fbpx

Grozljivo: V Pakistanu so jo živo zažgali. Imela je le 16 let

Zajeti eksekutorji, ki so sodelovali pri okrutnem umoru (foto: Twitter)

Mladoletno dekle so zaradi pomoči pri pobegu njenih prijateljev pred prisilno poroko ugrabili, zadrogirali in živo zažgali med tako imenovanim častnim ubojem, ki ga je odobril plemenski svet neke pakistanske vasi.

Pri okrutnem umoru je po podatkih policije sodelovalo vsaj 13 vaških starešin in dekletova mama, ki se je strinjala z izrečeno kaznijo. Svet starešin, ki jim v Pakistanu tradicionalno rečejo “jirga”, je najstnico, ker naj bi nekemu paru pomagala zbežati iz vasi pred dogovorjeno poroko, obsodil in usmrtil prejšnji teden, poroča Independent.

Živo so jo zažgali
Celoten umor je izgledal tako, da so 16-letnico odpeljali na samoten kraj in ji z vbrizgavanjem različnih drog povzročili, da je izgubila zavest, jo polili z bencinom ter zažgali skupaj z vozilom, s katerim je pomagala pri pobegu svojih dveh prijateljev. Pakistanska policija poroča, da tako barbarskega dejanja ne pomni.

Žalostna statistika tovrstnih dejanj
V mnogih družbah po svetu se dogaja, da sorodniki ženske ubijejo zaradi spolnih odnosov pred poroko, saj naj bi bilo to dejanje v nasprotju z njihovo družinsko častjo. V omenjenem primeru so tako kruto kazen izbrali za zgled, da se pobegi iz vasi oziroma pomoč pri njih v bodoče ne bi več dogajali. V Združenih narodih ocenjujejo, da je zaradi ubojev iz časti vsako leto ubitih okoli 5000 deklet. Samo v Pakistanu so lansko leto na ta način ubili 1100 deklet in 88 moških.

M. P.