Hrvaška razmišlja o vpoklicu 1.800 upokojenih policistov, ki bodo pomagali pri varovanju meje pred novim valom ilegalnih migrantov!

Hrvaška policija (vir: twitter)

Hrvaške oblasti se pripravljajo na nov naval migrantov. Zaradi tega naj bi razmišljali o ponovnem vpoklicu več kot 1.800 upokojenih policistov. Ti bodo imeli enaka pooblastila in naloge kot njihovi še nikoli prej upokojeni kolegi.

Hrvaško notranje ministrstvo se zaveda potrebe po krepitvi nadzora na meji, ravno tako pa z začetkom leta 2020 začnejo s polletnim predsedniškim mandatom na čelu EU. Za razliko od Poklukarja, ki svoje dolžnosti zanemarja, njegovi hrvaški kolegi svoje delo jemljejo še kako resno.

Zaradi povečanega obsega nalog, ki vključujejo povečano stopnjo pripravljenosti v času predsedovanja EU ter migrantske krize, ki še vedno traja, so se na Hrvaškem po pisanju Jutarnjega odločili, da iz upokojitve pokličejo 1.800 policistov. To predstavlja približno 10-odstotno povečanje policijskih uslužbencev, ki jih je trenutno 18.291.

Vpoklic rezervistov se ni zgodil vse od vojne za neodvisnost
V skladu s tem so tudi prilagodili zakon, tako da bodo na novo vpoklicani policisti lahko opravljali svoje naloge do 180 dni, prej je bilo to omejeno na 90 dni. Veliko pove tudi podatek, da se hrvaško ministrstvo za notranje zadeve ni posluževalo tega ukrepa vse od vojne za neodvisnost.

Pripadniki rezervne policije bodo za ponovni vstop v varnostne organe morali imeti potrdilo o nekaznovanju, morali so biti častno odpuščeni, imeti morajo manj kot 60 let ter biti v odlični psihofizični kondiciji.

Rezervni policisti bodo dobili delovne pogodbe za obdobje od enega do treh let, na dolžnosti pa bodo lahko ostali vse do 65. leta starosti. Zatem bi sledila dodatna izobraževanja. Plačani naj bi bili po učinku, osnova za plačo pa bo povprečna hrvaška neto plača. Povečanje števila policistov naj bi pomagalo pri soočanju z nevarnostmi, kot so naravne katastrofe, terorizem, migrantska kriza in podobni izzivi 21. stoletja.

Ivan Šokić

 • Anton

  rešitev je enostavna, vsakega ki ilegalno vstoopi na ozemlje Slovenije je treba na licu mesta počiti, dobesedno, se ne hecam, govorim celo z nasmeškom na obrazu in videli boste da problema z ilegalci več ne bo.

  sarkazem press

 • ZatonMesecnikov

  Hrvaška je začela resno jemati vstop v Šengen. Kar je obenem tudi rešitev za Slovenijo. Če pravoverne sile v Sloveniji želijo samo Slovenske policiste v družbi Avstrijskih in Italijanskih na zunanjih mejah Slovenije, jih bo Hrvaška z veseljem povabila na svoje južne…

  Samo potem ne jokcati o “odrinjenosti”, pa o “minornih resorjih”. Pa “krivici”.

  Kot pravi stara Ljudska, vsak je sam svoje sreče kovač….

 • skorpijon93

  na hrvaškem živi po podatkih pew researcha 1,5 % delež muslimanov, v sloveniji 3,6 %, na češkem pa manj kot 0.2 %

  • Olga101

   Imajo desno vlado! Tistih 1,5 in 0,2% so jim privlekli komunisti!

 • šmentanamuha

  Medtem ko se vsi ukvarjamo z nadležnimi ilegalci, država legalno uvaža na desetine in stotine Albancev s celimi družinami, katerim sedaj prilagajamo šolsko in drugo zakonodajo, ker ne razumejo ničesar. To so vidni učinki Tanje Fajon, albanizacija in islamizacija Slovenije.

  Včeraj je bil na na Odmevih Bergant vidno zaskrbljen, ker onih 15 malih albancev, ki so se vpisali na velenjske OŠ ničesar ne razume. Kaj zdaj, kako prilagoditi šolsko zakonodajo in podobna jajca. Izdaja Slovenije in slovenskega naroda se nadaljuje z nezmanjšanim tempom. Tudi v Mariboru slišim vedno več albanščine.
  Cerarju bodo za “pridnost” zrihtali eno udobno dobro plačano službico, kjer bo imel mir in ga nihče ne bo več gnjavil, Šarec pa nam prodaja vice in spušča v državo vse živo in jača policijsko državo in po anketah sodeč, mu ljudstvo ploska.

  Hrvati vsaj cenijo dejstvo, da imajo svojo državo.

  • Andrej

   Šarčevo-Cerarjevo-Poklukarjevo-Murgelsko pravilo je, da staroselce prilagajajo prišlekom. Staroselci pa tiho, nič. Zakaj se na roditeljskih sestankih starši ne uprejo?

 • Andrej

  Saj pravijo, da so Hrvati nacionalisti, kar je menda slabo. Mis mo menda domoljubi, kar je menda še slabše. To je politika SLO vlade. In ljudje imajo to radi. Jih kar naprej volijo.

 • Olga101

  Pa še vojsko na mejo, po vzoru Avstrijcev! Bravo Hrvati!