fbpx

Grki bodo priznali Palestino

Foto: iStock

Grški parlament bo v torek priznal palestinsko državo. Seje se namerava udeležiti tudi palestinski predsednik Mahmud Abas, predlog za priznanje Palestine pa je soglasno potrdil tudi odbor grškega parlamenta za zunanje zadeve.

Odločitev sledi Ciprasovi poti minuli mesec v Izrael, kjer se je sestal z Abasom in izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem.

Palestinska zastava je 30. septembra sicer prvič zaplapolala na sedežu Združenih narodov v New Yorku, ko je na splošni razpravi svetovnih voditeljev ob začetku 70. Generalne skupščine ZN nastopil Abas s pozivom k univerzalnemu priznanju Palestine.

Erjavec: Slovenija za priznanje Palestine išče pravi trenutek
Razprava o priznanju Palestine poteka tudi v Sloveniji. Zunanji minister Karl Erjavec je sicer sprva napovedoval, da bi Slovenija lahko Palestino priznala še letos, če se bo tako odločila tudi kaka druga evropska država.

Zatem se je ta rok začel premikati, jeseni pa je Erjavec pred odborom DZ za zunanjo politiko omenil dogovor, da omenjeni odbor obišče zunanjepolitični odbor izraelskega parlamenta “in potem bomo videli, s kakšno dinamiko gremo naprej v zvezi s priznanjem Palestine”. Dejal je še, da v vladi glede priznanja Palestine ni nesoglasij, gre za to, da bi ujeli pravi trenutek, ko bi signal imel močno sporočilno vsebino.

Palestino je sicer doslej kot državo uradno priznalo 136 držav.

N. K., STA