Hinavščina na najvišji ravni: do ovinka z avtom, potem pa s kolesom do podnebne konference

Foto: zajem zaslona

(Ne)trajnostno prevaro dneva podpisuje ministrica za ekološki prehod in demografske izzive Teresa Ribera na najetem kolesu v Valladolidu v spremstvu dveh službenih avtomobilov, enim zadaj in enim spredaj. Kolo se je sicer zdelo stabilno, ministrica pa ne toliko, čeprav je še leta 2019 na vprašanje o nekaterih dizelskih avtomobilih, ki jih ima, dejala, da se vozi s kolesom ali hodi peš. Po poročanju Libertad Digital pa to ne drži, odkar je v ministrskem svetu. Ministri španske vlade se ne usedejo na kolo, razen če morajo javno zagovarjati “zelene spremembe”.

Ozaveščanje o trajnostni mobilnosti in vožnja s kolesom za dober namen okolja je le kulisa. Kulisa klimatskih aktivistov po celem svetu, kamor spada tudi španska socialistična ministrica Teresa Ribera, ki je želela prikazati, kako je “ekološko osveščena”. A pri tem so jo ujeli.

“To je nadrealistično. Socialistična španska ministrica se z zasebnim letalom udeleži podnebne konference. Nato 100 metrov pred prizoriščem izstopi iz limuzine in se usede na kolo. Sledijo ji varnostni avtomobili,” je zapisal uporabnik Twitterja, ki je komentiral dejanski prihod španske ministrice na podnebno konferenco. Bolj hinavsko ni mogoče, saj govorimo o isti ministrici, ki je po poročanju nekaterih španskih medijev s svojimi privrženci vpletena v rušenje jezov in uničenje španskega primarnega sektorja.

Pa vendar so ti (ne)trajnostni prevaranti zelo jezni in užaljeni, ko jim nekdo servira resnico, predstavi dejstva in jim očita, da ne delajo tistega, kar zahtevajo od drugih. Da so formule trajnostne mobilnosti, ki jih zagovarjajo, namenjene drugim, nikoli njim. Da zahtevajo ali vsiljujejo spremembe vedenja drugim, sami pa so do tega povsem izvzeti. Povsem neumesten, absurden in grotesken se jim zdi očitek nedoslednosti med svojimi izjavami in ravnanjem.

Od drugih zahtevajo to, česar niti sami ne izpolnijo
Samo poglejte, kako se znajdejo vladni predstavniki vključno s predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič. Spomnimo, da se je slednji očital zasebni let na dogodek zasebne narave na Dunaju. Njen odziv je bil neprimeren za nekoga, ki drugim očita onesnaževanje okolje: “Naj se pripeljem s kočijo?” je takrat posmehljivo dejala. Enako kot drugi kvazizagovorniki trajnostnega razvoja je izkoristila svoj položaj. Če pa ste ravnali tako kot drugi, enako sporno in diskutabilno, v čem se torej “ozaveščena” oseba razlikuje od tiste, ki ji manjka te vrhunske občutljivosti?

Fotomontaža Demokracija (Vir: Shutterstock, STA)

Razlike v dejanjih in dejstvih ni. Španska ministrica je po poročanju Libertad Digital povedala, da je za trajnostno mobilnost, kar naj bi zadoščalo. Ni se treba dnevno voziti v službo s kolesom, da svetu pokažete, da ste pripadniki trajnostne mobilnosti.

Njihova predanost pravemu cilju služi kot varno ravnanje. To je skrivnost »zavestnega«. In družbeni uspeh (ne)trajnostnih razlogov je prav tam. Dovolj je, da se ustno prijaviš, poveš, da te skrbi propadanje okolja, podnebne spremembe, ogljični odtis in vse drugo, in imaš čisto vest. Klimatski aktivisti ne čutijo dolžnosti, da karkoli naredijo ali spremenijo, saj se bodo drugi žrtvovali za to, kar »okoljski ozaveščenci« menijo, da je treba narediti.  Ministrica Ribera na kolesu samo potrjuje ta perverzni model (ne)trajnostnegaModel, ki ustoličuje prevaro in preganja individualno odgovornost.

Tanja Brkić