fbpx

Hrvaška z novimi 98 okužbami koronavirusa! Dodatni ukrepi vlade glede delovnega časa in števila obiskovalcev v nočnih lokalih!

Prizor iz Zagreba. (Foto: Epa)

Hrvaška se še naprej sooča s porastom število okuženih z novim koronavirusom. Minister za zdravje Vili Beroš sporočil, da so v zadnjih 24 ur potrdili 98 novih okužb. Minister je med drugim sporočil, da ni bilo nobene smrtne žrtve zaradi covid-19 v preteklem dnevu.

Hrvaška se kot večina evropskih držav sooča z epidemijo korona virusa. Od 25. februarja, ko so zabeležili prvi primer okužbe, so potrdili 4137 okužb in 120 smrtnih žrtev. Kot so povedali na novinarski konferenci, je bilo po poročilih civilnih štabov hrvaških obalnih župnij bilo v zadnjem dnevu deset okužb v hrvaški Istri, v primorsko-goranski županiji pa sedem. Največ jih je bilo v dalmatinskih županijah. V zadnjih 24 urah so našteli 18 novih primerov.

Hrvaška je zaradi svojih turističnih znamenitosti ena najbolj obleganih držav v poletnih mesecih. Zato se jim vsak turist, ki ne pride k njim zaradi zdravstvene situacije toliko bolj pozna. To se zavedajo v vladi hrvaškega premiera Andreja Plenkoviča. Tako je na današnji novinarski konferenci notranji minister Davor Božinović zatrdil, da obravnavajo možnost uvajanja dodatnih epidemioloških ukrepov za hrvaške nočne klube, predvsem glede delovnega časa in števila obiskovalcev.

Janez Janša na srečanju s hrvaškim predsednikom vlade Plenkovičem izpostavil dobro sodelovanje vseh strani v zajezitvi epidemije koronavirusa

V preteklem tednu sta se na Otočcu srečala slovenski predsednik vlade Janez Janša in hrvaški premier Andrej Plenkovič.  Janez Janša je po srečanju je izpostavil, da je bilo današnje srečanje namenjeno predvsem izmenjavi informacij o epidemiološki situaciji v obeh državah in razpravi o ukrepih, ki so že bili sprejeti tako v Sloveniji kot na Hrvaškem in o ukrepih, ki še bodo sprejeti zato, da bo življenje potekalo kolikor toliko normalno tudi v času turistične sezone. “Epidemiološki strokovnjaki obeh držav so že doslej sproti izmenjavali informacije, danes pa smo sprejeli dogovor o vsakodnevnih stikih, ker lahko v tej situaciji in tem času zgolj koordinirane akcije rodijo sadove,” je poudaril slovenski premier.

Foto: Epa

Vesel sem konkretnih informacij o ukrepih, ki jih je Republika Hrvaška sprejela na zunanji meji Evropske unije, prav tako so nas hrvaški kolegi seznanili s tem, da tudi oni pripravljajo aplikacijo za sledenje okužbam, kar je eden ključnih momentov, ki lahko omogoči ljudem kolikor toliko normalno opravljanje delovnih obveznosti in tudi dopustov,” je v nadaljevanju dejal predsednik vlade Janez Janša in dodal, da je ena dobrih vesti glede izmenjave podatkov ta, da imata obe državi podobne informacije in podobne izkušnje o tem, kaj je najbolj nevarno okolje za širjenje okužbe “in v to bazična turistična dejavnost ne spada.”

Luka Perš