fbpx

Preberite, kako so leta 1942 partizani v Orahovici na Hrvaškem uničevali, kradli in pobijali, zažgali so tudi sinagogo!

Sinagoga v Orahovici, ki so jo požgali in porušili partizani (Foto: Komunistički zločini)

Slavonski kraj Orahovica je bil v obdobju druge svetovne vojne pod velikim pritiskom zaradi napadov partizanov, med katerimi pa naj bi prevladovali slavonski Srbi. Ti so želeli “počistiti” s Hrvati, ko pa so vdrli v kraj so kradli in uničevali vse, kar se je dalo, prav tako so zažgali in porušili tudi tamkajšnjo sinagogo. Umorjenim vojakom je leta 2017 lokalno veteransko združenje odkrilo spomenik.

Kraj Orahovica v hrvaški Slavoniji je bil do leta 1942 večkrat napaden s strani partizanov, a brez večjega učinka. Med drugim so 20. decembra 1942 partizani, za katere se sklepa da so bili večinoma slavonski Srbi, izvedli akcijo čiščenja v Duzluku in Donji Pištani, kjer so likvidirali tamkajšnje civilne predstavnike oblasti, istega dne pa so izvršili tudi napad na samo Orahovico, kjer je 12. slavonska brigada Narodnoosvobodilnega gibanja ob dveh ponoči napadla z vseh strani, to pa je trajalo vse do četrte ure popoldne istega dne, ko so se uspeli prebiti v Orahovico. Ko so partizani vstopili v Orahovico, so uničili in izropali kar se je dalo, med drugim so požgali in zrušili tudi sinagogo, ki je stala na današnji ulici Kralja Zvonimira, še navaja portal Komunistički zločini.

Domačini so skušali pobegniti, a so naleteli na partizansko zasedo
Domačini iz Orahovice so skušali pobegniti iz kraja, a so pri tem naleteli na zasedo prvega bataljona Narodnoosvobodilnega gibanja. V tem boju so umrli štirje orahovski branitelji, še štiri pa so partizani zajeli in jih odpeljali v Kokčak in Drenovac, kjer so bili umorjeni. Zajetih je bilo še 86 braniteljev, od katerih jih je bilo deset s strani partizanov takoj ustreljenih, usoda preostalih pa ni znana. Na omenjenem portalu so objavili za zdaj znana imena braniteljev in civilistov, ki so bili likvidirani kot ujetniki s strani partizanov. To so bili Ivan Aleksić, Stjepan Belajdić, Nikola Biškupić, Ivan Bošnjaković, Vlado Bošnjaković, Josip Gorše, Ivan Kenig, Mijo Kertis, Ivan Kruljac, Anto Mikić, Mihael Molnar, Karlo Petričević, Matija Rauher, Franjo Stibl, Ivica Šifković, Ilija Tankosić, Paško Vulić, Dragan Žagar, Mato Mandić, Đuro Šimić, Franjo Fišinger, Ivan Kordi, Ante Tankosić, Drago Posavec, Slavko Erdeljac in Mato Malović.

Odkritje spomenika, Orahovica (Foto: Komunistički zločini)

Umrlim vojakom so oktobra 2017 odkrili spomenik
Združenje vojnih veteranov Hrvatski domobran Orahovica je 29. oktobra 2017 zgradilo in odkrilo spomenik umrlim hrvaškim vojakom iz časa druge svetovne vojne in po drugi svetovni vojni z dela Orahovice, ki je med domačini poznan kot “klanec”. Pri izgradnji so pomagali Andrija Garačić, ki je odstopil zemljišče za izgradnjo spomenik ter podjetja Radlovac, Simstrans in Klesarska radnja Bokun.

J. Ž.