fbpx

Islamska država v znak maščevanja usmrtila avstralskega dojenčka, ker je njegov oče nameraval pobegniti z vojnega bojišča

Foto: iStock

Teroristična skupina Islamska država je na Bližnjem vzhodu brez kakršne koli vesti usmrtila dojenčka, ker je njegov džihadistični oče z avstralskimi koreninami skušal zbežati iz vojnega območja in se vrniti domov. 

Daily Telegraph poroča, da so avstralskega dojenčka, katerega spol še ni potrjen, ubili iz maščevanja, ker je njegov oče skušal pobegniti iz konfliktnega območja v Siriji in Iraku. Oblasti pa še vedno niso potrdile starosti otroka in razkrile načina, na katerega je bil dojenček ubit.

Generalni državni tožilec George Brandis je povedal, da vlada obsoja vsakogar, ki na vojno območje s seboj odpelje svojega otroka. “Vlada od nekdaj sporoča, da odhod na konfliktno območje spravlja človeka v nevarnost, prav tako pa tudi druge.” V tujini se za teroristične organizacije bori več kot 100 avstralskih teroristov.

Foto: iStock

Avstralskim teroristom nameravajo preprečiti vrnitev
Turnbullova vlada je izrazila zaskrbljenost, da bi se avstralski borci vrnili nazaj v državo, ko bo Islamska država izgubila svojo trdnjavo. Islamska država, ki se težave zaveda, ima po navedbah Daily Telegrapha nadzor nad denarjem borcev, odvzela pa jim je tudi potne liste, z namenom, da jim prepreči odhod v domovino. Leta 2015 se je minister za migracije Peter Dutton seznanil z zakoni, prek katerih bi preprečili avstralskim džihadistom, da se vrnejo domov. Zakoni so bili oblikovani z namenom, da teroristom, ki imajo dva državljanstva, odvzamejo avstralskega in jim s tem onemogočijo vrnitev. Doslej je le en ekstremist Khaled Sharrouf izgubil avstralsko državljanstvo, po navedbah Daily Maila pa so ga pred dvema letoma tudi ubili.

Avstralska zunanja ministrica Julie Bishop je po navedbah Expressa opozorila na nevarnost, do katere lahko pride, če se avstralski borci ne bodo mogli vrniti domov, saj obstaja velika možnost, da bodo razglasili islamski kalifat v kateri izmed sosednjih držav. “Obstaja nevarnost, da bi lahko Islamska država razglasila kalifat v severozahodnem delu Filipinov, kar bi težavo privedlo naravnost pred naša vrata.” Dejstvo je, da Islamska država uporablja okrutne tehnike z namenom uresničevanja svojih bolnih ciljev, na kar kaže tudi primer, ko je mati z otrokom skušala pobegniti iz kalifata in je bila za pobeg kaznovana tako, da so njo in njene štiri otroke žive zažgali.

N. Ž.