Guaido napovedal veliki pohod na venezuelsko prestolnico!

Začasni venezuelski predsednik Juan Guaido. (Vir: Twitter)

Začasni predsednik Venezuele Juan Guaido je v soboto pred več tisoč podporniki napovedal velik pohod na prestolnico Caracas. Obenem je zagrozil z možnostjo zunanje intervencije v državi.

Kot je pojasnil Guaido, se najprej odpravlja na turnejo po vsej državi. “Ko bomo končali turnejo in organizacijo v vseh zveznih državah, bomo sporočili datum, ko bomo vsi skupaj prišli v Caracas,” je na protestu v Caracasu dejal 35-letni Guaido, ki ga kot začasnega predsednika priznava že več kot 50 držav po svetu.

Obenem je zagrozil, da bo zaprosil za posredovanje iz tujine, če venezuelski predsednik Nicolas Maduro ne bo zapustil položaja. “Ko bo prišel čas“, je možna tudi intervencija od zunaj, je dejal, in spomnil, da venezuelska ustava dopušča tako “venezuelske vojaške misije v tujini kot tuje misije v državi“.

Venezuelske varnostne sile so sicer v soboto onemogočile podpornikom opozicije, da bi postavili oder na mestu, kjer naj bi potekale demonstracije. Prijeli so več ljudi, vseeno pa se je na ulicah Caracasa danes zbralo več tisoč protestnikov, poroča STA.

Zaradi izpada elektrike umrli pacienti
Venezuelo pa je v četrtek prizadel obsežen električni mrk, ki je trajal več kot 20 ur in je le še podžgal napetosti med Madurom in Guaidojem. Kot so sporočile tamkajšnje nevladne organizacije, je zaradi izpada elektrike umrlo 15 dializnih bolnikov. Oblasti so za izpad okrivile sabotažo na veliki hidroelektrarni v zvezni državi Bolivar na vzhodu Venezuele. Maduro je na spletnem družbenem omrežju Twitter zapisal, da gre za “električno vojno, ki jo je napovedal in jo diktira ameriški imperializem proti našim ljudem“.

ZDA so odgovornost zanikale. “Izpadi elektrike in stradanje so posledica nesposobnosti Madurovega režima,” je na spletnih družbenih omrežjih odgovoril ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Enako meni Guaido.

H. M.

 • Hribouc

  Beži Maduro!

  Sprejem na sedežu SD / Lavice. Slavnostna govornica Tomićka.
  Kordiš pa marš v Venezuelo branit Chaveza in vse kar je ostalo!

 • Mihilus

  Jaz pričakujem, da se bo trenutna socialistična katastrofa z krvavim diktatorjem Madurom sprevrgla v še večjo “demokratično” in “kapitalistično” katastrofo. Bo dokaj smešno tukaj brati odzive, ko se v Venezueli ponovi Libijski/Iraški scenarij.

  Levakarjem samo uslugo delate s to neumno podporo intervenciji. Dol jim visi za tiste ljudi in z veseljem jih bodo žrtvovali samo, da vam pokažejo kakšni idioti ste.

 • stajerc5

  Zadnja izjava venezuelske inteligence Madura, popolnoma konkurencna slovenski inteligenci Ahilove pete se glasi:
  Kavboji so nas napadli iz vesolja z elektromagneticnimi sunki, zato nimamo vec elektrike!!!
  Vir: N-tv- ZDF, dojcland…
  LEVICA je sprozila akcijo zbiranja elektrike za v Venezuelo, ker jo lahko posljejo v kontejnerju makete 2. Tira, ki so ga koncno nasli v njihovi centrali v Rogu!!!

  • karpelec

   Ha-ha-ha, jim pripisuješ take moči, ki ni v njihovem dometu?

 • Olga101

  Maduro klice Kučana, Meseca, Tominčevo, Kordiša, Židan in vse “zdrave” sile na pomoč…. Kanta Triglav iz ruskih blagovnih rezerv je že na poti! Vsi bodo skupaj s tovarišem šoferjem Maduro odpluli k Putinu!

 • Common Sense

  Najkasneje maja letos bo Maduro zaprosil za politični azil na Kubi. Dobil ga bo in užival bo do konca svojih dni na lepih plažah, ki jih na Kubi ne primanjkuje. Doma pa bo izgubljena cela generacija. Vedno ista zgodba.

 • Oregon

  Vioileta bi lahko kandiodirala, reveži soi že vsega hudega vajeni. Za nas pa-neprecenljivo.