fbpx

Vroča politična kriza na Hrvaškem se nadaljuje: HDZ nad premierja Oreškovića z nezaupnico

Foto: STA

“HDZ z današnjim dnem začenja odpoklic premierja Tihomirja Oreškovića,” je na novinarski konferenci sporočil prvi podpredsednik hrvaške vlade in šef stranke HDZ Tomislav Karamarko. 

Tomislav Karamarko je v sporočilu za javnost povedal, da je za nezaupnico dovolj razlogov, saj se je vlada znašla v situaciji, ki za državo ni dobra. Prav tako je komentiral odnose med nosilnima strankama v koaliciji – Most in HDZ: “Slabi odnosi in polodnosi – mislim, da Hrvaška nima časa niti potrpljenja za takšne odnose. Vlada bi morala biti trdna.”

S tovrstnim političnim šokom želijo v drugi največji stranki izzvati nekaj pozitivnega in v ospredje postaviti interese države in naroda. Karamarko je vse udeležence v tej politični igri še pozval, da se zresnijo, sicer se vse to ne bo dobro končalo. “Nekaj časa je izgubljenega, vendar ga je ostalo dovolj za premišljeno vlado,” je dodal.

V HDZ-ju se ne pustijo izsiljevati
Šef HDZ-ja je dejal, da v tem trenutku ne želi nikogar napadati, vendar je mnenja, da je vsem postalo jasno, da razmere v koaliciji niso dobre. “V tem kaosu HDZ ne more nadaljevati. Če premier zahteva, da iz vlade odstopijo vodilni ljudje obeh glavnih strank, na katerih počiva njegov premierski status, potem nekaj ni v redu,” je sporočil Karamarko.

Dodal je še, da bo storil vse, kar je dobro za Hrvaško in konsolidacijo krize, vendar se z nadaljnjim izsiljevanjem HDZ-ja ne bo sprijaznil in tega ne bo dopustil. V stranki bodo že danes pričeli z zbiranjem podpisov za odstop Oreškovića, podporo Karamarku pa so izrazili vsi HDZ-jevi ministri v vladi, poroča Večernji list.

Kdo bo novi kandidat za premiersko mesto?
Včeraj je vodstvo stranke HDZ po celodnevnih konzultacijah zanikalo, da bo novi kandidat za premierja postal sedanji glavni tajnik stranke Ivan Milošević. Slednji je govorice že demantiral.

Z Oreškovićem, Karamarkom in Petrovom se je včeraj sestala tudi predsednica Hrvaške Kolinda Grabar Kitarović, ki je zahtevala konec trenutne politične situacije.

Politična kriza na Hrvaškem je doživela vrhunec že v petek, ko je premier Orešković še pred začetkom zasedanja vlade in po hudih nesoglasjih v koaliciji oba podpredsednika vlade Karamarka in Boža Petrova pozval, naj odstopita s svojih položajev.

M. P.