fbpx

Hrvaška predsednica prekinila državniški obisk v Bosno zaradi grožnje atentata

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. (Foto: STA)

Varnost predsednika Zveze za boljšo prihodnost BiH iz Bosne, Fahrudina Radončića iz Hercegovine, je resno ogrožena, saj so po podatkih več tajnih služb nanj pripravljali atentat. Istega dne bi morala v BiH odpotovati tudi predsednica Republike Hrvaške, Kolinda Grabar-Kitarović, vendar so zaradi nevarnosti uradni obisk prestavili.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović bi morala januarja letos odpotovati na uradni obisk v Bosno in Hercegovino, vendar so obveščevalne službe prišle do podatkov, da “morajo ubiti predsednika”, zato so potovanje Grabar-Kitarovićeve v Sarajevo nemudoma prestavili. Samo dan kasneje pa so na Kosovu ubili srbskega politika Oliverja Ivanovića.

Domnevnega atentatorja že prijeli
Kasneje so obveščevalne službe ugotovile, da grožnja ni bila namenjena njej, temveč bosanskemu politiku Fahrudinu Radončiću, predsedniku bošnjaške stranke Zveza za boljšo prihodnost BiH. Atentat nanj so pripravljali že dlje časa, načrtovan je bil za januar. Na ta dan je bil načrtovan tudi obisk hrvaške predsednice, zunanji minister BiH pa jo je zaman čakal v gosti megli na sarajevskem letališču.

Prava tarča atentata je bil Fahrudin Radončić.

Atentator naj bi bil po poročanju bošnjaškega medija Avaz Damir Mehić, ki so ga bošnjaške specialne protiteroristične enote aretirale v hotelu Vučko na Jahorini. Osumljenec naj bi imel na vesti umor še enega drugega človeka, leta 2013 v Tuzli, od takrat pa je bil na begu.

Peter Truden