fbpx

Grozljivo: Oče med spanjem obglavil 13-letno deklico “zaradi časti družine”

Romina Ashrafi in protest javnosti zaradi smrti iz časti (Foto: Facebook)

V Iranu je bila obglavljena deklica po imenu Romina Ashrafi, ki je bila stara komaj trinajst let. Deklico je med spanjem obglavil njen oče zaradi časti družine. Kot kaže, so mediji sliko deklice popravili, saj so jo prilagodili staromodnim zakonom države in ji zakrili lase. Sprememba slike deklice je sprožila val kritik s strani uporabnikov Twitterja, ki so dejanje označili kot sramotno.

Romina Ashrafi si je želela le normalnega življenja s starejšim fantom, s katerim se je imela namen poročiti, zato je z njim zbežala, kar je oče obravnaval za sramoto. Oče je deklico kaznoval tako, da jo je obglavil med spanjem, kar je opredeljeno kot uboj iz časti.

Mediji so o uboju poročali, a so Romini s predelavo slike skrili lase. Slika, na kateri se Romini lasje vidijo, je tako že obkrožila svet, kjer je vidno, da je njen šal potisnjen nazaj, vendar je časopis zaradi strogih zakonov sliko popravil in lase zakril.

Uporabniki Twitterja med drugim celo trdijo, da je Romina s fantom zbežala, medtem pa ju je ujela policija in po petih dneh iskanja pripeljala Romino domov. Romina je prosila oblasti, da je ne peljejo domov, saj se je bala, kaj ji bo storil oče, nakar je ponoči bila obglavljena s srpom. Oče bo tako kaznovan za dejanje, saj je v Iranu po zakonu za uboj lastnega otroka zagrožena kazen od tri do deset let zapora.

Dejanje je sprožilo naval kritik
Dejanje je kritizirala tudi iranska novinarka Masih Alinejad, ki živi v ZDA kin ki si že dolgo želi, da bi se staromodni zakoni v Iranu spremenili: “Sramota za islamske državne medije je, da so Romini pokrili lase s pomočjo Photoshopa. Medtem ko jo je oče ubil zaradi časti, žrtev prikazujejo s ‘primernim hijabom’ v njeno čast.” S tem se prav tako strinjajo tudi ostali uporabniki Twitterja, saj, kot pravijo, so jo na tak način še enkrat ubili.

Smrt Romine je v Iranu povzročila jezo in pozive, da bi morali biti zakoni za uboj iz časti veliko strožji. Oče se naj bi takoj predal policiji in priznal svoj zločin, medtem ko je še vedno imel okrvavljeno orožje v rokah. Območni guverner pravi, da je oče trenutno v priporu in da bo izvedena preiskava. Za običajen umor prisodijo smrtno kazen, razen v primerih, ko oče umori svojo hči, zato mu grozi največ do deset let zapora.

Dogodki so tako sprožili prelomnico v Iranu, saj se naj bi za spremembo zakona zavzel sam predsednik Hassan Rouhani. Predsednik za družinske zadeve Masoumeh Ebtekar je že podal predlog zakona o strožjih kaznih za zaščito mladih, ki naj bi bil v zadnjih fazah potrjevanja. Državni svet mora samo še ugotoviti skladnost zakona z iransko ustavo in islamskim šeriatskim zakonom, a so že trikrat pozvali k spremembi zakona. Bojijo se, da bo zakon zavrnjen, saj trenutno v parlamentu prevladujejo konservativci in nasprotniki predsednika Rouhanija, še poroča Daily Mail.

Sara Kovač