fbpx

Iz tajnih dokumentov: Kako bo Erdogan z migranti Evropo molzel kot kravo

Foto: epa

V tajnem dogovoru med EU in Turčijo so si slednji v zameno za 3-milijardni paket pomoči izpogajali začetek pristopnih pogajanj za vstop Turčije v EU in povečanje števila vizumov za turške državljane ter se zavezali, da bodo ustavili nezakonito preseljevanje migrantov in še bolj varovali morske in kopenske poti ter državne meje. 

Predstavniki Evropskega sveta in Turčije so se včeraj sestali na tretjem usklajevalnem srečanju na temo reševanja begunsko-migrantske krize. Turčija in Evropska unija si namreč še naprej prizadevata k uresničevanju zavez, ki so bile sklenjene na pogajanjih 29. novembra 2015. Kot so zapisali v dokumentu, je bil dosežen velik napredek na področju odprtja turškega trga za delovno silo iz Sirije, predstavili pa so tudi nov sistem podeljevanja viz ter povečali ukrepe na področju varovanja turške obale in posredovanja informacij.

Evropska unija je tako že pričela s prerazdelitvijo denarja iz 3-milijardnega paketa pomoči beguncem v konkretne projekte in s spremembo vizumskega sistema ter začela s pogovori v zvezi s pristopnimi pogajanji Turčije za vstop v EU.

Popolna ustavitev nezakonitega priseljevanja
Turčija je v zameno pristala na povratek vseh migrantov, ki potujejo iz Turčije v Grčijo in ne sodijo v program mednarodne zaščite, hkrati pa bo vračala vse migrante, ki jih bo ustavila v turških vodah. Prav tako bo več napora vložila v boj proti tihotapcem z migranti ter pomgala pri nameščanju Natovih sil za varovanje Egejskega morja.

Spoštovanje zakonodaje in vračanje nezakonitih migrantov
Da bi razbili mrežo tihotapcev z migranti, sta se obe strani dogovorili za popolno ustavitev migracij iz Turčije proti EU. Za bolj učinkovito doseganje teh ciljev bodo morali še dodatno okrepiti vračanje tistih migrantov, ki v Grčijo ne bodo vstopili zakonito. Vsi migranti bodo namreč morali biti popisani in obravnavani v skladu z azilno zakonodajo, ki se bo striktno spoštovala.

Prav tako bo za vsakega vrnjenega sirskega migranta iz Grčije v Turčijo en sirski begunec preseljen iz Turčije v EU. Mehanizem bosta vzpostavili Grčija in Turčija s pomočjo Evropske komisije, evropskih agencij ter preostalih držav članic in agencije za begunce pri Združenih narodih. Po dogovoru iz novembra 2015 bodo preselili 18 tisoč beguncev, v nadaljnjih postopkih pa je možno preseljevanje do 58 tisoč beguncev.

Še več Turkov v EU
EU nalaga Turčiji še dodatna navodila za sprejetje dodatnih ukrepov za preprečitev novih kopenskih in morskih poti v sodelovanju s sosednjimi državami. V zameno bo EU povečala število prošenj za vizume za turške državljane do junija 2016, vendar je v dokumentu zapisano, da bo morala Turčija izpolniti vse zahteve za zajezitev migrantskega vala. Prav tako se bodo začela odpirati nova poglavja v pristopnih pogajanjih za članstvo Turčije v EU.

M. P.