Grški minister poziva Evropsko unijo k pomoči pri repatriaciji nezakonitih migrantov

Foto: STA

Grški minister za migracije Notis Mitaraki je na Evropsko unijo naslovil poziv k pomoči pri repatriaciji prosilcev za azil, ki se trenutno nahajajo v Grčiji. Med njimi je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP večina migrantov z afganistanskim državljanstvom.

Mitaraki je za grško javno televizijo ERT izdal, da so Unijo poprosili za pomoč pri vračanju migrantov v njihove države izvora, kot sta denimo Afganistan in Pakistan. K temu je v pismu nedavno pozval evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson, ki  je v pripravi izdelave novega pakta o migracijah in azilu.

Večina migrantov v Egejskem morju, ki je zaprosila za azil, je po poročanju grške vlade afganistanskega porekla in sicer kar 75 odstotkov. Po številu sledijo sirski državljani. V zadnjih mesecih je novoizvoljena desna grška vlada pričela z izvajanjem strožjih pravil glede priseljevanja, pospešila obravnavo prošenj za azil in skrajšala čas, namenjen za izgon migrantov, ki jim prošnja za azil ni bila odobrena.

Foto: STA

Želijo, da se migrante hitreje premešča na celino
Iz napovedi vlade je mogoče razbrati, da bodo na egejskih otokih migrantski centri zaprli svoja vrata, nadomestili pa jih bodo novonastali zbirni centri. S tem pa se ne strinjajo prebivalci otokov in tamkajšnje oblasti. Župani otokov so se odločili, da vlado vnovič pozovejo k hitrejšemu premeščanju prosilcev za azil na celino, da bi se s tem zmanjšalo njihovo število v centrih, ki se nahajajo na otokih. Mitaraki je dal po poročanju STA lokalnim oblastem sedem dni časa, da podajo predlog za lokacijo novih zaprtih taborišč. Dosedanje migrantske centre na otokih Lezbos, Hios in Samos želijo zapreti do poletja, z gradnjo novih pa želi začeti v mesecu marcu.

Hana Murn

 • Van Der Waals

  ILEGALCE PREMSETIT ANTOKOTU, KORDIŠU IN LUKATU POLMESCU V HIŠO ALI STANOVANJE KAR KOL ZE IMAJO IN NAJI JIH HRANIJO S SVOJIM DRNARJEM!!!

 • sunday

  če samo pogledamo gornje fotografije vidimo, da nimamo opraviti z ljudmi in tudi z živalmi ne, ker so živali bolj čiste in lepše ter manj nasilne, vidi se in jasno je, da imamo poraviti z umazanimi, gnilimi musli poganjimi iztrebki !!!

  • Marija

   In ti bodo zagospodarili Evropi.

 • ZatonMesecnikov

  #Grški minister za migracije Notis Mitaraki je na Evropsko unijo
  naslovil poziv k pomoči pri repatriaciji prosilcev za azil, ki se
  trenutno nahajajo v Grčiji.#

  Sedaj bodo pa nastopili pravi problemi. trpati jih sem, je bilo lahko. kako se jih znebiti, bo pa veliko težje….

  • Marija

   Humane ladje jin lahko odpeljejo nazaj.

 • All Bot

  Kakšen EU, EU jih je povabil. Za preprečitev invazije je potrebno poklicati NATO! Pa da se pripelje par letalonosilk v Mediteransko morje in zbombardira vse kar zaplava od šiptarske muslimanske obale

 • Steiermark

  Tiste milione, ki smo jim šenkali tudi mi obubožani Slovenci, po vztrajanju pahorčka, češ, da se nam bo lepo obrestovalo, naj odpišejo vse države, grkom, ti naj v zameno, s tovornimi ladjami ali pa kar s plavanjem napotijo vse domov, ne pa da jih pošiljajo še naprej, nam, v Evropo!

  • Marija

   No mi smo humani za vse kar je tuje.Kje se strese itd.

 • RATATA

  Podjetje za transport migrantov EU, d.b.o., Družba Brez Odgovornosti, Bruselj!

 • Unikatna

  Saj so jim pa Grki vrata odprli. Potrebujejo denar ali kaj? Sami jih naj spokajo nazaj in ne da jih spuščajo naprej…

 • samsara

  Grčija nenasitna požiralka denarja.
  Hkrati pa kupuje najdražjo in najsodobnejšo vojaško opremo kot so ameriška letala pete generacije F-22 Lightning. Kaj ji bo najsodobnejše orožje, ko neovirano spuščajo na svoje ozemlje tujerodne nezakonite invazivce?
  Ko jim je slovenska vlada odobrila kredit kot pomoč pri finančni krizi, je šlo to bolj ali manj na račun Ministrstva za obrambo RS.
  Jim je prešlo nekako v navado temle Grkom in verjamejo, da jim mora svet podarjati denar zato ker oni obstajajo in imajo svoje želje.

  • Marija

   Očitno tudi migranti nimajo več tako polnih žepov,da bi živeli od njih,in jim vse drago zaračunali.To je bil za grke turizem.

 • Olga101

  Pošlje jih naj nazaj tja, od koder so prišli, kakor je odločilo evropsko sodišče!

 • xtc

  Hm?
  Kazalo bi kaj narediti bna ekoloških virih energije,tehnelogija že znana agregati in ECO EU iz ekoloških virov.A je kdo proti?
  Saj smo za EKO.

 • šmentanamuha

  Na vagone in domov. Je še vedno bolje, kakor peš.

  • sunday

   na vagone že, ampak naložiti jih kot drva – npr. z nogami naprej!!!

  • bojan

   živinske vagone

 • Marija

  Žaprejo naj meje.Kje je tu problem.Nimajo vojske in policije?