fbpx

Grki imajo Ciprasa dovolj, na predčasnih volitvah se mu obeta že tretji poraz zapored, zmaga pa konservativni Novi demokraciji

Aleksisu Ciprasu se obeta tretji zaporedni poraz v zadnjih dveh mesecih. (Foto: epa)

Grški premier Aleksis Cipras se je državljanom z levičarskim populizmom popolnoma zameril, na volitvah se njegovi stranki Siriza obeta poraz. Kot kažejo predvolilne ankete, bo v nedeljo slavila konservativna Nova demokracija. Ta napoveduje reforme v izobraževanju, sodstvu, prav tako pa gospodarske reforme, ki bi znižale visoko brezposelnost in privabile nove investicije.

Ankete pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami v Grčiji napovedujejo zanesljivo zmago opozicijski konservativni stranki Nova demokracija pod vodstvom Kiriakosom Micotakisom. Glede na javnomnenjsko raziskavo Public Issue si lahko obeta 43 odstotkov glasov. Kot kaže, pa razlogov za optimizem zmanjkuje trenutnemu premieru Aleksisu Ciprasu, njegova levičarska stranka Siriza si namreč glede na omenjeno anketo obeta le 27 odstotkov glasov.

Nova demokracija si obeta večino
Nova demokracija si tako v primeru uresničenja napovedi lahko obeta večino v parlamentu, kar pa bo odvisno od rezultatov ostalih strank. Prestop triodstotnega praga za vstop v parlament se sicer nasmiha še levosredinski stranki KINAL, ki ji anketa napoveduje 8 odstotkov, komunistom, ki si obetajo 6 odstotkov in skrajna Zlata zora, ki si obeta 4 odstotke. V parlament bi se lahko uvrstili še levičarska MeRA25 in evroskeptična Grška rešitev, obema strankama anketa napoveduje 3 odstotke. Anketa Public Issue je bila izvedena med 18. junijem in 3. julijem, nanjo pa je odgovorilo 1003 anketirancev.

Foto: Twitter

Grški javni dolg je v zadnjih letih še dodatno narasel
Kot poroča Večernji, so Grki Ciprasu zamerili predvsem stroge varčevalne ukrepe, narekovane s strani mednarodnih institucij. Prav na račun nasprotovanja takšnim ukrepom med kampanjami je Cipras navduševal volivce pred preteklimi volitvami. Grčija se je sicer pod njegovim vodstvom vrnila na mednarodne finančne trge, a gospodarstvo je šele pričelo rasti, država pa je bolj zadolžena kot leta 2015. Še desetletja bo morala država odplačevati dolgove, življenjska raven v državi pa je mnogo nižja kot pred leti. Javni sektor je sicer še vedno prevelik, sodstvo je počasno in neučinkovito, v državi pa ogromno problemov predstavlja korupcija.

Vodja Nove demokracije Kiriakos Micotakis (Foto: Facebook)

Dogovor z Zaevem 70 odstotkov Grkov dojema kot izdajo
Grki prav tako ne bodo zlahka pozabili na dogovor, ki ga je Cipras sklenil s svojim makedonskim kolegom Zoranom Zaevem, s katerim se je dogovoril o spremembi imena Bivše Jugoslovanske Republike Makedonije v Severno Makedonijo, kar 70 odstotkov Grkov pa to razume kot izdajo naroda. Grki si namreč lastijo zgodovinsko nasledstvo antične Makedonije, prav tako pa je Makedonija ime regije na severu Grčije. Cipras je bil zaradi dogovora nominiran celo za Nobelovo nagrado za mir.

Zoran Zaev in Aleksis Cipras. (Slika: PrintScreen/YouTube)

Nova demokracija napoveduje reforme, znižanje brezposelnosti in nove investicije
Vodja Nove demokracije Micotakis svoje volivce prepričuje predvsem z obljubami o nizu hitrih reform izobraževalnega sistema, javne uprave in pravosodja, prav tako pa napoveduje gospodarske reforme, da bi znižal vrtoglavo stopnjo brezposelnosti in privabil velike tuje neposredne investicije. V intervjuju za Kathimerini je dejal tudi, da si želi do leta 2021 izvesti “rebranding” države, ki bo takrat obeležila 200. obletnico vzpostavitve moderne republike. Spremembe bodo koristile izvozno usmerjenemu gospodarstvu in storitvenemu sektorju.

Nova demokracija (Foto: Facebook)

Rok Krajnc