fbpx

Grški minister poziva Evropsko unijo k pomoči pri repatriaciji nezakonitih migrantov

Foto: STA

Grški minister za migracije Notis Mitaraki je na Evropsko unijo naslovil poziv k pomoči pri repatriaciji prosilcev za azil, ki se trenutno nahajajo v Grčiji. Med njimi je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP večina migrantov z afganistanskim državljanstvom.

Mitaraki je za grško javno televizijo ERT izdal, da so Unijo poprosili za pomoč pri vračanju migrantov v njihove države izvora, kot sta denimo Afganistan in Pakistan. K temu je v pismu nedavno pozval evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson, ki  je v pripravi izdelave novega pakta o migracijah in azilu.

Večina migrantov v Egejskem morju, ki je zaprosila za azil, je po poročanju grške vlade afganistanskega porekla in sicer kar 75 odstotkov. Po številu sledijo sirski državljani. V zadnjih mesecih je novoizvoljena desna grška vlada pričela z izvajanjem strožjih pravil glede priseljevanja, pospešila obravnavo prošenj za azil in skrajšala čas, namenjen za izgon migrantov, ki jim prošnja za azil ni bila odobrena.

Foto: STA

Želijo, da se migrante hitreje premešča na celino
Iz napovedi vlade je mogoče razbrati, da bodo na egejskih otokih migrantski centri zaprli svoja vrata, nadomestili pa jih bodo novonastali zbirni centri. S tem pa se ne strinjajo prebivalci otokov in tamkajšnje oblasti. Župani otokov so se odločili, da vlado vnovič pozovejo k hitrejšemu premeščanju prosilcev za azil na celino, da bi se s tem zmanjšalo njihovo število v centrih, ki se nahajajo na otokih. Mitaraki je dal po poročanju STA lokalnim oblastem sedem dni časa, da podajo predlog za lokacijo novih zaprtih taborišč. Dosedanje migrantske centre na otokih Lezbos, Hios in Samos želijo zapreti do poletja, z gradnjo novih pa želi začeti v mesecu marcu.

Hana Murn