fbpx

Grozljivo pričevanje Hrvata, ki je kot štirinajstletnik več dni gledal eksekucije s strani partizanov: Pobijali so jih tudi z železnimi palicami!

Miroslav Lukšić (Foto: Komunistički zločini)

Pričevanja Hrvata, ki je kot štirinajstletnik v zagrebški soseski Tuškanac opazoval eksekucije s strani partizanov, so naravnost grozljive. Ti so nekaj sto metrov od njegove rojstne hiše dan za dnem dovažali žrtve v skupinah od 10 do 15 ljudi in jih enega za drugim ubili s strelom v glavo.

“Partizanska vojska, ki je prišla leta 1945 v Zagreb, je to mesto uporabljala za likvidacijo civilistov in vojnih ujetnikov hrvaške narodnosti. Tedensko so partizani dovažali žrtve v skupinah po 10 do 15 ljudi, ki so jih likvidirali na več načinov, pred rovom so jih ustrelili v tilnik in so nato padli vanj, nekatere pa so ubili z udarcem v tilnik z železno palico,” pripoveduje Miroslav Lukšić o tem, kar je gledal leta 1945 v soseski Tuškanac v Zagrebu nedaleč stran od svoje rojstne hiše. Danes 87-letni Lukšić pove še: “Žrtve so posipali z apnom, nato pa so jih zakopali pod zemljo. Včasih se je vonj po truplih širil po celem območju. Razen mene je še nekaj živih pričevalcev.”

Na sedmih območjih Zagreba izkopali posmrtne ostanke kar 295 oseb
Na dvorišču pedagoške fakultete so po poročanju portala Komunistički zločini našli posmrtne ostanke najmanj 25 oseb, prav tako pa so posmrtne ostanke 9 oseb našli na lokaciji Jelenovac. V obeh primerih se načrtuje tudi druga faza raziskovanja. Na še drugih sedmih lokacijah območja so skupno izkopali posmrtne ostanke kar 295 oseb. Po dostopnih podatkih naj bi bili na lokaciji Tuškanac zakopani umorjeni civilisti in pripadniki hrvaških obrambnih sil. Tam je pristojno ministrstvo do sedaj izkopalo posmrtne ostanke 24 oseb.

Foto: iStock

Komunisti svoje žrtve skrivali kar pod vrtcem
Prav tako so v množičnem grobišču na lokaciji vrtca Pepelka izkopali posmrtne ostanke 48 žrtev, ki so bile brutalno umorjene s strani partizanov. Od 776 najdenih posmrtnih ostankov na območju mesta Zagreb in še enajstih županij so do sedaj pokopali 396 oseb.

J. Ž.