fbpx

Hrvaška levica v veliki zagati: Zoran Milanović v drugem krogu lahko zmaga samo s pomočjo Velimirja Bujanca in ostalih “suverenistov”

Nekdanji hrvaški premier Zoran Milanović in hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović (foto: EPA)

Na Hrvaškem so potekale predsedniške volitve, na katerih sta se od enajstih kandidatov v drugi krog uvrstila sedanja predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in nekdanji vodja socialdemokratov Zoran Milanović. Hrvaški mediji ta izid opisujejo kot ponovitev še enega el clasica v drugem krogu predsedniških volitev. Po skoraj vseh preštetih glasovih je Zoran Milanović dobil 29,5 odstotkov, medtem, ko je trenutni predsednici Kolindi Grabar-Kitarović svoj glas namenilo 26,7 odstotkov hrvaških volivcev. Na tretje mesto se je zavihtel popularni hrvaški pevec in doktor ekonomije Miroslav Škoro, ki je pobral kar 24,7 odstotkov glasov hrvaškega elektorata.

Po mnenju političnih analitikov je Miroslav Škoro glavni razlog za cepitev glasov na desnem političnem polu, zato predvidevajo, da bi v drugem krogu njegovi volivci lahko podprli Kolindo Grabar-Kitarović.

Drugi krog za Grabar-Kitarovićevo lažji od prvega
Predvolilna kampanja je bila v znaku populističnih parol, zaradi katerih so kandidati, ki so jim raziskave javnega mnenja in ankete napovedovali največ možnosti, včasih pustili smešen oziroma vsaj neprijeten priokus pri volivcih.

Teme, ki so prevladovale, so bile visoka stopnja nezaposlenosti, korupcija, izseljevanje mladih v druge države članice Evropske Unije in nenazadnje problem ilegalnih migracij. Vseeno se konsenz med političnimi analitiki glasi, da je za Grabar-Kitarovićevo najhujšega konec. V prvem krogu je premagala Škora kot glavnega rivala na desnici.

Milanović se bo moral prikupiti desnici
Desnica je v skupnem seštevku, navkljub dejstvu, da je v prvem krogu zmagal Milanović, po poročanju Jutarnjega osvojila skupno okoli 60 odstotkov glasov. Številni na desni morda v prvem krogu res ne bi glasovali za trenutno predsednico, a bodo veliko raje glasovali zanjo v drugem krogu, kakor pa dopustili tveganje, da predsednik postane Milanović.

https://twitter.com/BasedPoland/status/1208878536918011909

Slobodna Dalmacija po drugi strani izpostavlja, da je bil Milanovićev as v rokavu ravno aktualna predsednica, ki je s svojimi nastopi v predvolilni kampanji uspela še najbolj aktivirati levo volilno telo, ki je iz takšnih ali drugačnih razlogov ne prebavlja.

Da pa Milanoviću v drugem krogu ne kaže najbolje, kaže že dejstvo, da se bo moral za glasove začeti nasmihati desnemu političnemu polu, zaradi česar bi lahko izgubil podporo vsaj dela levih volivcev.

“Paradoks Milanovićeve zmage v prvem krogu je to, da bo v drugem krogu težko dokončal začeto, če mu pri tem ne bodo pomagali Velimir Bujanec in ostali propagandisti iz ‘Projekta Škoro’,” so zapisali pri Jutarnjem.

Ivan Šokić