fbpx

Grozljivka: Mama obesila in zažgala lastno hčer. Razlog pa …

Fotografija je simbolična (foto: epa)

Policija je v pakistanskem mestu Lahore prijela žensko, ki je osumljena umora svoje 17-letne hčere zaradi poroke brez soglasja družine.

Kot kažejo znaki rekonstrukcije primera, je na truplu umrle Zeenat Rafig zaznati znake mučenja na način, da so jo obesili, polili z bencinom in jo zažgali. Za umor je obtožena njena mati, ki jo je zvabila k sebi in brutalno umorila.

Gre že za tretji tovrstni primer napada v Pakistanu v zadnjem mesecu, kjer so se ženske uprle tradicionalnim pravilom ljubezni in zakonske zveze. Prejšnji teden je morala umreti mlada učiteljica, ker je zavrnila ženitno ponudbo, poroča BBC.

Gre za razširjeno prakso v Pakistanu
Umorjena Zeenat Rafiq se je poročila prejšnji teden, potem ko je z možem pobegnila od doma. Policija ocenjuje, da jo je družina zvabila nazaj domov, kjer je mama od nje zahtevala, da se pobotajo in da hči  obljubi poročni obred, ki je v skladu z njihovo tradicijo.

V lanskem letu je bilo v Pakistanu zaradi družinskega maščevanja ubitih okoli 1100 žensk in 88 moških, piše v poročilu posebne komisije za človekove pravice. Številni primeri ostanejo neprijavljeni, poleg tega pa je tudi ogromno nasilja nad ženskami zunaj domačih zidov. 

Nasilje je posledica radikalnega islamizma
V provinci Punjab, kjer se zgodi največ smrtnih napadov, so februarja kriminalizirali vse oblike nasilja nad ženskami, vendar je več kot 30 verskih skupin in islamističnih političnih strank grozilo, da bodo sprožili proteste, če zakon ne bo odpravljen. Ti so namreč mnenja, da je izenačenje pravic žensk opolzko in bo sprožilo plaz ločitev ter uničilo tradicionalni družinski sistem.

M. P.