Po 15. juniju se epidemija ne bo podaljšala; uvajajo dneve odprtih vrat cepljenja

Datum:

Čeprav še niso izpolnjeni vsi pogoji za razglasitev konca epidemije, se je strokovna skupina odločila, da epidemije ne podaljšujemo, saj verjamemo, da se bo v naslednjih tednih epidemiološka situacija še izboljšala in bomo izpolnili tudi tretji pogoj,” je na vladni novinarski konferenci sporočila vodja strokovne skupine dr. Mateja Logar. Minister za zdravje dr. Janez Poklukar pa je še enkrat poudaril, da je cepljenje ključnega pomena. Pojasnil je, da se s precepljenjem zadostnega števila ljudi zmanjšuje potencialno število tistih, ki se lahko okužijo.

Ker je Slovencem bližje način brez predhodnega naročanja, v naslednjem tednu po Sloveniji uvajamo dneve odprtih vrat cepljenja,” je na novinarski konferenci napovedal minister za zdravje dr. Janez Poklukar. Pojasnil je, da bo na ta način vsem prebivalcem omogočeno, da pridejo do zdravstvenih delavcev in se cepijo. Prebivalce je ob tem še prosil, naj zaradi cepljenja ne hodijo iz enega okraja v drugega. “Pri dnevu odprtih vrat se torej ne bo treba naročati na cepljenje, edina izjema so otroci nad 12 let. Zanje je potrebno samo eno cepivo in v izogib napakam v tem procesu apeliram na starše, naj otroke naročijo na portalu Zvem ali pri osebnem zdravniku,” je povedal minister. Na različnih lokacijah po Sloveniji poteka torej cepljenje brez predhodnega naročila, po napovedih ministra, pa se bo število teh lokacij z naslednjim tednom še dodatno povečalo.

Z današnjem dnem tudi po mednarodni lestvici prehajamo v oranžno fazo,” je sporočil Poklukar in pojasnil, da je epidemiološka slika ugodna, kar je mogoče pripisovati predvsem intenzivnemu procesu cepljenja prebivalstva. Včeraj  je bilo po 2734 PCR testih potrjenih 122 okužb. Delež pozitivnih izvidov je tako znašal 4,5 odstotka. Po zadnjih podatkih se v  bolnišnicah zdravi 165 bolnikov s covidom. Zdravljenje na intenzivni negi trenutno potrebuje 48 bolnikov. Včeraj so umrli štirje bolniki s covidom-19. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je spustilo pod 200, po zadnjih podatkih znaša 178.  14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev  se je ob  tem spustila pod 150 in znaša 146. Od ukrepov, ki še veljajo, so omejitve na 10 kvadratnih metrov pri izvajanju različnih dejavnosti, nošenje mask v zaprtih prostorih in pa omejitev 75-odstotne zasedenosti sedišč pri različnih prireditvah. Od konca epidemije naprej pa se v gostinskih lokalih umakne omejitev štiri odrasle osebe in otroci pri eni mizi.

V prihodnjih dneh se bo epidemiološka slika še izboljšala
Verjetno smo zdravstveni delavci tisti, ki se najbolj veselijo umirjanja situacije in tudi tega, da imamo vedno manj bolnikov s covidom-19, ker na ta način vse vsi vračamo k temu, kar najbolj znamo – to so naše specialnosti,” pa je dejala vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje dr. Mateja Logar ter nadaljevala: “Covid-19 je nekaj novega, bil je izziv, ki mislim, da smo ga tako zdravstveni delavci kot prebivalci Slovenije relativno težko sprejeli, da to ostaja med nami, ampak dejstvo je, da smo s skupnimi močmi trenutno na točki, ki nam omogoča sorazmerno varno življenje, in zato smo vam zdravstveni delavci zelo hvaležni, da ste upoštevali naša priporočila. Upam, da nam boste verjeli tudi, da je cepljenje tisto, ki nam bo omogočilo tudi vnaprej, tudi jeseni, ko se okužbe dihal ponovno začnejo pojavljati, manjše število okužb in čim bolj normalno delo zdravstvenih ustanov in s tem tudi čim bolj normalno življenje v družbi.” Strokovna skupina se je torej na sestanku odločila, da čeprav v tistem trenutku še niso bili izpolnjeni vsi trije pogoji za razglasitev konca epidemije, da se epidemija ne podaljša, ker verjamejo, da se bo v naslednjih dneh epidemiološka slika še izboljšala. V primerjavi z lanskim letom je epidemični položaj bistveno drugačen. Na včerajšnji dan je bilo potrjenih 12 okužb, kar je v primerjavi s prejšnjimi dnevi, tedni seveda krasna številka. Ampak, če se ozremo eno leto nazaj, ko smo imeli junija enega, dva ali tri potrjene, kakšen dan tudi nobenega, je pa to bistvena razlika.

Virus je med nami in zaradi tega so tudi v tem obdobju po razglasitvi konca epidemije še potrebni določeni ukrepi, ki pa pravzaprav ne vplivajo bistveno na vsakodnevno življenje in nam omogočajo, da se lahko vrnemo k stvarem, ki jih radi počnemo, zaradi česar je življenje bolj pestro in zanimivo. Želimo pa zagotoviti, da so takšna druženja in združevanja tudi varna, zato ostaja tudi po koncu epidemije v veljavi sistem PCT (preboleli, cepljeni, testirani). S temi tremi pogoji so odprte kulturne in športne prireditve, notranji prostori gostinskih lokalov, nastavitveni objekti itd. Ker na ta način želimo zagotoviti, da so takšna druženja, dopusti varni za tiste, ki so v tem procesu udeleženi kot delavci, in tiste, ki na druženja in dopuste tudi prihajajo. Pomembno je, da pridemo, se spočijemo in da ne odidemo okuženi, zato menimo, da so ti ukrepi dobri in omogočajo varno odpiranje dejavnosti.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Župan Brežic: Občani so vznemirjeni zaradi načrtovanega azilnega centra

"Občani so bili izjemno nezadovoljni že zaradi samih migrantskih...

Odvetnik Stušek: Vladni odlok je nezakonit, zato ne ustvarja pravic in obveznosti za zdravnike

Vlada Roberta Goloba se je lotila stavkajočih zdravnikov z...

Antisemitizem se je preselil na levico

Antisemitizem je del evropske zgodovine. Sodi na njeno temno...

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...