fbpx

Hrvaška razmišlja o vpoklicu 1.800 upokojenih policistov, ki bodo pomagali pri varovanju meje pred novim valom ilegalnih migrantov!

Hrvaška policija (vir: twitter)

Hrvaške oblasti se pripravljajo na nov naval migrantov. Zaradi tega naj bi razmišljali o ponovnem vpoklicu več kot 1.800 upokojenih policistov. Ti bodo imeli enaka pooblastila in naloge kot njihovi še nikoli prej upokojeni kolegi.

Hrvaško notranje ministrstvo se zaveda potrebe po krepitvi nadzora na meji, ravno tako pa z začetkom leta 2020 začnejo s polletnim predsedniškim mandatom na čelu EU. Za razliko od Poklukarja, ki svoje dolžnosti zanemarja, njegovi hrvaški kolegi svoje delo jemljejo še kako resno.

Zaradi povečanega obsega nalog, ki vključujejo povečano stopnjo pripravljenosti v času predsedovanja EU ter migrantske krize, ki še vedno traja, so se na Hrvaškem po pisanju Jutarnjega odločili, da iz upokojitve pokličejo 1.800 policistov. To predstavlja približno 10-odstotno povečanje policijskih uslužbencev, ki jih je trenutno 18.291.

Vpoklic rezervistov se ni zgodil vse od vojne za neodvisnost
V skladu s tem so tudi prilagodili zakon, tako da bodo na novo vpoklicani policisti lahko opravljali svoje naloge do 180 dni, prej je bilo to omejeno na 90 dni. Veliko pove tudi podatek, da se hrvaško ministrstvo za notranje zadeve ni posluževalo tega ukrepa vse od vojne za neodvisnost.

Pripadniki rezervne policije bodo za ponovni vstop v varnostne organe morali imeti potrdilo o nekaznovanju, morali so biti častno odpuščeni, imeti morajo manj kot 60 let ter biti v odlični psihofizični kondiciji.

Rezervni policisti bodo dobili delovne pogodbe za obdobje od enega do treh let, na dolžnosti pa bodo lahko ostali vse do 65. leta starosti. Zatem bi sledila dodatna izobraževanja. Plačani naj bi bili po učinku, osnova za plačo pa bo povprečna hrvaška neto plača. Povečanje števila policistov naj bi pomagalo pri soočanju z nevarnostmi, kot so naravne katastrofe, terorizem, migrantska kriza in podobni izzivi 21. stoletja.

Ivan Šokić