fbpx

Hirošima obeležuje 71. obletnico napada z atomsko bombo

(Foto: STA)

Na današnji dan pred 71. leti so ZDA prvič uporabile jedrsko orožje v vojni in odvrgle atomsko bombo na japonsko Hirošimo. Tri dni kasneje je enako usodo doživel še Nagasaki, atomski bombi pa sta prisilili Japonsko h kapitulaciji v drugi svetovni vojni. Popolno uničenje obeh mest je še danes velik opomin človeštvu.

Nad Hirošimo je pred 68 leti ob 8.15 po lokalnem času eksplodirala štiri tone težka atomska bomba iz obogatenega urana, imenovana Little Boy. Eksplodirala je na višini 567 metrov in povzročila udarni val, ki je z močjo 35 ton na kvadratni meter in hitrostjo 440 metrov na sekundo uničil stavbe in ljudi.

(Foto: STA)

(Foto: STA)

Tragedijo Hirošime v mestu tradicionalno obeležijo s slovesnostjo, ki je namenjena pozivu k svetu brez jedrskega orožja in vojn.

Uničujoče posledice atomske bombe vidne še danes
V krogu 500 metrov okrog središča eksplozije so skoraj takoj umrli vsi ljudje. Zaradi neposrednih posledic bombe je samo do konca leta 1945 umrlo okoli 140.000 ljudi. Kasnejše posledice izpostavljenosti sevanju pa se vse do danes med drugim kažejo v obliki raka na ščitnici, pljučih, prsih in levkemije.

Tri dni kasneje je napad z jedrskim orožjem doživelo še mesto Nagasaki. Nad njim je eksplodirala bomba z imenom Fat man ali Debelinko s plutonijevo sredico. Za posledicami eksplozije je takoj umrlo okoli 40.000 ljudi, skupno pa naj bi posledice zahtevale preko 70.000 žrtev.

Japonska je šest dni po napadu na Nagasaki razglasila kapitulacijo, s čimer se je končala druga svetovna vojna.

Zbrani za svet brez jederskega orožja
Okoli 50.000 udeležencev, med njimi premier Shinzo Abe, so se pred tem na slovesnosti v spominskem parku z minuto molka ob času eksplozije spomnili več deset tisoč žrtev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Danes znova izražamo našo odločenost, da bomo storili vse, kar je v naši moči, da bomo odpravili jedrsko orožje in zgradili trajen mir v svetu,” je v nagovoru dejal župan Hirošime Kazumi Matsui.

Slovesnosti so se udeležili predstavniki 91 držav, tudi jedrskih sil, kot so ZDA, Velika Britanija, Rusija in Francija.

J.F., STA