fbpx

Grozljivo: Islamisti so se ponovno spravili nad katoliško cerkev, jo oskrunili in nato zažgali

Foto: YouTube

Džihadisti iz vrst Islamske države, ki se borijo za ustanovitev kalifata v filipinskem Marawiju, ki predstavlja edino islamsko mesto, so v javnosti delili videoposnetek, ki prikazuje popolno uničenje katoliške mestne katedrale St. Mary’s. 

Teroristi iz vrst Islamske države so maja v sodelovanju z lokalnima terorističnima organizacijama, skupino Maute in Abu Sayyafom, zavzeli mesto in pričeli s širjenjem strahu, pri čemer so kristjane vzeli za talce, ubijali vse, ki niso bili sposobni recitirati verzov Korana, nad mestnimi mošejami pa so začeli izobešati zastave teroristične skupine Islamske države.

Predsednik Rodrigo Duterte je razglasil 60-dnevno izredno stanje za celotno državo in policiji naročil, naj ne prizanaša nikomur, ter ji podelil pristojnost, da ne bo več potrebovala naloga za aretacijo kogarkoli, ki se ji zdi sumljiv in bi lahko bil del teroristične organizacije.

Med borci so tujci
Filipinske oblasti verjamejo, da mnogi tisti, ki se borijo v Marawiju, niso avtohtoni džihadisti, ampak tujci, ki so pripotovali na Filipine z namenom, da pomagajo pri vzpostavitvi kalifata Islamske države. Tiskovna agencija Islamske države Amaq News Agency je v podporo tega objavila dva propagandna videoposnetka iz Marawija, pri čemer zadnji prikazuje džihadiste znotraj katedrale St. Mary’s.

Foto: YouTube

Cerkev brez slabe vesti zažgali
Podobno kot v primeru video posnetka iz Iraka, ki prikazuje uničenje muzeja v Mosulu, tudi ta prikazuje, kako teroristi s pomočjo kladiv uničujejo vse kipe v katoliški cerkvi in jih brez slabe vesti teptajo. Pri tem pa niso prizanesli niti velikemu križu, ki krasi cerkev, kot tudi ne otroku Jezusu, podobi nekdanjega papeža Benedikta XVI, šli pa so celo tako daleč, da so stavbo zažgali.

Škof De la Peña iz Marawija je potrdil ugrabitev vikarja Teresita Soganuba, skupaj z ostalimi cerkvenimi uradniki in verniki v cerkvi, ter papeža Frančiška prosil, da moli za Filipine in za izpustitev talcev v imenu skupne človečnosti. Video posnetek, objavljen prejšnji teden, je prikazal duhovnika, ki stoji pred kupom ruševin in moleduje Duterteja, da naj preneha z zračnimi napadi na  Islamsko državo, saj bodo skrajneži v nasprotnem primeru ubili vse talce. Po izidu tega videa so objavili drug kratki film, ki prikazuje teroriste, ki se bojujejo na ulicah Marawija in se medsebojno pozdravljajo z  “Allahu Akbar”.

Foto: YouTube

Med skrajneži so tudi najstniki
Inquirer navaja, da so nekateri, ki jih je mogoče videti v nedavnem videoposnetku, videti kot najstniki in mladi odrasli, kar potrjuje navedbe prič, ki so jih navedli mediji. Filipinska policija in vojaški častniki so novinarjem povedali, da po prepričanju obveščevalcev skrajneži nimajo namere za pobeg, saj imajo v mestu zaloge orožja in hrane.

Medtem ko se boj za osvoboditev mesta izpod Islamske države nadaljuje, je policija v torek napovedala velik preboj, med drugim aretacijo višjih vodij skupine Maute. Med aretiranimi je bil tudi Cayamora Maute, oče skupine bratov Maute, po katerem se je teroristična skupina poimenovala. Duterte zdaj za vsakega izmed bratov Maute  Abdullaha in Omarja ponuja nagrado. Vlada pa prav tako nagrado ponuja za prijetje Isnilona Hapilona, vodje Abu Sayyafa.

N. Ž.