fbpx

Makedonski premier ponovno izdal lasten narod: S Ciprasom je sklenil dogovor o preimenovanju Makedonije!

Makedonski premier Zoran Zaev (foto: epa)

Grčija in Makedonija sta dosegli dogovor o imenu slednje za končanje spora, ki traja že 27 let, je danes v Atenah sporočil grški premier Aleksis Cipras. Nedavno je več kot deset tisoč ljudi protestiralo proti spremembi imena, makedonsko vlado pod vodstvom Zorana Zaeva pa so označili za izdajalsko. 

“Dosegli smo dogovor, dober dogovor, ki zadovoljuje vse pogoje, ki jih je postavila Grčija,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Aleksis Cipras na televiziji. Povedal je, da bo Makedonija odslej imela “sestavljeno ime z geografskim označevalcem”.

Cipras je o dogovoru, ki ga je z makedonskim premierjem Zoranom Zaevom očitno dorekel v današnjem telefonskem pogovoru, že obvestil tudi grškega predsednika Prokopisa Pavolopulosa, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Bo preimenovanje še bolj razdelilo Makedonijo?
Veliko Makedoncev pa nasprotuje tovrstnim pogajanjem, nestrinjanje pa so pred dvema tednoma masovno izrazili na ulicah, kjer so protestniki pred parlamentom zahtevali prekinitev pogovorov o imenu Makedonije, razveljavitev zakonov o uporabi jezika, umik sporazuma o dobrih odnosih z Bolgarijo in amnestijo za ljudi, ki so jih zaprli lanskega 27. aprila zaradi incidenta v parlamentu, ko je okoli 200 protestnikov vdrlo v parlament, kar je bil odziv na izvolitev Albanca Talata Xhaferija. V kolikor zahteve ne bodo izpolnjene, so protestniki prepričani, da je treba razpustiti parlament in predvideti nove volitve.

Foto: epa

Spor med Grčijo in Makedonijo o uradnem imenu slednje traja že od leta 1991 in je zaradi grške blokade glavna ovira Makedoniji na poti v EU in zvezo Nato. Po poročanju medijev naj bi se premierja dogovorila za ime Republika Severna Makedonija, dogovor pa naj bi uradno podpisala v soboto ob Prespanskem jezeru, poroča STA. Zatem bo treba sporazum še ratificirati v obeh parlamentih, v Makedoniji pa naj bi izvedli tudi referendum.

C. Š.