fbpx

Grozljiva statistika: V Franciji v enem tednu oskrunili kar 12 katoliških cerkva!

Foto: Twitter

V roku enega tedna se je v Franciji odvijal nezaslišan primer krščanskega vandalizma, saj je bilo oskrunjenih kar ducat katoliških cerkva. Nedavni porast bogoskrunstva pa ni zmedel le policije, ampak tudi verske voditelje, ki so po večini ostali tiho, ko so se kršitve širile po državi. 

Roparji so prejšnjo nedeljo zažgali cerkev Saint-Sulpice, ki je ena izmed največjih in najpomembnejših cerkva v Parizu. Policija je prišla do zaključka, da je požar posledica požiga, zato sedaj iščejo možne osumljence. Obnova cerkve zaradi škode, ki jo je povzročil požar, naj bi po podatkih Breitbarta stala več sto milijonov evrov.

V Nimesu v bližini meje s Španijo je bila bazilika Notre-Dame des Enfants oskrunjena še na posebej gnusen način, vandali so namreč s človeškimi iztrebki naslikali križ, oropali glavni oltar in tabernakelj, ukradeno posvečene hostije pa so nato našli v kupih smeti. Prav tako je cerkev Notre-Dame v Dijonu, na vzhodu države, utrpela plenjenje glavnega oltarja, iz tabernaklja so bile ukradene hostije, ki so bile zmetane po tleh in pohojene.

V kraju Lavaur v južnem francoskem departmaju Tarn regije Jug-Pireneji se je mlad fant spravil nad vaško cerkev in zasukal eno izmed rok križanega Kristusa, da bi bilo dobro razvidno, da je zakrivil opolzko gesto. V periferiji Pariza (Maisons-Laffitte in Houilles), v departmaju Yvelines, je več cerkva utrpelo raznovrstne oblike skrunjenja.

V zadnjih mesecih so antisemitske tolpe oskrunile židovska pokopališča in za seboj pustile sledove svastike. V primeru skrunitve katoliških cerkva je vandalizem spregovoril sam zase: zasmehoval je namreč podobo Kristusa na križu, vidna pa je bila skrunitev glavnih oltarjev. Katoliška hierarhija je molčala o skrunitvah z namenom, da bi omejila izpostavljanje obstoja protikrščanske grožnje, in izrazila upanje, da bodo politiki in policija prišli zločinom do dna.

Krščanske cerkve najpogosteje oskrunjene
Poročila kažejo, da 80 odstotkov skrunjenja verskih prostorov v Franciji zadeva krščanske cerkve. Lani sta bili v povprečju oskrunjeni kar dve krščanski cerkvi na dan, o čemer pa se večinoma ne poroča. Ministrstvo za notranje zadeve je leta 2018 zabeležilo 541 antisemitskih dejanj, 100 protimuslimanskih dejanj in 1.063 protikrščanskih dejanj.

H. M.