fbpx

Hillary Clinton že osvojila demokratsko predsedniško nominacijo

Hillary Clinton (Foto: epa).

Hillary Clinton je osvojila demokratsko predsedniško nominacijo po štetju delegatskih in superdelegatskih glasov in tako postala prva ženska v 240-letni zgodovini ZDA, ki se bo podala v predsedniško bitko. 

Hillary Clinton si je priborila glasove 1812 delegatov in 572 superdelegatov od skupno 2384 delegatov in prejela samo en glas več, kot je bilo potrebno za nominacijo. Število delegatov bo po štetju glasov v šestih zveznih državah po vsej verjetnosti še naraslo.

“Smo na robu zgodovinskega, zgodovinsko neprecenljivega trenutka, vendar imamo za postoriti še veliko dela,” je dejala Clintonova.

Kampanja bo najbolj umazana v zgodovini
Po treh desetletjih delovanja v središču ameriške politike je kontroverzna feministična ikona končno dosegla preboj, za katerega se je borila osem let. Nekdanja prva dama, senatorka iz New Yorka in sekretarka za zunanje zadeve bo demokratska kandidatka za predsedniško tekmo uradno postala naslednji mesec na konvenciji demokratske stranke. Njen protikandidat bo Donald Trump, zato poznavalci že napovedujejo, da bo to ena najbolj umazanih kampanj v moderni zgodovini ZDA, poroča CNN.

Clintonovo čaka spopad s Trumpom, prav tako pa mora združiti demokrate in na ta način konsolidirati lastno stranko po napornih spopadih s strankarskim tekmecem Berniejem Sandersem. Samooklicani demokratični socialist je utišal pričakovanja, da je nepomemben kandidat, veliko pa je pridobil tudi s svojim bojem proti političnemu establišmentu. Sanders se bo boril do konca, v finalni boj gre namreč kljub dejstvu, da je matematično že izločen iz igre.

Še noben kandidat toliko očrnjen
Kljub premoči v demokratski stranki pa ima Clintonova številne pomanjkljivosti. Javnomnenjske ankete kažejo, da je poleg Trumpa najbolj nepriljubljena kandidatka v zgodovini ZDA. Škandal glede njene zasebne elektronske pošte še vedno odpira vprašanja o njeni transparentnosti in odkritosti, ki jo tako rada promovira v javnosti. Republikanci ji očitajo še slabe odločitve na funkciji sekretarke za zunanje zadeve, ko je sklenila sporazum z Libijo in Rusijo.

Predvsem bo imela težko nalogo pri konsolidaciji demokratov, saj je njihova stranka zaradi bojev med establišmentom in progresivci, ki so pomagali Sandersu do zmage v številnih zveznih državah, od znotraj močno načeta. Številni Sandersovi podporniki namreč menijo, da se je stranka proti njemu nepošteno obrnila in dala prednost Clintonovi.

M. P.