fbpx

Hrvaška še naprej ostaja brez mandatarja, predsednica postaja nestrpna

Foto: STA

Na srečanju stranke Most neodvisnih list in levosredinske koalicije Hrvaška raste se niso dogovorili o mandatarju prihodnje vlade. Kot sta po sestanku povedala predsednika Mosta in SDP, bodo v torek na posvetovanjih pri predsednici države Kolindi Grabar-Kitarović zahtevali še nekaj dni za dogovor.

Po srečanju na sedežu Mosta je pred novinarje stopil premier Milanović, ki je povedal, da v torek ne bodo šli k predsednici države s potrebnimi 76 podpisi podpore mandatarju, ki bo sestavil prihodnjo hrvaško vlado.

“Sem zadovoljen. So trdi pogajalci, a vse pelje k dogovoru,” je kratko izjavil Milanović. Tudi zunanja ministrica in predsednica Hrvaške narodne stranke (HNS) Vesna Pusić je ocenila, da so bili današnji pogovori “konstruktivni”.

Mandatar še ni določen, pogajanja se bodo nadaljevala
Šef Mosta Petrov je novinarjem povedal, da je “zaenkrat vse pozitivno” ter izrazil upanje, da se bo tako tudi nadaljevalo. Pojasnil je, da so se pogovarjali o razdelitvi resorjev v prihodnji vladi in njenem oblikovanju, medtem ko se imena mandatarja, kot je dejal, zaenkrat niso dotaknili, a bodo pogajanja nadaljevali. Ni želel potrditi medijskih ugibanj, da bo on mandatar, Milanović pa predsednik sabora.

Poudaril je, da bodo v torek od predsednice zahtevali dodatni čas za dogovor. Po njegovih besedah se je vse nekoliko zavleklo, ker so želeli HDZ dati dodatni čas, da bi lahko sprejeli njihove pogoje.

HDZ bi sodelovala samo z Mostom
Most je od HDZ danes do 16. ure zahteval, naj se izjasni, ali so pripravljeni sprejeti pogovore o tristranski vladi, v kateri bi bili Most, Domoljubna koalicija in koalicija Hrvaška raste, potem ko je predsednik HDZ Tomislav Karamarko v soboto zavrnil, da bi podpisal dokument o tristranski vladi, ki ga je nato podpisal Milanović.

Predsedstvo HDZ torej vztraja, da na sodelovanje v tristranski vladi, v kateri je SDP, niso pripravljeni, zato so zahtevali nadaljevanje pogovorov samo z Mostom.

Grabar-Kitarovićeva postaja nestrpna
Po tretjem krogu posvetovanj prejšnji teden je predsednica Hrvaške izjavila, da je časa za dogovor o parlamentarni večini, ki bo podprla novega mandatarja, vse manj. Neuradno je bilo slišati, da je do konca leta pripravljena sklicati tudi peti krog posvetovanj, ki naj bi bil tudi zadnji. Če do takrat nihče ne bo imel podpore najmanj 76 poslancev, se bo verjetno odločila razpisati predčasne parlamentarne volitve in hkrati oblikovati začasno nestrankarsko vlado.

N. K., STA