Grozljive zdravstvene razmere v ginekoloških oddelkih: Čiščenje maternice opravljali brez anestezije; več kot 400 žensk je potrdilo, da so jim pred posegi zvezali roke in noge

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Hrvaško društvo staršev Roda je hrvaškemu ministrstvu za zdravje izročilo več kot 400 pisem, v katerih so ženske opisale svoje travmatične izkušnje na ginekoloških oddelkih v hrvaških bolnišnicah.

Plaz pričevanj je sprožila poslanka opozicijske stranke Most neodvisnih list, ki je prejšnji teden v saboru opisala svoj primer čiščenja maternice brez anestezije. Poslanka Mosta Ivana Ninčević Lesandrić je med četrtkovo razpravo o interpelaciji ministra za zdravstvo Milana Kujundžića povedala, da je v splitski bolnišnici končala zaradi spontanega splava. Kot je dejala, so ji pri posegu zvezali roke in noge, čiščenje maternice pa so opravili brez anestezije.

Več kot 400 pretresljivih zgodb žensk
Predstavniki društva Roda so povedali, da so po pričevanju poslanke v nekaj dneh zbrali več kot 400 pretresljivih zgodb žensk, ki so pred, med in po porodu doživele podobne travme, kot jih je v bolnišnici prestala Ninčević Lesandrićeva. Kot je povedala članica društva Daniela Drandić, so z zbranimi pričevanji zanikali trditve ministra Kujundžića in splitskega klinično-bolnišničnega centra, da v hrvaških bolnišnicah ne opravljajo ginekoloških posegov, kot ga je opisala poslanka.

Na hrvaškem ministrstvu za zdravje so napovedali, da bodo opravili inšpekcijski nadzor v vsakem izmed prijavljenih primerov slabega ravnanja ginekologov. V Rodi spominjajo, da so podobno akcijo z imenom Prekinimo molk sprožili leta 2015, ko je ministrstvo prav tako opravilo inšpekcijski nadzor v bolnišnicah, a rezultatov inšpekcij niso objavili, prav tako se ni nič spremenilo v odnosu do žensk. Pričakujejo, da bo ministrstvo po napovedanih inšpekcijah sprožilo korake, da ženske v bolnišnicah ne bodo več trpele med ginekološkimi posegi.

Poskus opozicije za odstavitev ministra (vseeno) ni bil uspešen
Predstavnice društva Roda so sicer danes na vnaprej dogovorjeno srečanje na ministrstvo za zdravje prispele zaradi pritožb več kot 300 žensk, ki so morale plačati ultrazvočni pregled v ordinacijah, v katerih jim tovrstne zdravstvene storitve ne bi bilo treba plačati. Poskus opozicije za odstavitev ministra Kujundžića zaradi slabega stanja v hrvaškem zdravstvu prejšnji teden ni bil uspešen.

Škandal24

 • Olga2345

  Žal v Sloveniji nismo nič boljši, saj umirajo pacienti zaradi napak in malomarnosti celo na urgenci, otroci s srčnimi napakami pa kar v UKC!

  • Balkica

   V Sloveniji smo, kar se tiče takih stvari mnogo boljši! Vse take posege pri nas delajo v popolni anesteziji. To, kar se sedaj dogaja na Hrvaškem, pa se je pri nas dogajalo pred cca 40. leti. Tudi pri nas so ženske strgali na žive, brez anestezije. Znanki so delali cerklažo na živo v sedmem mesecu nosečnosti, drugo znanko, ki je spontano splavila, je zdravnik sčistil kar na živo, češ, glede na to, da je že trikrat rodila, je že vsega navajena!
   Hvala Bogu, se je vsaj pri nas to spremenilo. Upam, da se bo tudi na Hrvaškem. Smo v 21. stoletju in ženske si ne zaslužijo, da jih tako mučijo in za povrh vsega še zvežejo za roke in noge! Nepredstavljivo!

  • Goran Hvala

   olgica… pejt ti mal po svetu babura stara. se tiste 4 sobote kot imas pred sabo jih raje pokoristi da bis dejansko vidla svet ne sam kar ti janez jansa sporoci. ..:-)

 • xtc

  Slovenski levaki se naj raje brigajo za greznico doma,Hrčki bodo že sami svoje popucal.

  • Goran Hvala

   zdej se je pa oglasil eden ki ga vedno briga samo za domace realne probleme….:-):-)…

 • tramal

  Saj našim levakom tudi perejo možgane brez anestezije,pa se obnese.

 • šmentanamuha

  Še en razlog več, zakaj umeten abortus ne more biti dobra izbira.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!