Hrvaška levica v veliki zagati: Zoran Milanović v drugem krogu lahko zmaga samo s pomočjo Velimirja Bujanca in ostalih “suverenistov”

Nekdanji hrvaški premier Zoran Milanović in hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović (foto: EPA)

Na Hrvaškem so potekale predsedniške volitve, na katerih sta se od enajstih kandidatov v drugi krog uvrstila sedanja predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in nekdanji vodja socialdemokratov Zoran Milanović. Hrvaški mediji ta izid opisujejo kot ponovitev še enega el clasica v drugem krogu predsedniških volitev. Po skoraj vseh preštetih glasovih je Zoran Milanović dobil 29,5 odstotkov, medtem, ko je trenutni predsednici Kolindi Grabar-Kitarović svoj glas namenilo 26,7 odstotkov hrvaških volivcev. Na tretje mesto se je zavihtel popularni hrvaški pevec in doktor ekonomije Miroslav Škoro, ki je pobral kar 24,7 odstotkov glasov hrvaškega elektorata.

Po mnenju političnih analitikov je Miroslav Škoro glavni razlog za cepitev glasov na desnem političnem polu, zato predvidevajo, da bi v drugem krogu njegovi volivci lahko podprli Kolindo Grabar-Kitarović.

Drugi krog za Grabar-Kitarovićevo lažji od prvega
Predvolilna kampanja je bila v znaku populističnih parol, zaradi katerih so kandidati, ki so jim raziskave javnega mnenja in ankete napovedovali največ možnosti, včasih pustili smešen oziroma vsaj neprijeten priokus pri volivcih.

Teme, ki so prevladovale, so bile visoka stopnja nezaposlenosti, korupcija, izseljevanje mladih v druge države članice Evropske Unije in nenazadnje problem ilegalnih migracij. Vseeno se konsenz med političnimi analitiki glasi, da je za Grabar-Kitarovićevo najhujšega konec. V prvem krogu je premagala Škora kot glavnega rivala na desnici.

Milanović se bo moral prikupiti desnici
Desnica je v skupnem seštevku, navkljub dejstvu, da je v prvem krogu zmagal Milanović, po poročanju Jutarnjega osvojila skupno okoli 60 odstotkov glasov. Številni na desni morda v prvem krogu res ne bi glasovali za trenutno predsednico, a bodo veliko raje glasovali zanjo v drugem krogu, kakor pa dopustili tveganje, da predsednik postane Milanović.

https://twitter.com/BasedPoland/status/1208878536918011909

Slobodna Dalmacija po drugi strani izpostavlja, da je bil Milanovićev as v rokavu ravno aktualna predsednica, ki je s svojimi nastopi v predvolilni kampanji uspela še najbolj aktivirati levo volilno telo, ki je iz takšnih ali drugačnih razlogov ne prebavlja.

Da pa Milanoviću v drugem krogu ne kaže najbolje, kaže že dejstvo, da se bo moral za glasove začeti nasmihati desnemu političnemu polu, zaradi česar bi lahko izgubil podporo vsaj dela levih volivcev.

“Paradoks Milanovićeve zmage v prvem krogu je to, da bo v drugem krogu težko dokončal začeto, če mu pri tem ne bodo pomagali Velimir Bujanec in ostali propagandisti iz ‘Projekta Škoro’,” so zapisali pri Jutarnjem.

Ivan Šokić

 • terminalar

  Sever Hrvaške – podaljšek komunjarske Slovenije.

  • freedomfighter

   Sever in zahod hr najbolj razvita dela hr…zgleda ima hdz podporo le med revezi in bedniki

  • Anton

   Slovenci ki se imajo za hrvate…..

 • JANEZ GUS

  Milo,si že popušil,100 procentno-škoro ne bo dal glasov rdečuhom.

 • JANEZ GUS

  Predlagam,da mu žvepleni da podporo in to na lažni dan v Dražgošah,če ne bo prepozno.

 • RATATA

  drKolinda nujno potrebuje aktivacijo FBI!

 • freedomfighter

  Kar vredu rezultat..kaze da nobena stran ni premocna.skoda le da sta se milanovic in ta antipaticna baba uvrstila v drugi krog…se vidi da imajo razviti deli hrvaske dovolj teh kvazi desnicarjev iz hdz…revni deli bodo pa vedno podpirali bednike tako da

 • JANEZ GUS

  Murgel štab že manipolira in daje navodila rdeči grezniciRTVS in rdeči kanalizaciji POP,A,Planet,Mladini,Dnevniku,Večeru,Delu…….,Vsi ste postali zadnja rupa na sviralu.

 • marker

  Komunist ali ustaš, to je zdaj vprašanje na Hrvaškem.

  • stajerc5

   Ali “za dom spremni” ali pa domobranec in ali ustas ali pa nacionalist, ze pomen izrazov pove, da tu ne bi smelo biti nobenega vprasanja.
   Kockasti se bodo sigurno odlocili za poslusanje kitare…

 • Liberalec

  Hrvaška je kljub vsemu, mnogo bolj demokratična in proti komunistična država, kot Slovenija. Zato sem prepričan, da bo zmagala Kolinda.
  Za razliko od državljanov Slovenije, so se Hrvatje nekaj naučili v enoumju.

 • xtc

  Jasno je ,da bodo Hrčki pospravili z Komunjaro,saj se tudi Plenkotu zaradi multikulti hlapčevanja obeta brca v ** in naj bi zadevo vzela tršalinija H DZ.

 • šmentanamuha

  Kolk pa je dobu Pernar?

 • francelj3

  S Slovenci je res nekaj zelo narobe. Večina okupiranih slovenskih predelov je rdeča. Žalostno.