nastanitvene domove 80 kilometrov južneje pri grškem mestu Thessaloniki. Pri tem podvigu je asistiralo na stotine policistov, ki so v kamp vstopili ob zori, vendar sile niso uporabili. V migrantskem kampu je bilo nastanjenih 8400 migrantov, ki jim je bila pot proti Evropi zaradi zaprtja grško-makedonske meje onemogočena.

Operacijo so lahko spremljali le novinarji grške nacionalne televizije, ostali pa pa so lahko dogajanje videli le od daleč, skupaj s humanitarnim osebjem.

Številni migranti so z vojnih območij Sirije, Iraka in Afganistana in so v taborišču živeli v šotorih, preskrbljeni pa so bili z malo hrane. Eden od njih je dejal, da kljub slabim pogojem noče oditi iz taborišča. Prav tako se ne bo upiral, če ga bodo hoteli na silo preseliti drugam, saj ima nasilja v svoji državi že dovolj, je povedal za BBC.

Taborišče je vsesplošna katastrofa
Poslanec vodilne Sirize Stelios Kouloglou je dejal, da morajo migranti vedeti, da za njihov problem ni kratkoročne rešitve in da je zanje bolje, če počakajo v “centrih za gostoljubje”, kot imenujejo tovrstne nastanitvene centre. Kot je še dejal, je taborišče Idomeni humanitarna in socialna katastrofa, ki se ne sooča samo z zdravstvenimi, temveč tudi z varnostnimi težavami, saj prihaja do številnega nasilja s strani migrantskih tolp.

Policija je morala v ponedeljek premestiti še 2 tisoč migrantov, ki so več kot mesec dni ovirali železniške tire na meji in na ta način prisilili vlake, da gredo po drugi poti. Prva, ki je zaprla državne meje, je bila Makedonija, prav tako pa so ji sledile tudi druge države z Balkana.

Evropska komisija bo Evropskemu azilnemu podpornemu uradu (EASO) namenila 25 milijonov evrov za okrepitev podpore grškim organom. Dodatna sredstva, zagotovljena iz Sklada za azil, migracije in vključevanje (AMIF), bodo omogočila napotitev dodatnih strokovnjakov iz držav članic in zagotovitev tolmačev ter vzpostavitev mobilnih uradov EASO v žariščnih točkah za pospešitev azilnih postopkov. Danes napovedana pomoč je del načrta za odzivanje na izredne razmere, ki so ga pripravili Evropska komisija, grški organi in drugi deležniki za obvladovanje trenutne humanitarne situacije na terenu in izvajanje določil izjave EU-Turčija z 18. marca.

Od začetka leta 2015 je Komisija dodelila 262 milijonov evrov nujne pomoči za podporo grškim organom, agencijam EU ter mednarodnim in nevladnim organizacijam v Grčiji. Nujna pomoč dopolnjuje 509 milijonov evrov podpore, ki jo je Grčija že prejela v okviru nacionalnih programov za obdobje 2014–2020 (294,5 milijona evrov iz AMIF-a in 214,7 milijona evrov iz ISF-ja).

M. P.