fbpx

Hekerji objavili seznam z 8.786 imeni in naslovi ter pozvali k terorističnim napadom

Foto: iStock

Skupina hekerjev, povezana s teroristično skupino Islamska država, je objavila seznam z 8.786 imeni in naslovi v Združenih državah Amerike (ZDA) ter Veliki Britaniji in prek video posnetka pozvala volkove samotarje k izvajanju terorističnih napadov.

Združeni kibernetski kalifat (UCC) je v nedeljo prek komunikacijske aplikacije Telegram sporočil, da je razkritje imen neizbežno. Deset minut kasneje pa so hekerji objavili seznam z imeni posameznikov iz ZDA in Velike Britanije, za katere se zdi, da so izbrani naključno. Na seznamu je po navedbah Fox Newsa več kot 7.000 oseb.

Američanom poslali opozorilo
Video posnetek, ki je dolg manj kot šest minut, se začne z opozorilom ZDA: “Imamo sporočilo za Američane, in kar je pomembnejše, za vašega predsednika Trumpa. Vedite, da se še naprej bojujemo proti vam, prav tako se zavedajte, da nas vaši protinapadi samo krepijo. Združeni kibernetski kalifat bo naredil korak naprej v vojni proti vam.”

Foto: iStock

Obveščevalna skupina SITE se s pomočjo preiskave trudi ugotoviti primarni vir, kjer je nastala vsebina seznama, na katerem se nahajajo številke in elektronska pošta posameznikov. “Poskušamo ugotoviti, od kod je seznam prišel in kaj je tisto, kar je ljudem na seznamu skupno, da so se znašli na njem.” Teroristični analitiki se zaenkrat še niso določili, kako resna je grožnja, ki jo seznam predstavlja, znano pa je, da je ista skupina v preteklosti že izdala tovrstne sezname, a ni jasno, ali je bil kdo s seznama tudi resnična tarča katerega izmed skrajnežev.

N. Ž.