Grčija se boji invazije zaradi groženj Turčije, da bo poslala 3,6 milijona migrantov v Evropo: Nato naj poveča varnost na morju!

Foto: Twitter

Grški predsednik vlade Kyriakos Mitsotakis je zaradi groženj turškega predsednika Erdogana, da bo preplavil Evropo s tremi milijoni migrantov, pozval Nato, naj poveča varnost na Egejskem morju, saj se boji, da bo grožnjo uresničil. Saj je tudi sporazum med EU in Turčijo iz leta 2016 popolnoma razpadel. Samo v tem letu je v Grčiji pristalo skoraj 22 tisoč migrantov!

“Generalnemu sekretarju in državam članicam sem dejal, naj okrepijo svojo prisotnost v Egejskem morju z več ladjami,” je Mitsotakis dejal na tiskovni konferenci po tem, ko se je v četrtek sestal z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom v Atenah. “Želimo, da se misije na južnem Egejskem morju razširijo, da bomo lahko pokrili celoten obseg morskih meja naše države,” je še dodal.

Kyriakos Mitsotakis (Foto: epa)

Prejšnji teden je namreč turški predsednik Erdogan zagrozil, da bo Evropo preplavil s 3,6 milijona migrantov, če bo ta turški vojaški vpad v Sirijo označila kot “okupacijo”. “Hej, Evropska unija, zberi se. Še enkrat vam pravim. Če boste označili našo ‘operacijo’ kot invazijo, je naša naloga preprosta: odprli bomo ‘vrata’ in poslali 3,6 milijona migrantov k vam,” je dejal Erdogan. Ni pa prvič, da je Evropi na ta način zagrozil.

Erdogan (Foto: epa)

Številni evropski uradniki so zatrdili, da je sporazum o migraciji med EU in Turčijo iz leta 2016 popolnoma razpadel. Samo v tem letu naj bi v Grčiji pristalo skoraj 22.000 migrantov. Bruselj je namreč Turčijo ostro obsodil, potem ko je v sredo začela vojaško ofenzivo na severovzhodu Sirije. Jean-Claude Juncker je dejal: “Turčija mora prenehati s to vojaško operacijo. In če Turčija načrtuje ustvariti varnostno območje, naj ne pričakuje financiranja s strani Evropske unije.” Nemčija, Francija, Nizozemska, Norveška in Finska so od takrat prekinile prodajo vojaške opreme v Ankaro.

Lana Božič

 • Janez Novak

  Nato naj poveča varnost na morju!
  ***
  To je ravno prevara, da je Nato namenjen obrambi članic. Kako bo ravnal Nato, pove vaja, ki jo je imela Slovenska vojska že pred leti skupaj z vojaki še nekaterih članic Nata. Scenarij vaje je bil nekako tak: V Slovenijo udira večja skupina migrantov. Udor skuša preprečiti nekakšna vaška straža s slovensko trobojnico. Natovi vojaki, vključno s slovenskimi, napadejo vaško stražo, jo nevtralizirajo in omogočijo migrantom prost vstop v Slovenijo. To je Nato, to je “slovenska” vojska.

 • Unikatna

  Turek naj vrne denar in Merkli z avioni pošlje še 3 miljone migrantov…naredijo menjavo.. in Merkla vrne vse Turke domov v Turčijo…Zakaj morajo trpeti vse evropske države zaradi krivde nekaterih držav!

  NATO ni rešitev, ker oni ne bodo branili Grčije pred invazijo…

 • Van Der Waals

  VSE ILEGALCE VRNITI NAZAJ!!!! TUDI ČE NI VARNA DRŽAVA!!!! SAMI MORAJO POSKRBETI IN SE BORIT ZA SVOJO DRŽAVO DA BO VARNA!!! GNILI MUSLIMANI IN ČRNUHI KI MISLIJO DA BODO ŽIVELI NA NAŠIH PLEČIH!!!

 • xtc

  Ko bodo potopili par čolnov z popolnoma vsem tovorom na njih-bo zadeva hitro presahnila.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!