fbpx

Grozljiva statistika: V zadnjih 15 letih se je v ZDA poročilo več kot 200 tisoč otrok

Foto: iStock

Najnovejši izsledki so pokazali grozljivo statistiko, in sicer, da se je v zadnjih 15 letih v ZDA poročilo več kot 200.000 otrok. Tri 10-letnice in 11-letni deček so med najmlajšimi, ki so bili prisiljeni v poroko zaradi zakonskih vrzeli, ki omogočajo tovrstno poroko v določenih okoliščinah. 

Najnižja dovoljena starost, pri kateri je v ZDA mogoča poroka, je 18 let, vendar je treba opozoriti, da ima vsaka zvezna država določene izjeme, kot sta soglasje staršev in nosečnost, ki dovoljujeta, da se majhen otrok kljub nezrelosti poda v zakonski jarem.

Poročilo se je vsaj  207.468 mladoletnikov
V ZDA se je po navedbah neprofitne organizacije Unchained At Last v letih 2000–2015 poročilo vsaj 207.468 mladoletnih oseb. Dejanska številka, ki jo je navedla organizacija, ki se zavzema za prepoved otroških porok, je najverjetneje precej večja, saj deset zveznih držav ni želelo posredovati podatkov ali pa so bili ti nepopolni.

Foto: iStock

Med poročenimi prevladujejo mladoletne deklice
Fraidy Reiss, ustanoviteljica Unchained at Last, je povedala, da se je dobesedno tresla, ko je prejela podatke, ki se nanašajo na državo New Jersey, kjer je bila organizacija ustanovljena. Podatki so razkrili, da se je v letih 1995–2012 poročilo okrog 3.500 otrok. “Številka je velika višja kot sem mislila, da bo,” je povedala za Frontline. “Dejstvo je, da so bili otroci ob poroki stari tudi 13 let, med katerimi so večinoma prevladovale deklice, ki so se poročile z odraslimi  moškimi.”

Statistični podatki kažejo, da je bilo v letih 2000–2015 največ poročenih deklet starih 16 ali 17 let, najbolj pa izstopajo poroke, sklenjene leta 2001, ko so se 10-letne deklice iz Tennesseeja poročile z moškimi, starimi 24, 25 in 32 let. Med moškimi je bil najmlajši 11-letni ženin, ki se je v isti državi leta 2006 poročil s 27-letno žensko. Poroka otrok, starih 12 let, je bila dovoljena na Aljaski, v Louisiani in Južni Karolini, medtem ko so druge 13-letnim otrokom omogočile skok v zakonski jarem.

Foto: YouTube

Grozljivo je, da je več kot 1.000 otrok, starih 14 let ali manj, dobilo dovoljenje za poroko. Večina držav ima določeno starost  za soglasje k spolnemu odnosu med 16 do 18 let, v primeru, da ima oseba spolne odnose z mladoletnim otrokom, pa mu grozi zaporna kazen. Kljub temu so številnim otrokom sodniki dovolili poroko še preden imajo ti lahko zakonsko gledano sploh lahko spolne odnose. Le 14 odstotkov otrok se je po navedbah Independenta poročilo z drugimi mladoletniki. Večina se je namreč poročila s partnerjem, starim od 18 do 29 let, od katerih je bilo 60 odstotkov starih od 18 do 20 let.
V redkih primerih je bilo otrokom dovoljeno, da so se lahko poročili s partnerjem starejšim več desetletij. Primera sta: v Alabami se je 14-letnica poročila s 74-letnikom, v Idahu pa se je 17-letnica poročila s 65-letnikom. 
Gre za fenomen revščine
Otroške neveste po besedah odvetnice Jeanne Smoot, iz nevladne organizacije Tahirih Justice Centre, večinoma prihajajo iz revnih družin. Organizacija nudi pravne storitve ženskam, ki bežijo iz nasilja, prav tako se zavzemajo za prepoved otroških porok. Po njenih besedah dokazi kažejo, da se dekleta iz mest ne poročajo zgodaj, zgodaj pa se prav tako ne poročijo tudi dekleta iz družin srednjega in višjega razreda. “Gre za podeželski fenomen, zato lahko rečemo, da gre za fenomen revščine.”
N. Ž.