Hrvaška sprošča pogoje pri vstopu v državo

Foto: epa

Na Hrvaškem se je situacija zaradi epidemije koronavirusa močno izboljšala. V zadnjih 24 urah so zabeležili 124 novih primerov, skupno jih imajo 1207. Od tega jih je 456 bolnikov v bolnišnični oskrbi in 44 ljudi na respiratorjih. Vstop v Hrvaško je mogoč takoj, če se je prebivalec schengenskega območja cepil z enim ali obema odmerkoma cepiva.

Hrvaška se med članicami EU nahaja po 14-dnevni incidenci na 12. mestu, medtem ko po številu smrti zaseda 21. mesto. Situacijo na Hrvaškem je ocenil notranji minister hrvaške vlade in načelnik državnega štaba Davor Božinović. Ukrepi se bodo sproščali glede na zdravstveno sliko v prihodnje. Slovenske državljane je najbolj zanimalo, na kakšen način lahko vstopijo na Hrvaško. Božinović je zatrdil, da osebe, ki prihajajo s schengenskega območja in so bile cepljene z dvema odmerkoma cepiva, bodo lahko vstopile takoj. Enako bodo lahko v državo vstopili tudi tisti, ki še niso bili cepljeni z drugim odmerkom, poroča Kamenjar.

Na Hrvaškem se odpirajo vsi gostinski obrati, kavarne, pekarne in lahko delajo vsak dan, tudi po polnoči. Odpravljena pa je tudi prepoved treningov in tekmovanj v zaprtih prostorih. Ob tem je Božinovič opozoril, da so javni dogodki in srečanja še vedno omejeni na največ 100 ljudi. Hrvaška se bo v kratkem soočila s povečanjem števila gostov v njihove turistične kraje, zato bo vodja hrvaškega štaba imel sestanek s hrvaškimi turističnimi delavci. Hrvaška bo prihajajočih trideset dni stiskala pesti za svojo nogometno reprezentanco, ki bo igrala na EURO 2021 na Škotskem. Ob tem notranji minister opozarja vse, naj se množični ogledi tekem ne organizirajo.

Naslovnica Kamenjara o sproščanju ukrepov na Hrvaškem. (Foto: Posnetek zaslona- Kamenjar)

Hrvaška mora biti zgled varne države
Tudi Hrvaška kot večina drugih evropskih držav si želi, da bodo lahko državljani živeli brez ukrepov zaradi hude zdravstvene situacije v preteklem letu. Vodja hrvaškega državnega štaba vidi smisel v odpiranju tistih dejavnosti, ki jih omogoča trenutna epidemiološka situacija. Izboljšanje rezultatov ne pomeni, da epidemiološke slike ni treba nadzorovati.

Hkrati je minister poudaril, da fotografije množičnih zborovanj na Hrvaškem niso razveseljujoče, kar je po njegovem mnenju tudi slaba napoved za prihod tujih gostov. Božinović upa, da bodo gosti imeli občutek, da je Hrvaška varna država in da bodo kar se da izkoristiti pogoje za dobro turistično sezono.

Luka Perš