fbpx

Grozljiva pričevanja preživelih in zadnje minute žrtev terorističnega napada

Foto: epa

Med 84 smrtnimi žrtvami terorističnega napada v Nici je skoraj polovica tujcev. V napadu je skupno umrlo 38 tujcev iz 29 držav, je danes objavilo francosko zunanje ministrstvo. Dodali so, da seznam še ni dokončen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoz tunizijskega rodu Mohamed Lahouaiej-Bouhlel je minuli četrtek zvečer v središču Nice z 19-tonskim tovornjakom zapeljal v množico ljudi, ki je bila na praznovanju francoskega državnega praznika.Odgovornost za napad je prevzela IS. Ubitih je bilo 84 ljudi, okoli 300 je ranjenih, številni huje.

Interpol s posebnim programom za identifikacijo žrtev
Posebna ekipa Interpola je priletela na jug Francije za pomoč pri ugotavljanju identifikaciji žrtev. Za zagotavljanje podpore v preiskavi umrlih tujih državljanov ima Interpol na voljo poseben program za usklajevanje in zbiranje podakov AM pri postopku identifikacije. Sam postopek lahko traja nekaj časa saj je odvisen od sodelovanja zunanjih ministrstev in administracije tujih uradnih služb, ki morajo sporočiti sezname pogrešanih državljanov.

Veliko število pogrešanih tujcev
Belgija je včeraj objavila seznam dvajsetih pogrešanih državljanov. Brtianska premierka Theresa May je na novinarski konferenci povedala: “Nimamo še potrjenega števila žrtev, ki so bili ujeti v teroritsičnem napadu. Naš veleposlanik s konzularnim osebjem se že nahaja v Nici. Močno si prizadevamo, da bi čimprej ugotovili ali so med žrtvami tudi britanski državljani.”

Zgodbe preživelih in tragične zgodbe preminulih
Objavljamo nekaj pretreslivih zgodb tistih, ki so se nahajali na seznamu pogrešanih in ki so jih kasneje našli žive. Nekateri s poškodbami nekateri brez, pa vendar bodo celo življenje zaznamovani z smrtnim strahom, ki so ga doživeli na Angleški promenadi. Veliko bolj pa so tragične zgodbe očividcev in svojcev, ki so se skupaj s preminulimi žrtvami, v katere se je zaletel Bouhlel s peklenskim tovornjakom in jih do smrti povozil, nahajali na krvavi promenadi.

Kdo so žrtve, katerim je neuravešen islamski samomorilski skrajnež v imenu vsemogočnega nasilno prekinil življenja? Jezni in užaloščeni svojci žrtev se sprašujejo ali je res cena pobitih žrtev 100.000 evrov krvavega Isisovega denarja od katerih zdaj Bouhlelova družina v Tuniziji lagodno živi? Predstavljamo le nekaj najbolj odmevnih zgodb svojcev žrtev in preživelih na promenadi smrti.

Laurence Olding “Pred tovornjakom sem skočil iz visoke kamnite ograde” 

Skoraj polovica žrtev napada v Nici je tujcev, kar otežuje identifikacijo 1

Laurence Olding z zlomljenim komolcem in zapestjem. foto twitter @telegraph

Londončan Laurence Olding je bil v Nici s svojo zaročenko. “Naenkrat sva slišala kričanje, nato še streljanje. Zagledala sva tovornjak, ki je vijugal po promenadi. Vozil je skozi množico ljudi, ki so bili zmedeni. Nekateri so v paniki tekli stran. Nahajala sva se ob zidu in nisva imela časa za pobeg čez cesto. Preden sem se zavedal je bil tovornjak že blizu. Ni nama preostalo drugega kot skok čez ogrado promenade. Pristala sva na betonu. Kamnita ograda  je bila višja kot sem pričakoval. Zlomil sem si komolec in zapestje pa vendar sem srečen, da sva z zaročenko preživela. Bilo je grozljivo.

 

 

 

V času terorističnega napada so se na Angleški promenadi nahajali tudi skupina učencev iz Lancashireja, ki so bili na šolskem izletu v Nici. Zahvaljujoč prisebnemu šolskemu osebju iz Haslingden High School so bili vsi učenci pravočasno umaknjeni iz promenade. Zaradi tragedija, ki se je zgodila v Nici, so se odločili za predčasno  vrnitev domov v Veliko Britanijo.

Simon Coates: “Med iznakaženimi trupli sem iskal ženo in njene kolesarske čevlje”

foto linkedin Simon Coates

foto linkedin Simon Coates

Med zgodbami s srečnim koncem je tudi zgodba odvetnika Simona Coatesa iz Leedsa, tistega usodnega dne, ko sta z ženo kolesarila po Nici. Ravno med terorističnim napadom sta se nameravala vrniti v hotel. Ko je Simon opazil, da je “izgubil ženo” se je znašel za peklenskim tovornjakom, ki je vijugal na Angleški promenadi. “Naenkrat je ni bilo več za mano. Odločil sem se da bom na določeni razdalji peljal za tovornjakom in jo poiskal. Strah me je bilo. Veliko trupel in ranjenih je ležalo na cesti. Bili so iznekaženi in edino po čemer bi  lahko prepoznal svojo ženo bi bili njeni kolesarski čevlji.” Po več urah iskanja se je odločil vrniti v hotel, kjer ga je pričakala prestrašena in objokana žena. “Za vedno mi bo ostal v spominu prizor ženske, ki je klečala na tleh in govorila mrtvemu otroku. Ob vseh užaloščenih ljudeh, ki so svoje najdražje obupano skušali priklicati nazaj v življenje je bil ta prizor matere in njenega mrtvega otroka zame najhujši.” je za BBC povedal Simon Coates.

Polina Serebryannikova: “Videla sem kako je tovornjak zapeljal čez Victorijo”
Med prvimi identificiranimi žrtvami je bila Rusinja, enaindvajsetletna Victoria Savchenko, študentka prestižne Fakultete za finance iz Moskve, ki je bila v Nici s prijateljico Polino Serebryannikovo.

Skoraj polovica žrtev napada v Nici je tujcev, kar otežuje identifikacijo 3

Ruski študentki na počitnicah: preživela Polina Serebryannikova z najboljšo prijateljico Victoria Savchenko, na desni. Na twiterju objavljena osmrtnica Fakultete za Finance ob izgubi vzorne študentke Viktorije. foto twiter @FinUniver

“Sprehajali sva se. Slišala sem kričanje. Obrnila sem se obrnila in za nama je bil že tovornjak, ki je vijugal proti nama. Padla sem. Tovornjak je zavil in podrl Viktorijo. Videla sem kako je zapeljal čez njo. Victorijo je na kraju nesreče umrla,” je povedala Polina, ki je utrpela več poškodb in je trenutno še vedno v bolnišnici.

Sean in Brody Copeland + umrla pred družino
Po doslej zbranih podatkih francoske policije sta med žrtvami najmanj dva ameriška državljana, trije s težkimi poškodbami se še vedno nahajajo v bolnišnici in najmanj trije so na seznamu pogrešanih.

Skoraj polovica žrtev napada v Nici je tujcev, kar otežuje identifikacijo 5

Zadnje skupne objavljene fotografije družine Copeland v Nici. levo foto Sean Copeland facebook / desna foto Copeland twiter @h_copeland

Med prvimi žrtvami, ki so jih identificirali, sta bila Sean in Brodie Copeland iz Austina v Teksasu.  Družina Copeland, ki je uživala na počitnicah v Nici, je na facebook strani objavila fotografijo “sanjskega potovanja v južni Franciji”. Sean in Brody sta bila, pred očmi svoje družine, do smrti povožena na Angleški promenadi. Enainpetdesetletni Sean je bil podpredsednik pri Lexmark Corporation, njegov 11-letni sin Brody pa je bil navdušen igralec baseballa. Družina je bilo zelo povezana. Nečakinja Hayley Copeland pa je na Facebooku objavila “Vsi ste slišali za teroristični napad v Nici v katerem je umrlo 84 ljudi in med njimi sta dva ameriška državljana. In to sta moj stric Sean in 11-letni bratranec Brody.Molimo za njih.”

Nick Leslie + prijatelji so mislili, da je živ

Skoraj polovica žrtev napada v Nici je tujcev, kar otežuje identifikacijo 6

Nick Leislie foto Facebook

V Nici pa so se nahajali tudi študentje ameriške prestižne univerze Berkeley, ki so bili del 15-dnevnega programa Podjetništvo in inovacije v Evropi v mednarodni skupini za izmenjavo študentov. Med terorističnim napadom so bili trije ameriškimi študenti poškodovani – dva imata zlomljeno nogo tretji pa ima zlomljeno stopalo. Skupaj so bili na promenadi in zadnjič so videli njihovega sošolca, dvajsetletnega Nicka Lesliea, ko se je med begom izgubil v množici. Nick Leslie je bil vse do včeraj na seznamu pogrešanih. Njegova družina je takoj priletela v Francijo in ga  več dni  neuspešno iskala po Nici dokler jih niso poklicali s policije z žalostno novico.

Fatima Charrihi – odrinila nečake s ceste in pristala pod kolesjem
Med žrtvami pa je tudi muslimanka, ki je nosila hijab. Hamza sin Fatime Charrihi je povedal za brtanski Telegraph: “Bila je prva povožena žrtev saj pred njo na Angleški promenadi ni bilo nobenega trupla. Mama je živela po zapovedih pravega islama in ne takega kot ga je prakticiral terorist, ki jo je ubil.” Fatima je prišla na praznovanje skupaj z petimi nečaki in nečakinjami. Ko se je približal tovornjak je Fatima začela vpiti na otroke in jih začela porivati vstran. Sama se ni mogla rešiti izpod kolesja tovornjaka. Otroci so poklicali sorodnike in kmalu so se zbrali ob truplu Fatime. “Brat jo je skušal oživljati vendar je zdravnik povedal, da je utrpela tako hude poškodbe zaradi katerih je takoj umrla,” je še povedal Hamza.

Timothé Fournier – rešil nosečo ženo a za njega je bilo prepozno

Grozljiva pričevanja preživelih in zadnje minute žrtev terorističnega napada v Nici 1

Na twiterju je Timothejev nečak Guillaume Daudin objavlil del uradnega poročila o Timothejevi smrti. foto twiter @GuillaumeDaudin

Tragična zgodba 27-letnega Timothéja Fournierja je preplavila francoske in svetovne medije. Parižan je bil skupaj s svojo sedem mesecev nosečo ženo na Angleški promenadi. Ko je za njima opazil tovornjak je v zadnjem hipu vstran odrinil ženo. Za njega je bilo prepozno in pred očmi noseče žene je končal pod tovornjakom. Očividci so povedali, da je pretresena noseča žena vstala in ostala ob truplu pokojnega moža Timotheja dokler je niso odpeljali reševalci. “Timothe je živel za ženo in nerojenega otroka,” je dejal nečak žrtve.

SPS