fbpx

Grozljivo: Turki med migranti prijeli 20 sirskih otrok z eksplozivi in samomorilnimi jopiči

Foto: epa

V poplavi sirskih beguncev, ki te dni preplavljajo turško mejo, so včeraj prijeli 34 oseb, od tega 20 otrok. Med osebnimi stvarmi so tihotapili različno orožje, granate, večje količine eksploziva in samomorilnih jopičev. 

Turški vojaki so jih ustavili na prehodu meje med Sirijo in Turčijo blizu mesta Oguzeli, kamor so prispeli včeraj, pomešani med večjo skupino sirskih beguncev. V skupini, ki je tihotapila orožje, je bilo 10 žensk, 20 otrok in štirje moški, poroča DailyMail. Med oblačili in drugimi osebnimi stvarmi, ki so jih nosili s seboj, je bilo več kot 15 kilogramov čistega eksploziva, otroci pa so bili oblečeni v samomorilne jopiče.

Zaenkrat še ni povsem jasno, ali so te osebe povezane z borci Islamske države. Tamkajšnji mediji sicer poročajo, da so turške varnostne službe pred kratkim dobile namig o poskusu tihotapljenja orožja in pripravi novih terorističnih napadov v Evropi.

Na turški meji čaka na vstop v Evropo 100.000 sirskih beguncev
Ob meji s Turčijo je v begunskih taborih na sirski strani okoli 100.000 sirskih beguncev, je danes povedal namestnik turškega premierja Yalcin Akdogan. Obenem je dejal, da je med njimi tudi 35.000 tistih, ki so pobegnili pred vladno ofenzivo v severnem Alepu, poroča STA.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je sicer včeraj zagrozil, da bo odprl turške meje in spustil milijone migrantov, da okupirajo Evropo. Združeni narodi nad Turki namreč vršijo silovit pritisk, naj sprejmejo več deset tisoč migrantov, ki v zadnjih dneh okupirajo turško mejo.

“Mi nismo idioti. Prišel bo dan, ko bomo napolnili avtobuse in letala ter dvignili zapornice na mejah. Evropi bomo rekli le, da nam je žal, migrantom pa zaželeli srečno pot,” je sklenil Erdogan.

Anja Dangubič