fbpx

Hrvaška predsednica ob dnevu zmage odlikovala generala Gotovino in Markača

Mladen Markač in Ante Gotovina. (Foto: STA)

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je ob dnevu zmage in domovinske hvaležnosti danes na svojo pobudo odlikovala upokojena generala Anteja Gotovino in Mladena Markača z veleredom kralja Petra Krešimirja IV. z lento in Danico.

Dan zmage in domovinske hvaležnosti je hrvaški državni praznik, ki ga Hrvati praznujejo 5. avgusta. Na ta dan se spominjajo operacije Nevihta, ki je leta 1995 končala vojno na Hrvaškem.

Markač in Gotovina na Hrvaškem veljata za junaka domovinske vojne, za Srbe, ki Nevihto označujejo za največje etnično čiščenje po koncu druge svetovne vojne, pa sta sporna.

Heroj in ne zločinec
Haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije ju je po poveljniški odgovornosti za vojne zločine nad etničnimi Srbi v času med in po operaciji naprej obsodilo na 24 oziroma 18 let zapora, leta 2012 pa oprostilo. Gotovina je izjemno priljubljen na Hrvaškem, mnogi pa so ga še pred leti želeli kot kandidata za predsednika države, a je tovrstne predloge zavračal.

Grabar-Kitarovićeva je Gotovino in Markača leta 2015 imenovala v tedaj ustanovljeni Svet za domovinsko varnost, ki vodi strokovne razprave o vprašanjih nacionalne varnosti in svetuje hrvaški predsednici.

C. Š., STA