Hillary Clinton in Donald Trump bosta začasno prekinila kampanjo

Foto: epa

Predsedniška kandidata demokratov in republikancev Hillary Clinton in Donald Trump bosta začasno prekinila kampanjo. S tem dejanjem bosta izkazala spoštovanje skoraj 3000 žrtvam terorističnih napadov 11. septembra 2001, ki so jih izvedli teroristi Al Kaide v New Yorku, Washingtonu in Pensilvaniji.

Na mestu tragedije, kjer so se pred petnajstimi leti teroristi z ugrabljenima potniškima letaloma zaleteli v stolpnici Svetovnega trgovinskega centra (WTC), stoji spominski park. Nepozabnih “dvojčkov” ni več, zrasla pa je nova stolpnica, na vrh katere se lahko povzpnejo turisti. Pod zemljo na tem mestu je muzej.

Predsedniška kandidata, demokratka Clintonova in republikanec Trump, sta napovedala, da bosta spoštovala tradicijo in se bosta danes izogibala napadom drug na drugega. Tradicijo sta leta 2004 začela George Bush mlajši in John Kerry, nadaljevala pa Barack Obama in John McCain oziroma Mitt Romney.

Foto: epa

Foto: epa

Obama in McCain sta leta 2008 celo skupaj obiskala spominsko slovesnost v New Yorku, katere osrednji del je vedno branje imen vseh žrtev.

Štiri rušilna letala naj bi upravljali teroristi Al Kaide
Po napadu na ameriška dvojčka so se pojavljale različne teorije, kdo naj bi pravzaprav povzročil strahotno tragedijo. Uradna razlaga je, da so štiri rušilna upravljali teroristi Al Kaide. Dve letali sta porušili WTC, tretje je strmoglavilo na ameriško obrambno ministrstvo, četrto pa je bilo predvideno za napad na kongresno palačo v Washingtonu, a se je med poskusom upora ugrabljenih potnikov zrušilo na polje v Pensilvaniji pri kraju Shanksville. Spominska slovesnost za 40 potniki in člani posadke bo tudi tam.

V. V., STA