Preberite, kako so leta 1942 partizani v Orahovici na Hrvaškem uničevali, kradli in pobijali, zažgali so tudi sinagogo!

Sinagoga v Orahovici, ki so jo požgali in porušili partizani (Foto: Komunistički zločini)

Slavonski kraj Orahovica je bil v obdobju druge svetovne vojne pod velikim pritiskom zaradi napadov partizanov, med katerimi pa naj bi prevladovali slavonski Srbi. Ti so želeli “počistiti” s Hrvati, ko pa so vdrli v kraj so kradli in uničevali vse, kar se je dalo, prav tako so zažgali in porušili tudi tamkajšnjo sinagogo. Umorjenim vojakom je leta 2017 lokalno veteransko združenje odkrilo spomenik.

Kraj Orahovica v hrvaški Slavoniji je bil do leta 1942 večkrat napaden s strani partizanov, a brez večjega učinka. Med drugim so 20. decembra 1942 partizani, za katere se sklepa da so bili večinoma slavonski Srbi, izvedli akcijo čiščenja v Duzluku in Donji Pištani, kjer so likvidirali tamkajšnje civilne predstavnike oblasti, istega dne pa so izvršili tudi napad na samo Orahovico, kjer je 12. slavonska brigada Narodnoosvobodilnega gibanja ob dveh ponoči napadla z vseh strani, to pa je trajalo vse do četrte ure popoldne istega dne, ko so se uspeli prebiti v Orahovico. Ko so partizani vstopili v Orahovico, so uničili in izropali kar se je dalo, med drugim so požgali in zrušili tudi sinagogo, ki je stala na današnji ulici Kralja Zvonimira, še navaja portal Komunistički zločini.

Domačini so skušali pobegniti, a so naleteli na partizansko zasedo
Domačini iz Orahovice so skušali pobegniti iz kraja, a so pri tem naleteli na zasedo prvega bataljona Narodnoosvobodilnega gibanja. V tem boju so umrli štirje orahovski branitelji, še štiri pa so partizani zajeli in jih odpeljali v Kokčak in Drenovac, kjer so bili umorjeni. Zajetih je bilo še 86 braniteljev, od katerih jih je bilo deset s strani partizanov takoj ustreljenih, usoda preostalih pa ni znana. Na omenjenem portalu so objavili za zdaj znana imena braniteljev in civilistov, ki so bili likvidirani kot ujetniki s strani partizanov. To so bili Ivan Aleksić, Stjepan Belajdić, Nikola Biškupić, Ivan Bošnjaković, Vlado Bošnjaković, Josip Gorše, Ivan Kenig, Mijo Kertis, Ivan Kruljac, Anto Mikić, Mihael Molnar, Karlo Petričević, Matija Rauher, Franjo Stibl, Ivica Šifković, Ilija Tankosić, Paško Vulić, Dragan Žagar, Mato Mandić, Đuro Šimić, Franjo Fišinger, Ivan Kordi, Ante Tankosić, Drago Posavec, Slavko Erdeljac in Mato Malović.

Odkritje spomenika, Orahovica (Foto: Komunistički zločini)

Umrlim vojakom so oktobra 2017 odkrili spomenik
Združenje vojnih veteranov Hrvatski domobran Orahovica je 29. oktobra 2017 zgradilo in odkrilo spomenik umrlim hrvaškim vojakom iz časa druge svetovne vojne in po drugi svetovni vojni z dela Orahovice, ki je med domačini poznan kot “klanec”. Pri izgradnji so pomagali Andrija Garačić, ki je odstopil zemljišče za izgradnjo spomenik ter podjetja Radlovac, Simstrans in Klesarska radnja Bokun.

J. Ž.

 • Viktorh

  Žal, tako je bilo celi bivši jugi. Komunisti – revolucionarji, “pokriti” s partizanskim odporom, so to počenjali zavestno, načrtno..

 • 10mile30

  tako ja! zagovarjajte kvizlinške ustaše. jebo vam pas mater

  • Viktorh

   ..i tebi sine, prostaško.

  • xtc

   Zrel za prijavo ,ali izgineš ali gre prijava.

 • Anton

  Prosim naj se začne kdo ukvarjat s Slovensko zgodovino in gre od kraja do kraja ter piše resnico. Seveda nima nihče jajc saj so rane še kako žive. Koliko generacij bo moralo še umreti? Slavonci so pa itak Slovenci le z svojim narečjem.

 • xtc

  Komunizem spevcan z velikosrvstvom.
  Drhal primitivna.

 • Mirko Sedlar

  Dejte nabijat….
  Napadli so Ustaško postojanko iz katere so ustaši prej deportirali žide in ostale ….
  In kaj naj bi sedaj vsi v jok pa na romanje za pobitimi kolaboranti ?

  • ivan šantl

   Zakaj je pa potem partizanskočetniška (vsi partizani srbske nacionalnosti so bili vsi,brez izjeme, globoko v sebi četniki) drhal požgala sinagogo,če so ustaši že deportirali Žide?

   • Mirko Sedlar

    Ivan požgali so ustaško komando….
    Ustaši so sinagogo spremenili v štab in kaj češ drugega kot sovražniku streho požgat…..
    Kaj pa so zaveznikom cela mesta naredila k so jih z zemljo zravnali…..ja nič samo tako so lahko izvajali pritisk na Nemce in seveda prisklednike

    • xtc

     Samo tole Srbi so že vseskozi rinili na Hrvaško ozemlje.

     • Mirko Sedlar

      Hrvatje pa na slovensko Ivan in ostala bagra z ministrom za propagando Grimsom jim pa pri tem velikodušno pomaga …..

     • xtc

      Govorimo o Srbih in Hrvatih ,če nisi opazil.
      Še malo pa na BLOCK še preje pa na prijavo Tunnek.

 • Antonius

  Samo v Sloveniji in na hrvaškem so nad civilnim prebivalstvom maloštevilni partizani izvajali terorizem. Srbi, Makedonci in Črnogorci niso imeli nobenega partizanstva, kar se jih je pa skrivalo, so se skrivali pa v Bosni.
  Če bi nemški ovčar Rex kdaj Titu življenje zares reševal, bi mu revolucionarni komunisti spomenik zagotovo postavili. Tito brez enega prsta in prek njega hrabri Rex, ker naj bi s svojo žrtvijo, za=bal povojno Jugoslavijo.
  Spravni spomenik brez priznanja in opravičila vsem padlim in od revolucionarjev UMORJENIH dovolj pove, kakšni morilski prasci so se skrivali v in med partizani.

  • Valter BraniSlav

   Partizani so bili povecini feist fantje.

   • Antonius

    V to večino ne sodijo Tito, Kardelj, Kidrič, Maček, Bebler, Ribičič, Sever, Dermastja, …… ……………… !

    • Valter BraniSlav

     KAj pa Kraiger, Hafner, Avbelj, Slander, Tomsic?
     In tovarisice Tomsic, Kardelj, Sentjurc, Slander, Kidric?
     Zadnja je docakala 99 let…

     • Antonius

      Napredujete! Ostale k revolucionarnim morilskim barabam ste pa s pikami vred še vi dodali.

     • Valter BraniSlav

      Kaj pa ameriski kolonizatorji? So ljudje ki so zagresili genocid v obeh Amerikah angeljcki samo zato ker niso komunisti?

 • Branko Jadran

  Slovenci imamo sreco da so juzni sosedje.
  Hrvatje ter.da so severni Avstrijci.da.imajo.Stajerci kam na.delo

 • abc

  Lahko si pa tudi malo preberete kako je fašistična NDH streljala, predvsem pa klala nedolžen narod, vklučno otroke in celo dojenčke od 1941 do 1945. Taborišča v Jasenovcu in okolici, so obratovala z polno paro in z blagoslovom nadškofa Alojzija Stepinca.

  • Lon Wolf

   Lažniva srpsko-židovska propaganda. Počasi, vendar nezadržno prihaja čas, ko bodo odgovarjali za vse laži in obsojanja.

   • abc

    Znači, da so po tvojih trditvah vsi dokumenti in filmski material, ki se je ohranil in ki so ga posneli in zasegli v jasenovcu, ter ostalih taboriščih smrti v kapitulirani fašistični NDH lažni ?

   • abc

    Priporočam, da kontaktiraš z centrom Simona Eisenthala in jim obrazložiš, da živijo v zablodi, ter da je ves material lažna židovska in srbska propaganda. Lahko jim tudi obrazložiš, da so vsi nacisti, ki so jih izsledili in so bili aretirani prav po zaslugi njihovega centra v resnici nedolžni dobrotniki in so jih aretirali po krivici. Res si opranoglavi tepček. hehe

 • Osti jarej

  …niti en slovenski partizan ni bil med njimi