fbpx

Hrvaška še vedno v politični krizi: Bo novi mandatar sedanji finančni minister?

Zdravko Marić (foto: Twitter)

Hrvaška politična situacija je iz ure v uro bolj vroča. V vrhu hrvaške vlade bo, kot kaže, zagotovo prišlo do zamenjave aktualnega premierja Tihomirja Oreškovića. Najnovejše informacije pa nakazujejo, da je najverjetnejši kandidat stranke HDZ za novega mandatarja, finančni minister Zdravko Marić.

Šef HDZ Tomislav Karamarko je včeraj pristal na odhod iz vlade pod pogojem, če jo zapustita tudi Božo Petrov, predsednik Mosta, in premier Tihomir Orešković. Karamarko je ocenil, da bi s tem manevrom najbolj osvežil celotno vodstvo vlade in bi se naredil nov korak v pravo smer.

Drugi podpredsednik vlade Petrov je danes odgovoril, da za nastalo politično situacijo nista odgovorna niti on niti Orešković, pač pa je zanjo okrivil Karamarka. HDZ-ju je tako ponudil zgolj dve opciji za rešitev krize: da s svojimi 76 poslanci glasujejo za preureditev vlade ali pa ponudijo novega podpredsednika. “Če ne ponudijo nič od naštetega, gremo na nove volitve,” je zagrozil in dodal, da ima dovolj pregovarjanj, ki spominjajo na limonado, ter HDZ-ju dal ultimat, da to agonijo konča v 48 urah. Petrov je tudi opcijo, da bi sam odšel iz vlade, ostro zavrnil.

M. P.